Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Με πρωτοβουλία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων πραγματοποιείται σήμερα μία ιδιαίτερα συμβολική και ουσιαστική ποιμαντική αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα επισκέπτονται εκ νέου την εμπόλεμη περιοχή, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, αλληλεγγύης και ελπίδας σε έναν λαό που συνεχίζει να δοκιμάζεται.
Επιμέλεια: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Πρόκειται για τη δεύτερη κοινή ποιμαντική επίσκεψη των δύο Προκαθημένων μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, γεγονός που υπογραμμίζει τη βαρύτητα που αποδίδουν οι Εκκλησίες των Αγίων Τόπων στην πνευματική και ανθρωπιστική στήριξη των κατοίκων της Γάζας.
Μαζί τους βρίσκονται ο Δρ Josef D. Blotz καθώς και εκπρόσωποι του Malteser International, ενισχύοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της αποστολής σε μία περιοχή που εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας.
Η Γάζα συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Χιλιάδες οικογένειες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα, με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, υγειονομική περίθαλψη και υποδομές. Οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν αφήσει βαθιά τραύματα στον πληθυσμό, ενώ οι χριστιανικές κοινότητες της περιοχής βιώνουν τις ίδιες δοκιμασίες με το σύνολο των κατοίκων.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Ελληνορθόδοξου και του Λατινικού Πατριαρχείου, η αποστολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευθύνης των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ απέναντι στους πιστούς τους αλλά και προς κάθε άνθρωπο που υποφέρει.
Η παρουσία του Πατριάρχη Θεοφίλου και του Καρδινάλιου Πιτσαμπάλα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεταφέρει στους κατοίκους της Γάζας το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι τους μέσα στη δοκιμασία.
Προσευχή, παρηγοριά και προσωπική παρουσία
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο Πατριάρχες αναμένεται να συναντηθούν με κληρικούς, μοναχούς, εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων, χριστιανικές οικογένειες αλλά και ανθρώπους που έχουν πληγεί άμεσα από τις πολεμικές συγκρούσεις.
Η αποστολή δεν περιορίζεται σε συμβολικό επίπεδο. Μέσα από την προσωπική επαφή, την προσευχή και την ποιμαντική παρουσία, επιδιώκεται να προσφερθεί πνευματική ενίσχυση σε όσους βιώνουν τον φόβο, την απώλεια και την ανασφάλεια.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι στα Ιεροσόλυμα επισημαίνουν ότι η παρουσία των δύο Προκαθημένων αποτελεί μία έμπρακτη υπενθύμιση της αποστολής της Εκκλησίας να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται περισσότερο.
Η πρώτη ιστορική επίσκεψη του 2025
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιουλίου 2025 ο Πατριάρχης Θεόφιλος και ο Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη κοινή ποιμαντική τους επίσκεψη στη Γάζα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Η αποστολή εκείνη χαρακτηρίστηκε τότε ως «ιερό καθήκον», καθώς οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες ήταν από τους πρώτους που κατάφεραν να εισέλθουν στην εμπόλεμη ζώνη και να διαπιστώσουν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
Είκοσι έναν μήνες μετά την έναρξη της κρίσης, η ανάγκη για ειρήνη και συμφιλίωση παραμένει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.
Μήνυμα προς όλη τη διεθνή κοινότητα
Η νέα επίσκεψη δεν απευθύνεται μόνο στους χριστιανούς της Γάζας. Αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας και της θρησκευτικής ελευθερίας.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ συνεχίζει να προβάλλει σταθερά τη θέση ότι οι Άγιοι Τόποι πρέπει να αποτελούν χώρο συνύπαρξης, ειρήνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Μέσα σε ένα περιβάλλον πολέμου, η παρουσία των δύο Πατριαρχών στη Γάζα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς υπενθυμίζει ότι η ελπίδα, η πίστη και η αλληλεγγύη εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρές δυνάμεις απέναντι στη βία και την απόγνωση.





















