ΠΡΟΣΦΟΡΟ: Αγιορείτες πατέρες λένε στο vimaorthodoxias.gr πως «το πρόσφορο με προζύμι είναι πιο ζωντανό, γιατί φουσκώνει από τη δύναμη της Ευχής».
Του Γιάννη Παπανικολάου
Η παλαιά αυτή μέθοδος προτιμάται σε αρκετές μονές, ιδιαίτερα κατά το Σαρανταλείτουργο, όταν το προσφερόμενο ψωμί έχει ακόμη μεγαλύτερη πνευματική σημασία.
Η συνταγή που ακολουθεί καταγράφεται από παλαιούς φούρναρους του Αγίου Όρους και τελείται με ησυχία, προσευχή και ευλάβεια.
ΥΛΙΚΑ
• 250 γρ. ενεργό προζύμι
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο τρεις φορές
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 550–600 ml χλιαρό νερό
• Λίγο αλεύρι για το ζύμωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ – ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
1. Προσευχή και προετοιμασία
Οι πατέρες αρχίζουν με το «Ευλογητός ο Θεός ημών…», ζητώντας να ευλογηθεί το έργο των χεριών.
Το αλεύρι κοσκινίζεται τρεις φορές «για να καθαρίσει και η καρδιά μαζί με το ζυμάρι».
2. Διάλυση του προζυμιού
Σε μια γαβάθα διαλύετε το προζύμι με λίγο από το χλιαρό νερό.
Ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει εντελώς ρευστό.
Το προζύμι πρέπει να είναι ενεργό και μυρωδάτο — «σαν να ανασαίνει», όπως λένε οι πατέρες.
3. Το ζύμωμα
Ρίχνετε το προζύμι στο αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι και ενώνετε τα υλικά.
Προσθέτετε σταδιακά νερό και αρχίζετε να ζυμώνετε δυνατά.
Το ζύμωμα διαρκεί 15–20 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να γίνει ελαστικό και λείο.
Οι αγιορείτες τονίζουν να μη γίνεται βιαστικά: «Το πρόσφορο θέλει ηρεμία, όπως και η προσευχή».
4. Πρώτη ωρίμανση
Σκεπάζετε το ζυμάρι με καθαρή πετσέτα και το αφήνετε 2 έως 3 ώρες να φουσκώσει φυσικά.
Η άνοδος πρέπει να είναι αργή — αυτό δίνει τη χαρακτηριστική υφή του αγιορείτικου προσφόρου.
5. Σχηματισμός και σφράγισμα
Το ζυμάρι χωρίζεται σε δύο μέρη:
• ένα μεγάλο (κάτω μέρος),
• ένα μικρότερο (επάνω).
Τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και πιέζονται ελαφρά.
Η σφραγίδα πιέζεται σταθερά, χωρίς στρίψιμο.
6. Τελικό φούσκωμα
Το πρόσφορο σκεπάζεται ξανά και μένει για 1–1,5 ώρα.
Οι πατέρες τοποθετούν συχνά μια πετσέτα πάνω του με μικρή ζέστη, «για να ξυπνήσει το προζύμι».
7. Ψήσιμο
Ψήνεται στους 180–190°C για περίπου 55 λεπτά.
Το πρόσφορο πρέπει να έχει καθαρή σφραγίδα και χρυσοκάστανο χρώμα.
Οι αγιορείτες πατέρες διδάσκουν ότι το πρόσφορο δεν είναι ένα απλό ψωμί, αλλά «η προσφορά της καρδιάς στον Θεό».
Αν θέλεις, μπορώ να γράψω και αγιορείτικα μυστικά για τέλεια σφραγίδα και φούσκωμα, ή δεύτερη παραλλαγή με αγιορείτικο παλιό προζύμι “μητέρα”.





















