ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ: Δραματικές ώρες εξακολουθεί να βιώνει η Δυτική Αττική, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες καμένες εκτάσεις, ζημιές και απόγνωση.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη στα κύρια ενεργά μέτωπα, βορειοανατολικά της Ψάθας και στην περιοχή Κανδήλι, ενώ νέα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Κιθαιρώνα.
Παρά τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσίαζε η πυρκαγιά σε ορισμένα σημεία το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2026, οι ισχυρές αναζωπυρώσεις και οι διάσπαρτες θερμές εστίες δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Η τεράστια περίμετρος του μετώπου δυσκολεύει το έργο των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς ακόμη και μία απότομη αλλαγή του ανέμου μπορεί να οδηγήσει σε νέα εξάπλωση της φωτιάς.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Αγία_Σκέπη, #Κανδήλι, #Μπότσικα απομακρυνθείτε προς #Νέα_Πέραμο
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) August 3, 2026
Αναζωπύρωση στον Κιθαιρώνα
Λίγο μετά το μεσημέρι καταγράφηκε νέα αναζωπύρωση στην περιοχή του Κιθαιρώνα, με πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται ξανά στον ορίζοντα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα, προσπαθώντας να περιορίσουν τη φωτιά προτού αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Τα σημαντικότερα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ψάθας και στο Κανδήλι. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν περίπου 450 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από ισχυρό στόλο οχημάτων, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές.
Από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις 13 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, με τα πληρώματα να επιχειρούν ακόμη και μέσα σε ιδιαίτερα πυκνό καπνό και υψηλό θερμικό φορτίο. Ελικόπτερα τύπου Ericsson πραγματοποιούν διαδοχικές υδροληψίες από δεξαμενές, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ των ρίψεων.

«Καμία περιουσία δεν έχει μείνει όπως ήταν»
Στο vimaorthodoxias.gr μίλησαν πυρόπληκτοι από τις περιοχές που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς, περιγράφοντας με απόγνωση την καταστροφή που αντίκρισαν όταν επέστρεψαν κοντά στα σπίτια και στις περιουσίες τους.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι χάθηκαν ελαιόδεντρα, αποθήκες, αγροτικός εξοπλισμός, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες που αποτελούσαν το μοναδικό εισόδημα οικογενειών. Άλλοι δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα, καθώς η πρόσβαση παραμένει δύσκολη ή απαγορευμένη σε ορισμένα σημεία.
Η αγωνία τους δεν περιορίζεται μόνο στις άμεσες υλικές απώλειες. Πολλοί εκφράζουν φόβους για την επόμενη ημέρα, την αποκατάσταση των ζημιών και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να επιστρέψουν οι περιοχές σε στοιχειώδη κανονικότητα.
Ιδιαίτερα βαριά είναι η εικόνα στο Πόρτο Γερμενό και σε τμήματα της ευρύτερης ζώνης, όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από δασικές και αγροτοδασικές εκτάσεις. Καμένες πλαγιές, κατεστραμμένη βλάστηση και αποκαΐδια συνθέτουν ένα τοπίο που αποτυπώνει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.
Δήμαρχος Μάνδρας: Τεράστια οικολογική καταστροφή
Για ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά έκανε λόγο ο δήμαρχος Μάνδρας, επισημαίνοντας ότι η φωτιά έπληξε μια ιδιαίτερα μεγάλη και ευαίσθητη περιοχή.
Η καταστροφή του δασικού πλούτου στον Κιθαιρώνα και σε γειτονικές εκτάσεις δημιουργεί πλέον έντονη ανησυχία και για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων κατά τους χειμερινούς μήνες. Μετά την πλήρη κατάσβεση θα απαιτηθούν άμεσες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να συγκρατηθούν τα εδάφη και να προστατευθούν οικισμοί και οδικά δίκτυα.

Βελτίωση, αλλά χωρίς εφησυχασμό
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, επισήμανε ότι η γενική εικόνα είναι βελτιωμένη, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης.
Στη μεγάλη περίμετρο της πυρκαγιάς παραμένουν ενεργές και λανθάνουσες θερμές εστίες. Πρόκειται για σημεία που μπορεί να μη δίνουν εμφανείς φλόγες, αλλά διατηρούν υψηλή θερμοκρασία κάτω από στάχτες, καμένους κορμούς και χαμηλή βλάστηση.
Για τον λόγο αυτό, οι επίγειες δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχείς διαβροχές, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ελέγχουν εξονυχιστικά δύσβατες εκτάσεις. Drone με θερμικές και οπτικές κάμερες χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κρυφών εστιών και τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων.
Άμεσες αυτοψίες και αποζημιώσεις
Την ίδια ώρα, αρχίζει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Όπως ανακοινώθηκε, τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος, η κρατική στήριξη για την επισκευή ή ανακατασκευή πληγεισών κατοικιών θα φτάσει στο 100%, τόσο για κύριες όσο και για δευτερεύουσες κατοικίες.
Προβλέπονται επίσης έκτακτα βοηθήματα για οικοσκευή και βασικές ανάγκες, τα οποία μπορούν να ανέλθουν έως τις 6.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Για κτίρια που θα κριθούν προσωρινά ακατάλληλα προβλέπεται επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Οι πληγέντες θα πρέπει να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι διαδικασίες, οι προθεσμίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα εξειδικευτούν μετά την ολοκλήρωση των πρώτων αυτοψιών. Το ισχύον πλαίσιο κρατικής αρωγής προβλέπει στήριξη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Για τις επιχειρήσεις εξετάζεται επιδότηση έως το 70% των ζημιών σε εξοπλισμό και μηχανήματα, καθώς και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ αναμένεται να καταγράψει τις απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Η μάχη, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η πλήρης οριοθέτηση των μετώπων, η προστασία των κατοίκων και η αποτροπή νέων αναζωπυρώσεων σε Κιθαιρώνα, Ψάθα και Κανδήλι.
























