Αγιορείτικη συνταγή: Στο Άγιον Όρος, η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά προέκταση της προσευχής. Κάθε υλικό έχει τον χρόνο του, κάθε κίνηση το μέτρο της, και κάθε συνταγή γεννιέται μέσα από σιωπή, ευχαριστία και υπομονή.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Το αγιορείτικο τσουρέκι δεν φτιάχνεται βιαστικά· ζυμώνεται όπως ζυμώνεται και η καρδιά του ανθρώπου: αργά, με επιμονή, μέχρι να μαλακώσει και να δεχθεί τη χάρη.
Ο μοναχός Αντύπας, από παλαιό κελλί του Αγίου Όρους, υπογραμμίζει στο vimaorthodoxias.gr, πως «το τσουρέκι θέλει ησυχία και καθαρό νου, αλλιώς δεν ανεβαίνει». Η συνταγή που ακολουθεί δεν στηρίζεται σε υπερβολές ή σύγχρονες προσθήκες, αλλά στην απλότητα: καλό αλεύρι, αγνό βούτυρο, φυσικά αρώματα και σωστός χρόνος ξεκούρασης. Δεν είναι γλυκό επίδειξης, αλλά ψωμί πανηγυρικό, που ευλογεί το τραπέζι και ενώνει την οικογένεια.
Αυτό το τσουρέκι προορίζεται να κοπεί με ευχή, να μοιραστεί χωρίς βιασύνη και να θυμίσει ότι η χαρά, όπως και η πίστη, φουσκώνει καλύτερα όταν δεν την πιέζεις.
Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια)
• 1.000 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
• 200 γρ. ζάχαρη
• 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο, λιωμένο (χλιαρό)
• 250 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
• 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 40 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 14 γρ. ξηρή)
• 1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο
• ½ κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά)
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 αυγό για άλειμμα
• φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Προζύμωμα της μαγιάς
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά με λίγο από το χλιαρό γάλα και 1 κ.σ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 2–3 κ.σ. αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο για 10–15 λεπτά, μέχρι να «φουσκώσει».
2. Η κύρια ζύμη
Σε μεγάλη λεκάνη χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
3. Ζύμωμα με υπομονή
Ζυμώνουμε 12–15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή, ελαστική και να μην κολλάει. Ο μοναχός Αντύπας επιμένει: όχι βιασύνη – το ζύμωμα είναι η μισή επιτυχία.
4. Πρώτη ανάπαυση
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό, ήσυχο μέρος για 2–3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
5. Πλάσιμο
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη, πλάθουμε κορδόνια και σχηματίζουμε 2 πλεξούδες. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
6. Δεύτερο φούσκωμα
Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν άλλα 45–60 λεπτά.
7. Ψήσιμο
Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε αμύγδαλο αν θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30–35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μυστικό Αγίου Όρους
Μην κόψετε το τσουρέκι ζεστό. Αφήστε το να κρυώσει πλήρως και, αν μπορείτε, διαβάστε μια σύντομη ευχή πριν το μοιράσετε. Το αγιορείτικο τσουρέκι θέλει χρόνο — όπως όλα τα καλά πράγματα.

















