ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στρέφεται το ενδιαφέρον χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς οι τελευταίες ημέρες του Ιουνίου θεωρούνται καθοριστικές τόσο για την αγορά ελαιολάδου όσο και για τις εκκρεμείς πληρωμές ενισχύσεων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
News: Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος Ορθοδοξίας και της ΕΒΡ, εξειδικευμένα στελέχη του αγροτικού χώρου εκτιμούν ότι η εικόνα που θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του μήνα θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.
Πώληση ελαιολάδου στη Μεσσηνία μέσα σε δύσκολη αγορά
Η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται υποτονικά, με περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον και μειωμένες εξαγωγές προς την Ιταλία σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, θετική εξέλιξη αποτέλεσε η συμφωνία πώλησης που πέτυχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλυφάδας Πύλου στη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, πωλήθηκαν 15 τόνοι ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό, ενώ επιπλέον 10 τόνοι συμβατικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου διατέθηκαν προς 3,90 ευρώ το κιλό.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια θετική συμφωνία σε μια περίοδο όπου αρκετοί συνεταιρισμοί δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές για τα αποθέματά τους.
Οι παραγωγοί ανησυχούν για τη νέα σοδειά
Παρά την καλή εικόνα που παρουσιάζουν αρκετές περιοχές ως προς την καρπόδεση και τις καιρικές συνθήκες, οι ελαιοπαραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι.
Όπως αναφέρουν, εάν φέτος υπήρξαν δυσκολίες διάθεσης με μικρότερη παραγωγή, τότε μια ενδεχόμενη αυξημένη παραγωγή το 2026 μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές.
Η αύξηση του κόστους καλλιέργειας, των λιπασμάτων, της ενέργειας και των εργατικών εξακολουθεί να περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.
Η Ισπανία πιέζει την αγορά
Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών παραμένει η Ισπανία.
Τα τελευταία στοιχεία της ισπανικής AICA δείχνουν ότι τα αποθέματα ελαιολάδου μέχρι το τέλος Μαΐου ανέρχονταν σε περίπου 792.000 τόνους. Από αυτούς, περισσότεροι από 507.000 τόνοι βρίσκονται σε ελαιοτριβεία και περίπου 278.000 τόνοι σε εμφιαλωτήρια.
Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία διαμορφώνονται κοντά στα 3,92 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στοιχείο που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη μεσογειακή αγορά.

Κρίσιμες οι πληρωμές μέχρι τις 30 Ιουνίου
Παράλληλα με το ελαιόλαδο, οι αγρότες παρακολουθούν στενά και το μέτωπο των ενισχύσεων.
Μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να πραγματοποιηθούν σημαντικές πληρωμές που αφορούν βασική ενίσχυση, αναδιανεμητική, οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες ενισχύσεις, γεωργούς νεαρής ηλικίας, βιολογικά, εξισωτική αποζημίωση, δάσωση και ειδικά προγράμματα.
Το συνολικό πακέτο πληρωμών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 509 εκατ. ευρώ και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους σε όλη τη χώρα.
Οι εκκρεμότητες που παραμένουν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που δεν πληρώθηκαν τον Μάιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη μηδική, στα παραστατικά, στην ταυτοποίηση στοιχείων και σε ειδικούς ελέγχους που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ.
Παράλληλα εξετάζεται το ζήτημα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, όπου οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικά προβλήματα στα δικαιολογητικά.
Ο Ιούνιος κρίνει πολλά για τους αγρότες
Για τον αγροτικό κόσμο, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές. Από τη μία πλευρά υπάρχει η προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές του ελαιολάδου και να απορροφηθούν τα διαθέσιμα αποθέματα. Από την άλλη, οι παραγωγοί περιμένουν τις πληρωμές που θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το τέλος Ιουνίου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για την πορεία των ενισχύσεων όσο και για τις προσδοκίες της νέας αγροτικής χρονιάς.




















