Οι τρεις υποψήφιοι για την Μητρόπολη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας

Loading...


Του Μανώλη Κείου 

Έντονες είναι οι ζυμώσεις στο εκκλησιαστικό προσκήνιο, αλλά και παρασκήνιο της Ουκρανίας καθώς σε περίπου έναν μήνα η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να εκλέξει τον αντικαταστάτη του κοιμηθέντος Βλαδίμηρου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας αποφάσισε να συγκαλέσει τη συνέλευση των επισκόπων στο Κίεβο στις 13 Αυγούστου, για να αρχίσουν οι συζητήσεις για την εκλογή του νέου προκαθήμενου. 

Στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ευθύς αμέσως ξεκίνησε η συζήτηση για τη διαδοχή του Βλαδίμηρου,ο οποίος θεωρείτο από πολλούς υποστηρικτής μιας σταδιακής προσέγγισης μεταξύ της Εκκλησίας της Ουκρανίας και του λεγόμενου «πατριαρχείου» του Κιέβου, που δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίας και θεωρείται σχισματικό.

Οι ειδικοί, όπως αναφέρθηκε στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lenta.ru, προσδιορίζουν τον τοποτηρητή Ονούφριο ως τον πλέον προσφιλή υποψήφιο.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της θεολογίας, Ντμίτρι Skvortsov, ο προσωρινός αντικαταστάτης απολαμβάνει «καλή φήμη» και  «δεν συνδέεται με κανένα σκάνδαλο.»

Ωστόσο,  δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Ονούφριος δεν είναι μεταξύ των φαβορί μέσα στους κύκλους της πολιτικής εξουσίας στο Κίεβο, γιατί υποστηρίζεί την ενότητα της Εκκλησίας της Ουκρανίας με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Μεταξύ των υποψηφίων μπορεί να εμφανιστεί ο Μητροπολίτης Pereyaslavl and Khmelnitsy Aleksandr (Drabinko),ο οποίος εκφράζεται πάντοτε υπέρ της ένωσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ορθόδοξων κοινοτήτων. Αν προκριθεί αυτός θα πρόκειται για μεγάλη τομή στα εκκλησιαστικά δρώμενα της ουκρανικής εκκλησίας εξαιτίας και του πολύ νεαρού της ηλικίας του καθώς είναι γεννημένος το 1977!

Αρνητικό στην δική του υποψηφιότητα το γεγονός πως το 2012 κατηγορήθηκε ότι διέρρεε στον τύπο πληροφορίες από τη Σύνοδο. .

Τέλος, ένας άλλος μνηστήρας θα μπορούσε να είναι ο Μητροπολίτης Vinnitsk and Mogilev-Podole Συμεών , ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο Poroshenko, πιστός και επαγγελματίας, όπως αναφέρεται στο ιστολόγιο Segodnia.ua.Ετικέτες