Η παλαιά αδελφότητα της Μ.Εσφιγμένου απαντά στον μητροπολίτη Κομοτηνής

Loading...


Σε απάντηση στα όσα υποστηρίζει η Ιερά Μητόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Μητροπολίτης της,κ.Παντελεήμονος, περί της μη εγκρίσεως του για την επικείμενη εκδήλωση την 1η Ιουνίου της παλαιάς αδεφλότητας  της Μονής Εσφιγμένου στην πόλη επικαλούμενος την διακοπή της κοινωνίας της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η παλαιά αδελφότητα σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για εκβιασμούς που στοχεύουν στην μη παρουσία Ορθοδόξων στην περιοχή του.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου:

Χαιρόμαστε που ανακαλύπτουμε ότι το μόνο πρόβλημα που έχετε στην Μητρόπολη σας και σας ενοχλεί είναι η παρουσία μας σε εκδήλωση την 1η Ιουνίου στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

Απλά αναφορικά να σας ενημερώσουμε ότι σαν σωστός και Ορθόδοξος ποιμενάρχης θα έπρεπε να σας ενοχλεί πρώτα από όλα, η τελευταία πράξη προδοσίας της πίστης στους Αγίους Τόπους από τον Οικουμενικό, μιας και τον αναφέρετε με τόσο ενδιαφέρον.

Όχι να προσπαθείτε να ματαιώσετε με εκβιασμούς και αυτόφωρα την παρουσία Ορθοδόξων στην πόλη σας και μάλιστα για Εθνικορθόδοξη εκδήλωση. Ναι, κ.κ. Παντελεήμων, εσείς μπορεί να προσυπογράψατε την παράδοση της Θράκης στην πατρίδα στην οποία πολίτης είναι ο τόσο αγαπητός σας και πνευματικός σας καθοδηγητής, ο πράττειν αιρετικώς Οικουμενικός. Αλλά εμάς μας θλίβουν οι τελευταίες εθνικές εξελίξεις στην περιοχή και είπαμε ναι, στην πρόσκληση που μας έγινε για σχετική εκδήλωση, και φυσικά ναι, θα ξαναπούμε και στο μέλλον για παρόμοιες εκδηλώσεις.

Συγνώμη, κ.κ. Παντελεήμονα αν εμείς θέλουμε η ενεργή παρουσία του Ελληνορθόδοξου έθνους να συμβαδίζει με τα φυσικά σύνορα της χώρας μας. Χωρίς να διώκονται τα εκεί αδέλφια μας με καμία επίσημη υποστήριξη από εσάς. Ξέρω οι παρουσία μας ενοχλεί τα σχέδια σας, δείξατε άλλωστε τις διαθέσεις σας για την χαλαρή στάση σας στο εθνικά ευαίσθητο θέμα της Θράκης από πολύ νωρίς, από την πρώτη κιόλας ημέρα της ενθρόνισης σας.

Αλλά συγνώμη, δεν συμφωνούμε μαζί σας ούτε στην χαλαρή στάση σας απέναντι στις φιλοπαπικές διαθέσεις του Οικουμενικού, ούτε στην χαλαρή στάση σας απέναντι στις εξελίξεις στην Θράκη. Η παρουσία μας ζητήθηκε δεν επιβλήθηκε.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα που γράφεται στο Δελτίο Τύπου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δικαίωμα σας να λέτε ότι σας επιβάλλουν αλλά μην πιστεύεται ότι μπορεί να πείσετε το ποίμνιο.

Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια και την ιστορία των 17 αιώνων αδιάλειπτης παρουσίας της αδελφότητας μας στην μονή. Δεν μπορείτε να σβήσετε την ιστορία με το Δελτίο Τύπου σας ούτε με εκβιασμούς να κάμψετε πίστη και εθνικό φρόνημα. Μόνος σας διαλέξατε να είστε απέναντι. Μακάρι να ήταν διαφορετικά, μπροστά σε ένα τόσο ευαίσθητο πρόβλημα που δυστυχώςαφήσατε να γιγαντωθεί.

Θεάρεστη η εκδήλωση σας για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Προτεραιότητα όμως έχει το παρών. Όχι ναξεπουλάμε το παρών για να το τιμάμε μετά ως παρελθόν.

Πρώτα κρίνετε τα του οίκου σας, καταλογίστε σωστά τις ευθύνες και μετά ως ποιμενάρχης σωστός κρίνετε εποικοδομητικά και τους άλλους. Διαφορετικά η κρίση είναι υποκριτική σαν ένας προδότης να κηρύττει περί προδοσίας. Επίσης για τέλος θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αν κάποιος δεν κάνει τίποτα για αποφευχθεί ένα έγκλημα όταν ξέρει τον σχεδιασμό του και τους ένοχους, δεν είναι άμοιρος ευθυνών αλλά συνένοχος!

Εκ του Γραφείου Τύπου,
Ιεράς Μονή Εσφιγμένου – Άγιο Όρος

Η ανακοίνωση που προηγήγθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής
 Ετικέτες