Η πανήγυρις των αγίων Διονυσίου και Μητροφάνους στην Μικρή Αγία Άννα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Κατά το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου (8 και 9 με το παλ. ημερολόγιο) πανηγυρίστηκε στην Μικρά Αγία Άννα στο Άγιο Όρος η μνήμη των αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους του Πνευματικού, που είναι οι προστάτες της περιοχής.
Η αγρυπνία τελέστηκε στον ομώνυμο ιερό ναό στο σπήλαιο των αγίων Πατέρων προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ενώ στη θεία Λειτουργία έλαβε μέρος και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε στον εσπερινό καί το κτιτορικό μνημόσυνο χοροστατούντος του σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντος του σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, ο οποίος το πρωί της επομένης ημέρας τέλεσε την μεθεόρτιο θεία Λειτουργία στο σπήλαιο των αγίων Πατέρων.

Ομιλία του σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος στην τραπεζα της πανηγύρεως.

Εορτή των αγίων Πατέρων Διονυσίου του ρήτορος και Μητροφάνους, των αγίων οικητόρων της ιεράς αυτής Σκήτης, οι οποίοι με την παρουσία τους, με την άσκησή τους, με την προσευχή τους, με τα μοναχικά τους παλαίσματα, αλλά και με την αγιότητα του βίου τους και τη χάρη του Θεού που απέπνεε η ζωή τους και η αναστροφή τους, έκαναν αυτό τον έρημο και απαράκλητο τόπο, στον οποίο έφθασαν αναζητώντας την ησυχία και τη μόνωση, να ανθίσει και να βλαστήσει, άνθη αρετής και αγιότητος, μυρίπνοα άνθη του παραδείσου, δεκάδες και εκατοντάδες ασκητές και πατέρες που στο πέρασμα του χρόνου μετέτρεψαν την αοίκητο έρημο σε κατοικητήριο του ζώντος Θεού, σε άλλον παράδεισο, όπου αντί του απηγορευμένου καρπού του δένδρου της γνώσεως, υπάρχει αφθονία καρπών του αγίου Πνεύματος, που αγιάζει τον τόπο και ελκύει και νέες ψυχές να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στον Κύριο και να βρούν την ανάπαυση κοντά του.
Γι᾽ αυτούς τους οσίους και θεοφόρους πατέρες, τους κτίτορες και εφόρους της Σκήτης βρισκόμαστε από χθες εδώ, για να τους τιμήσουμε αγρυπνώντας στο σπήλαιό τους. Καί νομίζω πως όλοι αισθανθήκαμε όλοι την νοερά παρουσία τους να μας ενισχύει και να μας στηρίζει και να πλημμυρίζει την ψυχή μας από τη χάρη του Θεού.
Είμαστε όμως εδώ και για να τιμήσουμε μαζί με τους εορταζομένους οσίους, Διονύσιο τον ρήτορα και Μητροφάνη, και τους πιστούς μαθητές τους και συνεχιστές του έργου τους, τους μακαριστούς πατέρες Γέροντα Γεράσιμο τον γλυκύφθογγο Υμνογράφο, Γέροντα Διονύσιο τον σοφό και διακριτικό πνευματικό, και τον μακαριστό π. Μητροφάνη, στους κόπους και την αγάπη των οποίων οφείλονται πολλά από όσα υπάρχουν σήμερα εδώ και επί των οποίων οικοδόμησαν έργα αγαθά και πνευματικά και οι νεώτεροι πατέρες, με πρώτον τον Γέροντα της Καλύβης π. Σπυρίδωνα.
Η παρουσία και αυτών των προσφιλών μας και μακαριστών πατέρων είναι ζωντανή, γιατί όντως άφησαν το στίγμα τους το πνευματικό τόσο στην ψυχή μας όσο και στη ζωή αυτού του ιερού τόπου, στον οποίο από της νεότητός τους αφιερώθηκαν, λατρεύοντες τον Θεό και τους οσίους πατέρες, και αξιώθηκαν να γίνουν δέκτες μεγάλων χαρίτων και ουρανίων δωρεών. Ετικέτες