Για 3 ώρες ο Πούτιν στο Άγιον Όρος-Σημαντικές αλλαγές την τελευταία στιγμή-Γιατί δεν θα τον υποδεχθεί ο Κύριλλος

Loading...


Σημαντικές αλλαγές έγιναν την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αγιον Ορος, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη, που γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Αθω, θα μείνει μόλις τρεις ώρες στην αθωνική πολιτεία και θα μεταβεί μόνο στις Καρυές και στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι άλλες επισκέψεις.

Τρία παρόμοια θωρακισμένα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις του, το ένα βρίσκεται σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τα άλλα δύο στις Καρυές.

Εμπλοκή ωστόσο παρουσιάστηκε με τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλο, ο οποίος φτάνει αύριο το μεσημέρι και ήθελε να συνοδεύεται από 50 κληρικούς στην υποδοχή που θα του γίνει στον Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Διαφώνησαν όμως οι Αγιορείτες και τελικά θα πάει μόνο με 3-4 επισκόπους, ενώ μετά την εξέλιξη αυτή δεν θα παραστεί τελικά στην υποδοχή Πούτιν το Σάββατο στο Πρωτάτο στις Καρυές και θα δεχτεί τον Ρώσο πρόεδρο αργότερα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.
 

Μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τα τμήματα ασφάλειας, Τύπου και εθιμοτυπίας της Ελληνικής και της Ρωσικής Δημοκρατίας βρίσκεται στο Αγιον Ορος και το βράδυ της Τρίτης έγινε ευρεία σύσκεψη με ολιγομελή αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του υψηλού προσκεκλημένου, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για λόγους ασφάλειας δεν πρέπει να διαρρεύσει τίποτα.

Ο Βλ. Πούτιν θα βρίσκεται από αύριο στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη και θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος το μεσημέρι του Σαββάτου. Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μεταβεί οδικώς, με θωρακισμένο όχημα στην Ουρανούπολη και από εκεί με ταχύπλοο στη Δάφνη. Για τη μεταφορά του ίδιου και της συνοδείας του θα χρησιμοποιηθούν τρία ταχύπλοα, αλλά ελάχιστοι θα γνωρίζουν σε ποιο θα επιβαίνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Τα ταχύπλοα θα συνοδεύουν δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα μεταβεί με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, μία ώρα νωρίτερα, γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Ο Πούτιν θα μείνει στις Καρυές μιάμιση ώρα. Στον Ναό του Πρωτάτου θα του γίνει η επίσημη υποδοχή, με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη, γέροντα Παύλο τον Λαυρεώτη και θα του δοθεί ως δώρο αντίγραφο της εικόνας του Χριστού Ενθρονου, αγιογραφημένη περίπου το 1300 από τον Μανουήλ Πανσέληνο, που βρίσκεται στον Ναό του Πρωτάτου. Η εικόνα διαστάσεων 80Χ40 φιλοτεχνήθηκε από Αγιορείτες μοναχούς στις Καρυές.

Μετά την υποδοχή ο Ρώσος πρόεδρος θα επιβιβαστεί και πάλι σε θωρακισμένο όχημα και θα μεταβεί στον Aγιο Παντελεήμονα, ενώ ακυρώθηκε η επίσκεψη που θα έκανε -σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό- στην σκήτη Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη γνωστή Βογορόδιτσα, που υπάγεται στη μονή Αγίου Παντελεήμονα. Oπως έγινε γνωστό, ο Πούτιν δεν θα έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του και δεν θα κάνει καμία ενδιάμεση στάση.

Στον Aγιο Παντελεήμονα θα τον υποδεχτεί ο υπέργηρος ηγούμενος, αρχιμανδρίτης Ιερεμίας. Η παραμονή του Βλ. Πούτιν στο μοναστήρι δεν θα ξεπεράσει την 1,5 ώρα.

Διαψεύδουν τη Διπλή Σύναξη

Από την Ιερά Κοινότητα διαψευδόταν η είδηση ότι την Τρίτη έγινε Διπλή Ιερά Σύναξη, πρωί και απόγευμα, με θέμα την επίσκεψη Πούτιν. Οπως διευκρινιζόταν έγινε Διπλή Ιερά Σύναξη μόνο το πρωί με αποκλειστικό θέμα την παρουσία της Ιεράς Κοινότητας στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα γίνει 16-26 Ιουνίου στην Κρήτη και μετά από αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφασίστηκε να σταλεί ως αντιπρόσωπος ο ηγούμενος της Μονής Σταυρονικήτα, αρχιμανδρίτης Τύχων. Στην απογευματινή συνάντηση και όχι Διπλή Σύναξη, που αφορούσε την επίσκεψη Πούτιν, πήρε μέρος μικρός αριθμός Αγιορειτών μοναχών και εκπροσώπων της ελληνικής και ρωσικής πλευράς.