Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
• 300 g προζύμι ενεργό (ταϊσμένο από το προηγούμενο βράδυ)
• 600 ml χλιαρό νερό
• 1 κ.σ. αλάτι
• 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να «πιάσει» καλύτερα το προζύμι)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του προζυμιού
Από το προηγούμενο βράδυ ανανεώνουμε το προζύμι μας με ίσα μέρη αλεύρι και νερό. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
2. Το ζύμωμα
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ενεργό προζύμι και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική και απαλή, περίπου 10–15 λεπτά.
Αν κολλάει ελαφρά, είναι φυσιολογικό λόγω του προζυμιού.
3. Η πρώτη ανάπαυση
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα.
Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2–3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
(Στο Άγιον Όρος τοποθετούν τη λεκάνη κοντά σε ζεστό σημείο, ποτέ όμως πολύ καυτό.)
4. Το σχημάτισμα του προσφόρου
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη για δύο προσφορά.
Πλάθουμε στρογγυλές, λείες φραντζόλες.
Τις τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένες φόρμες ή ταψάκια.
Αφήνουμε τη ζύμη 10 λεπτά να «ξεκουραστεί».
Πατάμε στο κέντρο τη σφραγίδα του προσφόρου, πιέζοντας σταθερά για να αποτυπωθεί καθαρά.
Τρυπάμε περιμετρικά με μια οδοντογλυφίδα για να μην σκάσει στο ψήσιμο.
5. Το τελικό φούσκωμα
Σκεπάζουμε και αφήνουμε άλλες 1–2 ώρες.
Το πρόσφορο πρέπει να φουσκώσει ομοιόμορφα χωρίς να χάσει τη σφραγίδα του.
6. Το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ψήνουμε για 45–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ακούγεται «κενό» όταν το χτυπήσουμε από κάτω.
Αφήνουμε το πρόσφορο να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε στη Θεία Λειτουργία.
Μικρά μυστικά από Αγιορείτες αρτοποιούς
• Το νερό πρέπει να είναι πάντα χλιαρό και καθαρό.
• Το ζύμωμα γίνεται με ηρεμία και προσευχή.
• Η σφραγίδα μπαίνει μόνο μία φορά, χωρίς επαναλήψεις.
• Το πρόσφορο δεν κόβεται με μαχαίρι πριν κρυώσει τελείως.


















