Λαμπρή πανήγυρις στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Μέσα σε λαμπρή, συγχρόνως και κατανυκτική ατμόσφαιρα ετελέσθη η πανήγυρη του οσίου Σίμωνος του μυροβλύτου, κτίτορα και προστάτης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος (13ος αιώνας), στην οποία ήταν προσκεκλημένος και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Ο Mητροπολίτης έφτασε στην Μονή το πρωί του Σαββάτου, οπότε και έγινε η καθιερωμένη υποδοχή και η προσφώνηση από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη κ. Ελισαίο μέσα σε πνευματικό και εγκάρδιο κλίμα.

Αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος, συνδυάζοντας στην ομιλία το παρελθόν και το παρόν, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στους πνευματικούς δεσμούς του μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄ και του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη, που διακρίθηκαν και οι δύο για το φιλάγιο ήθος και την έφεση προς την λατρευτική ζωή και εμπειρία.

Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα, κατά το οποίο ο Μητροπολίτης οικοδόμησε πνευματικά τους πατέρες και τους προσκυνητές με τις διηγήσεις των θαυμάτων, τα οποία προηγήθηκαν και συνόδευσαν την εύρεση των τιμίων λειψάνων των νεομαρτύρων αγίας Κυράννας και αγίας Ακυλίνας, στην Ιερά Μητρόπολή του.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας συνεχίσθηκε η ολονύκτια αγρυπνία του Aγίου Σίμωνα, στην οποία έψαλαν εξαιρετικά βυζαντινά μέλη χοροί μοναχών από το Άγιον Όρος και ο χορός της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, πνευματικά τέκνα του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Συμεών Κραγιόπουλου. Εκτός από την συνοδεία του Σεβασμιωτάτου, συμμετείχαν αντιπροσωπείες μοναχών από τις είκοσι μονές του Αγίου Όρους και τα εξαρτήματά τους, καθώς και δεκάδες λαϊκοί, φίλοι της Μονής και προσκυνητές.

Η πανήγυρη ολοκληρώθηκε το πρωί με την τέλεση της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας, την τράπεζα και την προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος, συμβολικώς, τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι καρδιές όλων, μοναχών, κληρικών, προσκυνητών, παντός πιστού, «θεοδέγμονα σπήλαια», όπως εκείνο το θεοδέγμον σπήλαιο της Βηθλεέμ, γεγονός που αποτελεί την μόνη οδό ελπίδας, αναζητήσεως και ευρέσεως της ειρήνης, προσωπικής και συλλογικής.

DSC_9154.JPG
DSC_9168.JPG
DSC_9211.JPG
DSC_9235.JPG
DSC_9239.JPG
DSC_9290.JPG
DSC_9293.JPG
DSC_9308.JPG
DSC_9322.JPG
DSC_9397.JPG
DSC_9464.JPG
DSC_9478.JPG
DSC_9496.JPG
DSC_9498.JPG
DSC_9505.JPG
DSC_9526.JPG
DSC_9536.JPG
DSC_9545.JPG
DSC_9566.JPG

 Ετικέτες