Θα έχουμε πάλι τα ίδια με την Μητρόπολη Γρεβενών;

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για την εκδημία του Μητροπολίτου Γρεβενών Σέργιου, αλλά πέραν από αυτές τις καμπάνες άρχισαν να χτυπούν και άλλα…καμπανάκια! Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αγιορείτικου βήματος» πριν αλέκτωρ λαλήσαι οι εκκλησιαστικοί Μακιαβέληδες ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο στο…ντέρμπι Φαναρίου-Αθήνας με αφορμή την πλήρωση Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Η διοίκησις των Επαρχιών αυτών του Οίκουμενικού Θρόνου, ως γνωστόν, ανετέθη επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος διά της από 4ης Σεπτεμβρίου 1928 Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως.

Μπορεί η Μητρόπολη Γρεβενών να μην έχει την ίδια αίγλη (και τα ίδια κληροδοτήματα) με αυτήν των Ιωαννίνων πλην όμως θα μπορούσε κατά κάποιους να αποτελέσει αφορμή για να ξανανάψει το φιτίλι παρά τόσο την διευκρινιστική ανακοίνωση του Φαναρίου όσο και τις δηλώσεις για ενότητα του Αρχιεπισκόπου κατά τη χειροτονία του Μητροπολίτη Μάξιμου.

Αυτοί που θέλουν διακαώς να διαραγούν εκ νεου οι σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου θα πατήσουν στα εξής:

α)Στο απογοητευτικό αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε ο εκλεκτός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος κατά την ψηφοφορία για την πλήρωση της Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Μόλις 7 ψήφους είχε πάρει…. Αυτό λοιπόν είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα για να υποστηρίξουν τη δήθεν δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και των επιλογών του και να… διατρανώσουν πως εκείνος οφείλει να μην εμπλέκεται.

β)Στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περί… πρώτου και περί Ιεραρχίας. «Μέσα στην Εκκλησία μας ο Πρώτος, ο Αρχιεπίσκοπος, προτείνει, δεν διορίζει, ενώ η Ιεραρχία, τα μέλη της, κρίνουν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου, του Πρώτου και αποφασίζει» είχε σχολιάσει κατά την χειροτονία Μάξιμου και όλοι συμφώνησαν πως τα έλεγε στον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων για να τα ακούει το Φανάρι.

γ)Στις «πληροφορίες» που περιέργως διαρρέονται ένθεν κακείθεν και βάσει των οποίων ο κ. Βαρθολομαίος θα θελήσει να πάρει τη ρεβάνς για την..ήττα στα Γιάννενα.

Με λίγα λόγια όσοι θελήσουν να αναθερμάνουν τα σενάρια περί κόντρας και να ανασύρουν συγκρίσεις με τις προ δεκαετίας σοβαρότατη κρίση δυστυχώς θα βρουν πεδίον δόξης λαμπρόν.

Το θέμα είναι πως Αθήνα και Φανάρι θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Γιατί το είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας πως κάποιοι «προσεύχονται»…από μέσα τους να διαταραχθούν οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ουσιαστικά να γίνει πράξη μια φράση που είχε πει σε επιστολη΄του προς τον Χριστόδουλο το Δεκέμβριο του 2001 ο Οικουμενικός Πατριάρχης: «να φθάσωμεν εις εμπόλεμον κατάστασιν, γενόμενοι θέατρον αγγέλλοις και ανθρώποις»….;;;

Προσοχή λοιπόν για να μη φθάσουμε εκει….Όχι τίποτε άλλο αλλά είναι και αρκετός καιρός μέχρι την τακτική Ιεραρχία του φθινοπώρου οπότε και αναμένεται εκτός απροόπτου η εκλογή νέου Μητροπολίτη Ετικέτες