Μητροπολίτης Κιέβου: Στις 24 Μαΐου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία έχει αφιερώσει στην μνήμη των Αγίων Πατέρων των συγκροτησάντων την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μονής του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο.
Συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Βίσγκοροντ κ. Αγαπητός, καθηγούμενος της Μονής, ο Επίσκοπος Μακάριβ κ. Ραφαήλ, η αδελφότητα της μονής και προσκεκλημένοι κληρικοί.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Μακαριώτατος εκφώνησε κήρυγμα και ανέπεμψε ιδιαίτερη προσευχή για τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας αναπέμφθηκαν επίσης δεήσεις για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για τις αρχές και τον λαό, καθώς και για την ανάπαυση των ψυχών όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.
Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τόνισε ότι η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος φανέρωσε την ενότητα των μαθητών του Χριστού στην πίστη ακόμη και τρεις αιώνες μετά την Ανάληψη του Κυρίου, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία παραμένει αμετάβλητη παρά τα χρόνια και τις ιστορικές αλλαγές.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κανένα μεμονωμένο πρόσωπο δεν μπορεί να θεωρείται αλάθητη έκφραση της πίστης της Εκκλησίας.
«Μόνο η Σύνοδος μπορεί να αποτελεί τέτοια έκφραση», ανέφερε, εφόσον παραμένει πιστή στην αλήθεια της πίστεως και δεν επηρεάζεται από ανθρώπινες φιλοδοξίες ή την κοσμική εξουσία.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν να θεωρούν την Εκκλησία ως σύναξη των πιστών με κεφαλή τον ίδιο τον Χριστό και καθοδηγούμενη από το Άγιο Πνεύμα από την ημέρα της Πεντηκοστής.
Τέλος, προέτρεψε τους χριστιανούς να ενσαρκώνουν την αλήθεια του Ευαγγελίου στη ζωή τους και να τη μαρτυρούν «με λόγια και έργα».
Πηγή: pomisna






















