Αγρυπνία στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου για την εορτάζουσα Παναγία Παντάνασσα

Loading...


Ιερά Αγρυπνία θα τελεστεί απόψε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ενόψει της αυριανής γιορτής της Παναγίας Παντάνασσας.

Πολλοί αναμένεται είναι και φέτος οι προσκυνητές που έχουν ταξιδέψει στη Μονή εκμεταλλευόμενοι και τις αργίες.

Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.
Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έρριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.
Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.

Πολλά επίσης θαύματα γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία αφότου έχουν μεταφερθεί εκεί-μετά από παράκληση του Πατριαρχείου Μόσχας- δύο αντίγραφα της εικόνας της Παντανάσσης· ένα στο ναό των Αγίων Πάντων στο Κράσνοε Σελό της Μόσχας και το δεύτερο στη μονή Μετα­μορφώσεως του Σωτήρος στο Νοβοσπάσκι.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι θεραπείες καρκινο­παθών παιδιών που νοσηλεύονται στο Παιδικό Ογκολογικό Κέντρο Μόσχας.

Η εικόνα αυτή στην Μονή εορτάζεται στις 15/28 Οκτωβρίου, ενώ στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος στις 11/24 Σεπτεμβρίου.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο από άλλους εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου ενώ από άλλους τους περισσότερους στις 28 Οκτωβρίου. Στην δε Ρωσία εορτάζεται επισήμως στις 18/31 Αυγούστου, δηλαδή στα τριήμερα της Κυρίας Θεοτόκου.Ετικέτες