ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Με δημόσια Ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 22 Ιουλίου 2025, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους προχώρησε σε θεσμική παρέμβαση μετά τη δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άθωνα στις αρχές του μήνα.
Επιμέλεια – Γιάννης Παπανικολάου- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η τοποθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αφορά όχι μόνο τα εσωτερικά του Αγίου Όρους αλλά και κρίσιμα ζητήματα θεσμικού, πνευματικού και νομοθετικού χαρακτήρα που απασχολούν την Εκκλησία και τον πιστό λαό.
Η Ιερά Κοινότητα ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι «το Άγιον Όρος μιλά με τον τρόπο των Πατέρων, με διάκριση». Επισημαίνεται ότι η σιωπή των Αγιορειτών Πατέρων δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ένδειξη αδιαφορίας ή συμφωνίας, αλλά ως έκφραση του χριστιανικού ήθους και του τρόπου με τον οποίο εργάζεται το Πνεύμα – μέσα στον νου και την καρδιά.
Τι ελέχθη στον Πρωθυπουργό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τις συνομιλίες της Ιεράς Κοινότητος με τον Πρωθυπουργό, ετέθη ευθέως η πικρία και ο προβληματισμός των Αγιορειτών για «πρόσφατα νομοθετήματα», τα οποία – όπως αναφέρεται – «θεωρούνται ως απειλή προς το ορθόδοξο ήθος του ελληνικού λαού και την αξία του ανθρωπίνου προσώπου». Χωρίς να κατονομάζεται ρητά κάποιος συγκεκριμένος νόμος, η Ιερά Κοινότητα αφήνει σαφή αιχμή για ζητήματα που σχετίζονται με τον πυρήνα της χριστιανικής ηθικής.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι Αγιορείτες απηύθυναν «ιδιαιτέρα παράκληση» προς τον κ. Μητσοτάκη για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, ένα θέμα που απασχολεί τόσο τον θρησκευτικό όσο και τον διπλωματικό χώρο. Οι σχέσεις της Μονής Σινά με το ελληνικό κράτος έχουν επανειλημμένα τεθεί στο προσκήνιο λόγω προβλημάτων νομικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί οικονομικής ενίσχυσης των Μονών, η Ιερά Κοινότητα αποσαφηνίζει πως η ένταξη έργων του Αγίου Όρους στο νέο ΕΣΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει από το 2023, με σχεδιασμό έως το 2030. Τα έργα αφορούν κυρίως συντηρήσεις κτιρίων, αποκαταστάσεις μνημείων και προστασία κειμηλίων, καθώς οι περισσότερες Μονές «δεν διαθέτουν τους ανάλογους οικονομικούς πόρους για έργα συντήρησης».
Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος ΕΣΠΑ για το Αγιον Όρος υπάγεται στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (https://www.mathra.gr) και έχει διαχειριστεί σημαντικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος. Παράλληλα, για το θέμα των νομοθετημάτων που εγείρουν ανησυχία στους Αγιορείτες, καθίσταται σαφές ότι η Ιερά Κοινότητα προσδοκά να υπάρξει πνεύμα σεβασμού προς την πνευματική ταυτότητα του Γένους, ένα μήνυμα που παραπέμπει σε παρεμβάσεις προς την Ελληνική Βουλή (https://www.hellenicparliament.gr) και όχι απλώς σε εκκλησιαστική σφαίρα.
Πίστη στην ήρεμη δύναμη της προσευχής
Η ανακοίνωση διανθίζεται με αγιοπατερικές αναφορές από τον Απόστολο Παύλο και τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η στάση προσευχής και σιωπής των Αγιορειτών Πατέρων δεν είναι αδυναμία, αλλά «δύναμις σταυρική».
«Το Άγιον Όρος δεν προσωποληπτεί, αλλά προσεύχεται υπέρ πάντων» αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε μια αποστροφή που επιχειρεί να διατηρήσει το πνευματικό κύρος της Αθωνικής Πολιτείας σε ένα κλίμα αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης.
Με αυτή την παρέμβαση, η Ιερά Κοινότητα απαντά τόσο στα ερωτήματα της κοινής γνώμης όσο και στις επικρίσεις από διάφορες πλευρές. Υπενθυμίζει ότι το Άγιον Όρος λειτουργεί εντός μιας πνευματικής πραγματικότητας που δεν υποτάσσεται στη λογική των αντιπαραθέσεων. Η θέση της, όμως, είναι καθαρή: σεβασμός προς την πίστη, το πρόσωπο και την ταυτότητα του έθνους, με την προσδοκία η Πολιτεία να σταθεί αρωγός και όχι αποδομητής.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου