Ο Αναπλ. Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Rapid test για την παραλαβή διαμονητηρίου

Η κανονικότητα έχει επανέλθει για τα καλά στο Άγιον Όρος και το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Διοικητή κ. Αρίστο Κασμίρογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων μας διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αντιπυρική περίοδο στην Αθωνική Πολιτεία.

“Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική περίοδο, μάλιστα και ο Διοικητής μας κ. Αθανάσιος Μαρτίνος έχει ιδιαίτερη και μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της προστασίας του Άθω από πυρκαγιές.

Το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προστασία του Αγίου Όρους. Ευχόμαστε όμως να μην έχουμε τίποτα το απρόοπτο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Διοικητής.

Για την επισκεψιμότητα και την επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Κασμίρογλου σημείωσε:

“Έχει αρχίσει ο αριθμός των προσκυνητών σιγά-σιγά να αυξάνεται, ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέτρα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ. Παραδείγματος χάριν, οι Μονές πρέπει να δηλώνουν τι δυνατότητες έχουν για την φιλοξενία, ενώ για την παραλαβή του Διαμονητήριου απαιτείται έλεγχος μέσω  rapid test  προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιος είναι θετικός έτσι ώστε να μην του επιτραπεί τελικά η είσοδος. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, προστατεύεται και ο ίδιος άλλα και οι άλλοι από την τυχόν εξάπλωση που μπορεί άθελα του να προκαλέσει”.

Για το αν υπάρχουν νέα κρούσματα ο αναπληρωτής Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, σημείωσε:

“Νομίζω πως όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχουν κρούσματα σε βαθμό ανησυχητικό. Δεν αποκλείεται μέσα στους 2.000 περίπου μοναχούς, κάποιος να νοσεί αλλά όχι στον βαθμό που νοσούσαν παλιότερα με την  νοσηλεία σε Εντατική μονάδα είτε σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας είτε του Πολυγύρου”.

Τέλος, ο κ. Κασμίρογλου αναφέρθηκε και  στις οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο του Αγίου Όρους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

“Όταν έκλεισε το Άγιον Όρος τα οικονομικά του αδιαμφισβήτητα μειώθηκαν, διότι τα έξοδα φιλοξενίας του Αγίου Όρους – κάτι που δεν γίνεται πολλές φορές αντιληπτό- είναι τεράστια για τις Μονές. Οι Πατέρες τηρούν την παράδοση της φιλοξενίας που υπήρχε ανέκαθεν στο Άγιον Όρος, αλλά ήταν δυσβάσταχτες οι απώλειες από ένα έστω και μικρό εισόδημα που υπήρχε. Έτσι δεν μπορούσαν να έχουν και αυτή την μικρή ενίσχυση των εξόδων φιλοξενίας και όχι μόνο”.