ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Μια απρόσμενα ευλαβική στιγμή κατέγραψαν τα μάτια των μοναχών της Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος, όταν ο βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μελ Γκίμπσον γονάτισε για να δεχθεί αγιασμό από ορθόδοξο μοναχό.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η πράξη του αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη από την αδελφότητα: «Δεν ήρθε ως διάσημος, ήρθε ως προσκυνητής», δήλωσαν μοναχοί μιλώντας στο vimaorthodoxias.gr, περιγράφοντας τη σκηνή ως «συγκλονιστική απόδειξη της δύναμης της Ορθοδοξίας».
Η επίσκεψή του στο Άγιον Όρος έρχεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα παρατηρεί με δέος τη στροφή αρκετών επιφανών ανθρώπων στον πνευματικό βίο. Ο Γκίμπσον, φορώντας ταπεινά ρούχα και χωρίς φρουρούς, παρέμεινε για ώρες μέσα στη Μονή, συμμετέχοντας σε προσευχές και ψαλμωδίες.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού, η παρουσία του στο Άγιον Όρος αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και διακριτικότητα. «Είναι σημαντικό που σέβεται τις παραδόσεις και δεν προσέγγισε το Όρος ως τουρίστας, αλλά ως πνευματικός αναζητητής», ανέφερε στέλεχος του ΥΠΠΟΑ.
Mel Gibson in his crocs having the time of his life pic.twitter.com/zWnSEHqQve
— George (@GeorgeNicholasK) June 29, 2025
Οι μοναχοί της Χιλανδαρίου εξηγούν ότι ο ηθοποιός έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα λειτουργικά βιβλία και τη νηστεία, ενώ ζήτησε να μάθει περισσότερα για τις διδαχές των Πατέρων της Εκκλησίας. Επισκέφθηκε και το Καθολικό, όπου έμεινε για ώρα αμίλητος.
Η είδηση έγινε αντικείμενο αναφορών σε μεγάλα διεθνή μέσα, με το Reuters να σημειώνει ότι η επίσκεψη του Μασκ δείχνει μια «επιστροφή σε ρίζες για προσωπικότητες του Χόλιγουντ που αναζητούν νόημα πέρα από την αίγλη της βιομηχανίας».
Ο ίδιος ο Μελ Γκίμπσον σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετωπίζει τον Χριστιανισμό. «Είναι η μόνη θρησκεία που επιτρέπεται να χλευάζεται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ηθοποιός θα παραμείνει λίγες ακόμη ημέρες στο Άγιον Όρος, μακριά από φώτα και κάμερες, ενώ σχεδιάζει να επανέλθει με ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Ορθοδοξία. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο παρακολουθεί με προσοχή την αυξανόμενη δημοσιότητα γύρω από τη μονή.
Η επίσκεψή του ήταν υπό πλήρη διακριτικότητα, χωρίς δηλώσεις σε ΜΜΕ. Αλλά οι μοναχοί μίλησαν στο vimaorthodoxias.gr και τόνισαν: «Η ταπείνωση δεν έχει φωνή, αλλά έχει δύναμη. Αυτό ζήσαμε με τον Μελ Γκίμπσον».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η αναδημοσιεύση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου