Αγιο Ορος και Λήμνος: Η ιδιαίτερη σχέση μέσα από μια διεθνή έκθεση

Η Αγιορείτικη Φωτοθήκη της ιεράς μονής Σιμωνόπετρας σε συνεργασία με το Ξενοδοχείο Varos Village Hotel & Residences, παρουσιάζουν την Έκθεση Φωτογραφιών και Χαλκογραφιών του Αγίου Όρους, στον πολυχώρο «Πολιτεία» του Ξενοδοχείου, στη , από τις 10/06/2019 έως και τις 10/09/2019.

Η εκλεκτή αυτή, παγκόσμιας εμβέλειας Έκθεση, παρουσιάζεται στη Λήμνο για πρώτη φορά, ως επιλεγμένος σταθμός ενός ταξιδιού παγκόσμιων παρουσιάσεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Μόσχα, Βελιγράδι, Μπουργκάς, Βηρυτό, Βενετία κ.α.). Αποτελείται από 50 πίνακες, εκ των οποίων το πρώτο μέρος καταλαμβάνουν Φωτογραφίες από το Άγιον Όρος και το δεύτερο μέρος Χαλκογραφίες.

Η φωτογραφική ενότητα περιλαμβάνει: Πρόσωπα του Αγίου Όρους και Γεγονότα από την ιστορία του Αγίου Όρους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από γυάλινες πλάκες, οι οποίες στην πρώιμη φάση της ιστορίας της φωτογραφίας αποτελούσαν τα «αρνητικά».

Η ενότητα των Χαλκογραφιών ή αλλιώς Χάρτινων Εικόνων περιλαμβάνει: Απεικονίσεις Μονών και Σκητών του Αγίου Όρους, καθώς και Εικόνες Αγίων.

Το Ξενοδοχείο Varos Village Hotel & Residences, εορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας στη Λήμνο και διατηρώντας την πολιτιστική διαδρομή που έχει χαράξει εξαρχής με σκοπό την αναβίωση και την ανάδειξη της Λημνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία, υποδέχεται με τιμή και φιλοξενεί με ευλάβεια την εκπληκτική αυτή έκθεση, η οποία προβάλλει τη χιλιόχρονη σχέση του νησιού με τον Άθω, τα ιερά σκηνώματα και τους μοναχούς του.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στον κόσμο και στους επισκέπτες της Λήμνου και αποτελεί το πρώτο βήμα ανάδειξης της χιλιόχρονης σχέσης του Άθω με τη Λήμνο. Μια σχέση που προβάλλει μια πολύ σημαντική πτυχή της φυσιογνωμίας και ιστορίας του νησιού.