Οι 6 ώρες του Πούτιν στο Αγιον Όρος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Παρότι διήρκεσε μόλις 6 ώρες, η επίσκεψη του Βλ. Πούτιν στο Αγιον Ορος, το απόγευμα του Σαββάτου, είχε διεθνή αντίκτυπο και προβλήθηκε εκτενώς από τη ρωσική προεδρία.

Μεγάλο αφιέρωμα από το Κρεμλίνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σάιτ του Κρεμλίνου φιλοξενείται εκτενές αφιέρωμα στην επίσκεψη, με 40 εντυπωσιακές φωτογραφίες, ενώ επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 1.000 ετών ρωσικής μοναστικής ζωής στο Αγιον Ορος. Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στις Καρυές στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου και αναχώρησε στις 8 το βράδυ. Στην προσφώνησή του στον Ναό του Πρωτάτου, ο πρωτεπιστάτης, ιερομόναχος Παύλος ο Λαυρεώτης αναφέρθηκε στο ομόδοξο των δύο λαών, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν στην αντιφώνησή του, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ τους και τόνισε πως «η φιλοξενία προς εμένα είναι φιλοξενία προς όλο τον ρωσικό λαό». Αργότερα, κατά τη σύντομη ομιλία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευσέβεια του ρωσικού λαού και στον σεβασμό του προς το Αγιον Ορος, ενώ τόνισε πως οι Ρώσοι με μεγάλη χαρά και πίστη υποδέχονται κατά καιρούς ιερά λείψανα αλλά και την Τιμία Ζώνη της Παναγίας. Η τελευταία του αυτή αναφορά προφανώς ικανοποίησε τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος αργότερα είχε έναν σύντομο διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο. Οι δυο τους γνωρίζονται καλά και μάλιστα κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Εφραίμ στη Μόσχα, όταν μετέφερε την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, ο Βλ. Πούτιν του είχε ζητήσει να προσεύχεται για την οικογένειά του και τον ρωσικό λαό.

Η υποδοχή στον Αγιο Παντελεήμονα

Στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος ο Ρώσος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον υπέργηρο ηγούμενο Ιερεμία, ο οποίος, παρά τα 101 χρόνια του, τέλεσε μέρος της Λειτουργίας. Αμέσως μετά ο Βλ. Πούτιν προσκύνησε τεμάχιο του λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος και είχε συνομιλία με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και αρκετούς προσκυνητές στο προαύλιο της μονής. Σε άλλους χώρους του μοναστηριού, όπως και στο σκευοφυλάκιο, τον ξενάγησε ο πρώτος τη τάξει μοναχός, π. Μακάριος, και στη σύντομη δήλωσή του ο Πούτιν ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για το μοναστήρι, το οποίο ενισχύει πνευματικά χιλιάδες ορθόδοξους πιστούς».
Οι 6 ώρες του Πούτιν στο Αγιον Όρος

Τα μέτρα ασφαλείας

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας γνώρισε το Αγιον Ορος κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου. Επίλεκτοι αστυνομικοί, άντρες ασφάλειας, βατραχάνθρωποι, ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί στις Καρυές αλλά και κατά μήκος της διαδρομής προς τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Τα καταστήματα στις Καρυές έκλεισαν για τρεις ώρες, όσο κράτησε η παρουσία Πούτιν, αλλά και για μισή ώρα το βράδυ κατά την επιστροφή του. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως όση ώρα διαρκούσε η επίσκεψη Πούτιν στις Καρυές υπήρχε φραγή της κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις εταιρείες.

Και ακτίνες Χ…

Ενδεικτικό των σχολαστικών μέτρων ασφαλείας που πήρε η ρωσική πλευρά είναι και το γεγονός πως επιστρατεύθηκαν μέχρι και… ακτίνες Χ για την αποτροπή περιστατικού τρομοκρατίας μέσω της εικόνας που δώρισε η Ιερά Κοινότητα στον Βλ. Πούτιν. Η εικόνα ήταν αντίγραφο του Χριστού Ενθρονου του Μανουήλ Πανσέληνου, μία από τις πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες του ναού του Πρωτάτου. Οι άντρες της προσωπικής του ασφάλειας την έλεγξαν από την προηγούμενη μέρα με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, για την αποφυγή τοποθέτησης εκρηκτικών, ενώ από αυστηρό έλεγχο πέρασε και το… κέρασμα.

2016052802821_124071073.jpg
2016052804071_124071074.jpg
2016052804851_124071072.jpg