Εκκλησία: «Φωτιά» στα social media μετά την κυβερνητική απόφαση
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για τη σημαντική αύξηση των αποδοχών των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το θέμα να κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προκαλεί έντονο δημόσιο διάλογο.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι οι αποδοχές των Μητροπολιτών θα συνδέονται πλέον με τις αποδοχές των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και θα ανέρχονται στα 4.671,90 ευρώ μικτά μηνιαίως. Μέχρι σήμερα οι αντίστοιχες αποδοχές κυμαίνονταν περίπου μεταξύ 2.400 και 2.500 ευρώ μικτά.
Το γεγονός ότι η αύξηση αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 90% αποτέλεσε την αφορμή για εκατοντάδες σχόλια και αντιδράσεις.
«Δεν είναι η στιγμή», λένε πολλοί πολίτες
Σε Facebook, X και άλλες πλατφόρμες αρκετοί πολίτες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χρονική συγκυρία της απόφασης.
Όπως υποστηρίζουν, η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ακρίβειας, αυξημένου κόστους στέγασης και περιορισμένης αγοραστικής δύναμης.
«Δεν είναι το ποσό αλλά το μήνυμα που εκπέμπεται», αναφέρουν χαρακτηριστικά χρήστες των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία χιλιάδες οικογένειες δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Ιεράρχες μιλούν για αποκατάσταση αδικίας ενώ άλλοι είναι αρνητικοί
Από την άλλη πλευρά, Ιεράρχες που επικοινώνησαν με το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ υπερασπίζονται τη νέα ρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς την ως «αναγκαία διόρθωση μιας χρόνιας στρέβλωσης». Ενώ άλλοι είναι αρνητικοί με αυτή την κυβερνητική απόφαση διότι όπως εξηγούν « θα μας φέρουν αντιμέτωπους με τον λαό που δεινοπαθεί να βάλει τον μήνα!»
Αλλοι πάλι σημειώνουν, οι Μητροπολίτες διοικούν μεγάλους εκκλησιαστικούς οργανισμούς, εποπτεύουν δεκάδες ενορίες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κατασκηνώσεις και σημαντικές κοινωνικές δομές.
«Η κοινωνία βλέπει τον Μητροπολίτη κυρίως στις ακολουθίες. Πίσω όμως από αυτή την εικόνα υπάρχει καθημερινή διοικητική ευθύνη, διαχείριση προσωπικού, οικονομικών και κοινωνικών δομών», σημειώνει χαρακτηριστικά Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η μεγάλη συζήτηση αφορά τους εφημερίους
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, σχεδόν όλοι συμφωνούν σε ένα σημείο.
Το πραγματικό ζήτημα αφορά πλέον τους χιλιάδες εφημερίους που υπηρετούν στις ενορίες της χώρας.
Σε ακριτικά νησιά, ορεινά χωριά και απομακρυσμένες περιοχές, πολλοί έγγαμοι ιερείς προσπαθούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους με αποδοχές που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Μάλιστα, αρκετοί σχολιαστές στα social media αναφέρουν ότι η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει άμεσα το ζήτημα των μισθών των εφημερίων και των πολύτεκνων ιερατικών οικογενειών.
Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα
Η απόφαση έχει προκαλέσει και πολιτικές συζητήσεις, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα τις επόμενες εβδομάδες.
Ορισμένοι εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να επιλύσει ένα χρόνιο μισθολογικό ζήτημα, ενώ άλλοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χρονική στιγμή της πρωτοβουλίας.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το έργο που επιτελείται καθημερινά από τις Μητροπόλεις και τις ενορίες παραμένει ιδιαίτερα εκτεταμένο σε επίπεδο φιλανθρωπίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης ευάλωτων πολιτών.
Το θέμα δεν κλείνει εδώ
Η συζήτηση που άνοιξε δεν αφορά πλέον μόνο τους μισθούς των Μητροπολιτών.
Αφορά τη συνολική θέση της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, τη σχέση της Πολιτείας με τον κλήρο, αλλά και το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τους απλούς ιερείς που βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον πολίτη.
Και αν κάτι προκύπτει ξεκάθαρα από τον δημόσιο διάλογο των τελευταίων ημερών, είναι ότι η κοινωνία ζητά απαντήσεις όχι μόνο για τους Μητροπολίτες, αλλά κυρίως για τους εφημερίους της γειτονιάς, του χωριού και της ακριτικής Ελλάδας που συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος της καθημερινής ποιμαντικής διακονίας.




















