Αυστηρότερο αντιτρομοκρατικό υπέγραψε σήμερα ο Πούτιν

Loading...


Νόμο για την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε εγκλήματα που σχετίζονται με εξτρεμιστικές – τρομοκρατικές ενέργειες ενέκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κίνηση αυτή γίνεται λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, όπου υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την ασφάλεια, έπειτα από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους στο Βόλγογκραντ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο νέος νόμος διπλασιάζει την κατώτατη ποινή φυλάκισης για την κατηγορία υποκίνησης μίσους κάνοντάς την τέσσερα χρόνια, ενώ τριπλασιάζει το ελάχιστο χρηματικό πρόστιμο ανεβάζοντάς το στα 300.000 ρούβλια (8.700 δολάρια).

Επίσης αυξάνει τις ποινές που αφορούν συμμετοχή σε απαγορευμένες εξτρεμιστικές ομάδες. Η μέγιστη ποινή φυλάκισης για ίδρυση εξτρεμιστικής οργάνωσης διπλασιάζεται και φτάνει τα έξι χρόνια, ενώ το χρηματικό πρόστιμο αυξάνεται στα 500.000 ρούβλια (14.100 δολάρια).

Σημειώνεται ότι η τροπολογία που είχε υποβληθεί στο κοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι είχε επικριθεί δριμύτατα από τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ασάφεια και η αοριστία του συγκεκριμένου νόμου στην ουσία αφήνει ανοιχτά “παράθυρα” που επιτρέπουν να γίνει κατάχρηση των διατάξεων σε βάρος των μελών της αντιπολίτευσης. Οι Αρχές, ωστόσο, επιμένουν ότι στόχος είναι η καταπολέμηση των θρησκευτικών εξτρεμιστικών ομάδων που απειλούν τη Δημόσια Ασφάλεια. Σημειώνεται ότι οι αντιεξτρεμιστικοί νόμοι τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη πολιτικών και κοινωνικών ακτιβιστών στη Ρωσία, καθώς επίσης και εναντίον οπαδών ορισμένων θρησκειών.Ετικέτες