Η νέα Βηθλεέμ στον Άθω

Loading...


Ο Όσιος Σίμωνας ο μυροβλύτης, ο ιδρυτής της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στον Αθωνική Πολιτεία, του οποίου η μνήμη εορτάζεται τρεις μέρες μετά τα Χριστούγεννα, ασκήτεψε για πολλά χρόνια τον 13ο αιώνα σε μια σπηλιά του Αγίου Όρους.

Από εκεί, μια νύχτα των Χριστουγέννων, είδε ένα αστέρι πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο, που συμβόλιζε το αστέρι της Βηθλεέμ.

Καθ’ υπόδειξη της Παναγίας, έκτισε έπειτα πάνω στο βράχο αυτό τη «Νέα Βηθλεέμ», ένα από τα πιο επιβλητικά και δύσκολα οικοδομήματα παγκοσμίως, το μοναστήρι που φέρει το όνομά του, τη γνωστή μας Σιμωνόπετρα.

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται σε ύψος 230 μέτρων από τη θάλασσα, στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους. Λέγεται μάλιστα ότι αποτελεί την πρώτη «πολυκατοικία» στον κόσμο, καθώς η μονή πρόκειται για επταώροφη οικοδομή, η οποία ανεβαίνει στον ουρανό με μεγαλοπρέπεια.

Η μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού. Έχει καεί και έχει ξανακτιστεί πολλές φορές, καθώς σύμφωνα με προφητεία του κτίτορά της, Αγίου Σίμωνα, το μοναστήρι θα κινδύνευε συχνά από πυρκαγιές, αλλά ποτέ από σεισμό.

Απόσπασμα άρθρου στην εφημερίδα «Δημοκρατία», 20-12-2014

Η φωτογραφία είναι του Αιμιλιανού Γκέκα, επιμελητή της Αγιορειτικής ΦωτοθήκηςΕτικέτες

tilegrafima.gr