Ρωσία: Με ολονύκτια αγρυπνία υποδέχθηκε η περίφημη Ιερά Μονή το ιερό λείψανο που μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα – Το αναλυτικό πρόγραμμα έως τις 20 Σεπτεμβρίου
Επιμέλεια: Γιάννης Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βαθιά συγκίνηση υποδέχθηκε η Ιερά Μονή Ντιβέγιεβο την Τιμία Δεξιά Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία συνεχίζει το μεγάλο προσκυνηματικό της οδοιπορικό σε πόλεις και επαρχίες της Ρωσίας.
Η λάρνακα που περιέχει το ιερό λείψανο έφθασε στις 25 Αυγούστου στο Ντιβέγιεβο, στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ, προκειμένου να τεθεί προς προσκύνηση και να προσφέρει πνευματική ενίσχυση στους χιλιάδες πιστούς που αναμένουν την άφιξή της. Η παραμονή της Τιμίας Χειρός στην Επισκοπή Νίζνι Νόβγκοροντ έχει προγραμματιστεί έως τις 27 Αυγούστου.
Η επίσημη υποδοχή
Το ιερό λείψανο συνόδευσαν κληρικοί του Ιερού Προσκυνήματος της Κέρκυρας, όπου φυλάσσεται μόνιμα, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.
Κατά την άφιξη της αποστολής, την Τιμία Χείρα υποδέχθηκε επισήμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζάμας κ. Γεώργιος, παρουσία κληρικών, μοναχών και πλήθους πιστών.
Ακολούθησε η πανηγυρική μεταφορά της λάρνακας στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Μονής Ντιβέγιεβο. Εκεί τελέστηκε ολονύκτια αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος, με προεξάρχοντα τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο.
Η παρουσία του ιερού λειψάνου σε μία από τις σημαντικότερες γυναικείες μονές της Ρωσίας προκάλεσε μεγάλη πνευματική συγκίνηση. Πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη μεσιτεία του Αγίου, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα από τον ρωσικό λαό ως προστάτης των φτωχών, των ασθενών και των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.
Το μεγάλο προσκυνηματικό οδοιπορικό
Μετά το Νίζνι Νόβγκοροντ, η Τιμία Χείρα θα μεταφερθεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα παραμείνει από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν το Πσκωφ την 1η και 2α Σεπτεμβρίου και το Σμολένσκ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.
Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου το ιερό λείψανο θα βρίσκεται στο Ιρκούτσκ, όπου την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί λιτανεία. Από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα μεταφερθεί στο Χαμπάροφσκ και στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου στο Τσελιάμπινσκ.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στο Αικατερίνμπουργκ στις 12 Σεπτεμβρίου και στο Βλαντίμιρ στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου. Ο τελευταίος μεγάλος σταθμός θα είναι η Μόσχα, όπου η Τιμία Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος θα παραμείνει από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας ένα ιστορικό προσκύνημα πίστης και πνευματικής ενότητας.
























