Έρημη πόλη το Ντονέτσκ περιμένοντας επέμβαση κατά των φιλορώσων

Loading...


Πόλη φάντασμα έχει γίνει το Ντονέτσκ εξαιτίας του φόβου για επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ., κατά των φιλορώσων ενόπλων που κατέφυγαν στην πόλη μετά την εκδίωξή τους από το Σλαβιάσκ και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τον αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντρ Μποροντάι, περισσότεροι από 70.000 από τους 900.000 κατοίκους της πόλης την έχουν ήδη εγκαταλείψει.

Την Παρασκευή όλα τα τρένα που αναχωρούσαν από την πόλη ήταν υπερπλήρη, όμως αυτό συμβαίνει συχνά, όπως εξήγησε μια υπάλληλος των σιδηροδρόμων. Οι αναχωρήσεις γίνονται με ηρεμία, χωρίς αναταραχή και σκηνές εξόδου, όμως οι ουρές στα ταμεία για την αγορά εισιτηρίων είναι μεγάλες.

«Κατοικώ εδώ περισσότερα από 40 χρόνια και μου είναι πολύ δύσκολο να αφήσω την πόλη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία κάτοικος που σχεδίαζε να φύγει για το Ντνιεπροπετρόφσκ, 250 χιλιόμετρα δυτικα του Ντονέτσκ, και από εκεί να πάει στη Ρωσία. Όπως είπε, ακούει τους βομβαρδισμούς και τα αεροπλάνα πετούν συνεχώς πολύ κοντά στο σπίτι της.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά του, αποχαιρετούσε στον σταθμό τις κόρες και τα εγγόνια του που έφευγαν για τη Ρωσία. «Όλα κλείνουν εδώ, δεν έχουμε πια τι να κάνουμε, δεν υπάρχει δουλειά και τα πράγματα έχουν γίνει επικίνδυνα» εξήγησε.

Σποραδικά πυρά ακούγονται από το κοντινό αεροδρόμιο της πόλης το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν οι αυτονομιστές, τρομοκρατώντας κάθε φορά τους πλανόδιους εμπόρους της μικρής αγοράς μπροστά στο σταθμό. «Είναι τρομακτικό. Όμως δεν δεν θέλουμε να φύγουμε. Θέλουμε μόνο να επιβιώσουμε και να μην μας βομβαρδίζουν άλλο» είπε μια γυναίκα που πουλούσε γυαλιά ηλίου.Ετικέτες