Καθησυχαστικός ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Επαρκή τα μέτρα ασφαλείας στον Αθωνα

Loading...


του Γιώργου Νταλιάρη

Το ζήτημα της ασφάλειας στο Άγιον Όρος αποτελεί ένα διαρκές ζήτημα το οποίο εσχάτως επανήλθε στο προσκήνιο μετά την είσοδο Βρετανού δημοσιογράφου με παράνομο τρόπο και την προβολή μίνι ντοκιμαντέρ.

Τη λήψη άμεσων και πιο αποτελεσματικών μέτρων ζήτησε από τις αρχές η Ιερά Κοινότητα και πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ αναφέρουν πως προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται προτάσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στα χερσαία σύνορα της αθωνικής χερσονήσου δεν ήταν αρκετά ώστε να κρατήσουν έξω από τον Ιερό αυτό χώρο της Ορθοδοξίας τον δημοσιογράφο Simon Reeve που με τη βοήθεια μοναχών που βρίσκονται στη Μονή Εσφιγμένου μπήκε παράνομα στο Περιβόλι της Παναγίας.

Σκοπός του εν λόγω δημοσιογράφου ήταν να καταγράψει το τι συμβαίνει με την συγκεκριμένη Μονή και το πλάνο της εισόδου από αφύλακτο σημείο ήταν οργανωμένο.

Δεν είναι βέβαια, πρώτη φορά που δημοσιογράφος ή κάποιος απλός πολίτης μπαίνει στο Άγιον Όρος παράνομα. Αλλωστε, το χερσαίο σύνορο είναι πολλών χιλιομέτρων και δεν μπορεί να φυλαχθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου: «Στρατιώτες να φύλαγαν τα σύνορα, και πάλι κάποιοι θα περνούσαν».

Στον πολιτικό διοικητή αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέφυγε η Ιερά Κοινότητα που με επιστολή της ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Όπως μας είπε Αγιορείτης μοναχός: «Υπάρχει η εντύπωση πως όποιος θέλει μπαίνει. Πρέπει να μπει ένα τέλος».

Υπάρχει όμως τρόπος; Ο κ.Κασμίρογλου τονίζει πως οι αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο πάνω στο ζήτημα. «Μίλησα και πάλι με τους διοικητές για το θέμα της ασφάλειας. Στα χερσαία σύνορα υπάρχουν δύο φυλάκια που είναι επαρκώς επανδρωμένα και κάνουν καλή δουλειά. Υπάρχει επαρκής ασφάλεια», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τόσο ο κ.Κασμίρογλου όσο και Αγιορείτες θεωρούν πως η παράνομη είσοδος του Βρετανού δημοσιογράφου δεν είχε ως στόχο να αναδείξει το πρόβλημα ασφάλειας, αλλά είχε να κάνει με το θέμα της Μονής Εσφιγμένου.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισαν στελέχη των συναρμοδίων υπουργείων στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «θέμα ασφάλειας στο Άγιον Όρος δεν τίθεται. Το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα καλύπτουν τις ανάγκες του Αγίου Όρους». Μάλιστα, έκαναν λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Και σημείωσαν ότι η υπόθεση της Μονής Εσφιγμένου είναι καθαρά εκκλησιαστικό θέμα και καλό θα ήταν να μην εμπλέκεται με τα μέτρα ασφαλείας της αθωνικής χερσονήσου.tilegrafima.gr