Λευκάδα: Σε σοβαρό διπλωματικό ζήτημα εξελίσσεται η υπόθεση του οπλισμένου μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με την Αθήνα να προχωρά σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Κίεβο, τόσο προφορικά όσο και γραπτά.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνας Ζωχιού, το διάβημα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαΐου, μετά την περιέλευση του επίσημου πορίσματος στο ΥΠΕΞ για το μη επανδρωμένο σκάφος που εντοπίστηκε στη Λευκάδα. Η Αθήνα υπογράμμισε ότι η παρουσία του συγκεκριμένου μέσου στα ελληνικά χωρικά ύδατα έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη θαλάσσια κυκλοφορία, θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες αθώων πολιτών και να οδηγήσει σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία.
Η σκληρή γραμμή της Αθήνας
Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς ήταν ξεκάθαρο: η μεταφορά πολεμικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, μακριά από το πραγματικό μέτωπο του πολέμου, δημιουργεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και πλήττει κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι θαλάσσιες μεταφορές.
Η Αθήνα αναγνώρισε μεν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τρίτες χώρες, πολίτες και εμπορικές θαλάσσιες οδούς.
Αναλυτές από Ελλάδα και Γαλλία επικρίνουν το Κίεβο
Στο vimaorthodoxias.gr, μίλησαν γεωστρατηγικοί αναλυτές από την Ελλάδα και τη Γαλλία και άσκησαν έντονη κριτική στη στάση του Κιέβου.
Ο Έλληνας διεθνολόγος και αναλυτής Κωνσταντίνος Φίλης εκτιμά ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί να μεταφέρει το επιχειρησιακό ρίσκο σε περιοχές όπου διακυβεύονται συμφέροντα συμμάχων χωρών». Όπως σημειώνει, η Ελλάδα στηρίζει τη διεθνή νομιμότητα, όμως δεν μπορεί να αποδεχθεί ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Από τη γαλλική πλευρά, ο γεωστρατηγικός αναλυτής Pierre Razoux επισημαίνει ότι η εμφάνιση πολεμικού μη επανδρωμένου σκάφους κοντά σε ελληνικές ακτές «δεν είναι απλώς τεχνικό ατύχημα, αλλά ένδειξη επικίνδυνης διασποράς του πολέμου». Κατά την ίδια ανάλυση, τέτοιες κινήσεις μπορούν να ανοίξουν νέο κύκλο έντασης σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη από τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Μεσόγειος δεν μπορεί να γίνει πεδίο πολέμου
Η ελληνική ανησυχία δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό. Αφορά κυρίως το προηγούμενο που δημιουργείται.
Η Μεσόγειος αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους θαλάσσιους διαδρόμους του πλανήτη. Από τα ελληνικά ύδατα διέρχονται εμπορικά πλοία, δεξαμενόπλοια, επιβατικά σκάφη και τουριστικά πλοία. Ένα οπλισμένο drone που παρασύρεται ή επιχειρεί εκτός ελεγχόμενου πλαισίου μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για ανθρώπινες ζωές, λιμάνια, ακτοπλοΐα και περιβάλλον.
Γι’ αυτό και η Αθήνα ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Το θέμα τέθηκε επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο του Gymnich στη Λεμεσό.
Μήνυμα και προς άλλες κατευθύνσεις
Η ελληνική διπλωματία στέλνει μήνυμα ότι δεν αποδέχεται τετελεσμένα ούτε από φίλες ούτε από σύμμαχες χώρες, όταν αυτά επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια.
Το επεισόδιο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα επειδή συμπίπτει με έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις σε Λίβανο, Λιβύη, Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα επιδιώκει να εμφανιστεί ως δύναμη σταθερότητας, αλλά και ως χώρα που υπερασπίζεται με σαφήνεια τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις Αθήνας – Κιέβου
Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα απαντήσει η ουκρανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν φαίνεται να επιδιώκει ρήξη με το Κίεβο, όμως απαιτεί εξηγήσεις, εγγυήσεις και αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η στήριξη προς την Ουκρανία δεν μπορεί να λειτουργεί ως λευκή επιταγή. Η ασφάλεια των ελληνικών θαλασσών, η προστασία της ναυσιπλοΐας και η αποτροπή επέκτασης του πολέμου στη Μεσόγειο αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.
Η υπόθεση του drone στη Λευκάδα δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον συνέπειες πολύ πέρα από το άμεσο μέτωπο. Για την Ελλάδα, το μήνυμα είναι σαφές: η Μεσόγειος δεν μπορεί να γίνει παράπλευρο πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων.




















