Ο Πάπας δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας

Loading...


Του Μανώλη Κείου

Τη στιγμή που από την πλευρά της ρωσικής Εκκλησίας πνέουν μένεα κατά της δράσης των Ουνιτών στην Ουκρανία και τόσο ο Πατριάρχης Κύριλλος όσο και το Νο 2 της ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας εξαπολύουν πυρά κατά του Βατικανού για τη στάση των Ελληνο-Καθολικών στην βασασιμένη Ουκρανία λέγοντας πως αυτοί υποκινούν τη ρωσοφοβία, έρχεται μια δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Ο Πάπας λοιπόν δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας, παρά το γεγονός πως από τη ρωσικη΄πλευρά πολλάκις το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκαθαρίσει πως η δράση των Ουνιτών στην Ουκρανία το μόνο που καταφέρνει είναι να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης….

Διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός πως η πληροφορία αυτή ήρθε στο φως λίγες μόλις μέρες πριν από τη δεύτερη σε διάστημα 15 ημερών συνάντηση Φραγκίσκου-Βαρθολομαίου, αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλήθη από τον ποντίφικα να παραστεί στις επαφές για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στην προσευχή πυο θα λάβει χώρα στο Βατικανό! 

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους , όπου ασπάστηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  ο Πάπας έστειλε ένα «προσωπικό μήνυμα» στον Ρωσο Πατριάρχη Κύριλλο , λέγοντας ότι «ο ίδιος είναι πρόθυμος να συναντηθεί μαζί του σε οποιοδήποτε μέρος «, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων asianews.it.

Το AsiaNews μάλιστα επικαλείται πηγές από το Συνοδικό Τμήμα της Μόσχας για τις Εξωτερικές Σχέσεις , οι οποίες αποκάλυψαν ότι το μήνυμα παραδόθηκε από τον  Msgr . Massimo Palombella , διευθυντή της Ποντιφικής Χορωδίας της Καπέλα Σιξτίνα , η οποία έδωσε μια παράσταση στη Μόσχα στις 27 Μαΐου , με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από την ενθρόνιση του Πατριάρχη .

Τα λόγια του Ποντίφικα μεταφέρθηκαν προς τον Κύριλλο «μπροστά σε πολύ λίγους ανθρώπους» στο περιθώριο της συναυλίας. Οι ίδιες πηγές λένε ότι Κύριλλος περιορίστηκε σε μια τυπικότατη απάντηση :  «ευχαριστώ για το πολύτιμο δώρο  που μου έδωσαν οι φίλοι από τη τη Ρώμη», φέρεται να είπε…Ετικέτες