ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Ιουλίου 2025 στην περιοχή του Αγίου Όρους, προκαλώντας προσωρινή ανησυχία σε μοναχικές κοινότητες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε στις 10.39 μ.μ., με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα δυτικά των Καρυών και εστιακό βάθος 12,4 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο παρακολουθεί στενά τις μετασεισμικές εξελίξεις στην περιοχή.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή όχι μόνο στο Άγιον Όρος, αλλά και σε σημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, ιδίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Ακολούθησε νέα μικρότερη δόνηση μεγέθους 2,8 βαθμών στις 10.46 μ.μ., με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα, γεγονός που υποδηλώνει επιφανειακή δραστηριότητα και πιθανή συνέχεια μικρών μετασεισμών τις επόμενες ώρες.
Οι τοπικές αρχές παρέμειναν σε ετοιμότητα, ενώ ενημερώθηκε άμεσα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, μέσω ανακοίνωσής του, τόνισε ότι δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος για ισχυρότερη σεισμική εξέλιξη, ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες προστασίας και να αποφεύγουν τη διάδοση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών.
Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση των σεισμολόγων, η δόνηση προήλθε από το γνωστό ρήγμα της περιοχής, το οποίο κατά καιρούς έχει δώσει σεισμούς ανάλογου μεγέθους. Όπως ανέφερε στέλεχος του ΟΑΣΠ, «το Άγιον Όρος ανήκει σε μία ευρύτερη ζώνη μέτριας σεισμικότητας, με περιστασιακές τοπικές δονήσεις, που συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία». Ωστόσο, οι ειδικοί παρακολουθούν τα φαινόμενα, κυρίως λόγω του μικρού βάθους της δεύτερης δόνησης.
Μοναχοί από σκήτες και κελιά κοντά στις Καρυές ανέφεραν στο vimaorthodoxias.gr ότι ένιωσαν για λίγα δευτερόλεπτα έναν δυνατό θόρυβο και κούνημα, χωρίς να χρειαστεί εκκένωση ή διακοπή των βραδινών ακολουθιών. Πολλοί, μάλιστα, απέδωσαν το συμβάν στη φυσική “δοκιμασία” που περνά ο Άθωνας, επισημαίνοντας ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν κατά καιρούς, χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Το γεγονός επανέφερε στη συζήτηση την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και ενημέρωση σε περιοχές μοναχικού βίου και χαμηλής πρόσβασης σε τεχνολογία. Οι σεισμολόγοι επιμένουν στη σημασία της ενίσχυσης των παλαιών κτισμάτων, αλλά και της διαρκούς επαγρύπνησης, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα παραμένει συνεχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική έξαρση στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Αιγαίου έχει απασχολήσει επιστημονικά κέντρα και πανεπιστήμια που διεξάγουν έρευνες για τη δυναμική των ρηγμάτων. Οι δονήσεις της Τρίτης εντάσσονται σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, χωρίς, προς το παρόν, να θεωρούνται προσεισμικές ενδείξεις για κάτι μεγαλύτερο.
Οι επισκέπτες της περιοχής, προσκυνητές και εργάτες, που διανυκτέρευαν εντός της Αθωνικής Πολιτείας, δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν εγκαίρως και ότι δεν δημιουργήθηκε κανένας πανικός, ενώ οι περισσότεροι δεν αντιλήφθηκαν καν τη δεύτερη δόνηση.
Τέλος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας επιβεβαίωσε τη μέτρηση των δονήσεων και διατηρεί ενεργό το σύστημα ειδοποίησης σεισμικής δραστηριότητας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περιπτώσεις σεισμού.