ΗΠΑ: Σε μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται από διπλωματική βαρύτητα αλλά και έντονο συμβολισμό για την παγκόσμια Ορθοδοξία, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, επισκέφθηκε χθες το Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Αθήνα, συναντώντας τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Συμεών.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Την ίδια ώρα όμως το φλέγον ζήτημα της ακίνητης περιουσίας της μονής είναι δεσμευμένη μετά την απόφαση του αυγυπτιακού δικαστηρίου και αυτό πάνε να το κουκουλώσουν πολιτικοί και διπλωμάτες !
ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ!
Η επίσημη ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε με σαφήνεια την αμετακίνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το αρχαιότερο εν λειτουργία μοναστήρι του κόσμου, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θρησκευτική ελευθερία και στη διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Μονή Σινά, με ιστορία 17 αιώνων, θεωρείται μοναδικό θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Για δεκαετίες βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ Εκκλησίας και διεθνών φορέων, ιδιαίτερα λόγω της στρατηγικής της θέσης στο αιγυπτιακό έδαφος και των ιδιαιτεροτήτων που αφορούν τη διοίκησή της. Η επαναβεβαίωση της αμερικανικής στήριξης έρχεται σε μία περίοδο όπου η Μονή χρειάζεται ξεκάθαρα σήματα διεθνούς προστασίας, εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το μήνυμα της Πρέσβειρας: «Είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό της Μονής»
Στην επίσημη δήλωσή της, η Πρεσβεία υπογράμμισε ότι η Πρέσβειρα Γκίλφοϊλ τόνισε στον Αρχιεπίσκοπο Συμεών τη βαθιά εκτίμηση των ΗΠΑ για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης, χαρακτηρίζοντάς την «ιερό τόπο με παγκόσμια σημασία». Η Γκίλφοϊλ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προστασία και τη διατήρηση της Μονής», επισημαίνοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της αποτελεί «ανεκτίμητο αγαθό για την ανθρωπότητα».
Προσεκτικοί διπλωματικοί παρατηρητές βλέπουν στη συγκεκριμένη τοποθέτηση ένα σαφές μήνυμα προς όλα τα εμπλεκόμενα κράτη ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να αποσύρει το ενδιαφέρον της από τον ιστορικό αυτό ορθόδοξο πυλώνα.
Η προγενέστερη αναφορά Ιερωνύμου στον Πρόεδρο Τραμπ
Η χθεσινή συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης της Πρέσβειρας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος είχε ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ να συμβάλει στην αποκλιμάκωση πολεμικών συγκρούσεων. Τότε είχε ζητήσει να μεταφερθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο η παράκληση να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη Μονή Σινά, «που αποτελεί κέντρο της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης, με ανεκτίμητη πνευματική και ιστορική αξία».
Το εν λόγω αίτημα, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη και φαίνεται πως η παρούσα επίσκεψη της Πρέσβειρας Γκίλφοϊλ αποτυπώνει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει σε εγρήγορση για το ζήτημα.
Στάση αναμονής για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Παρά την αμερικανική στήριξη, το ζήτημα της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Εκκλησίας του Σινά – Αιγύπτου παραμένει στάσιμο. Όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Λάνα Ζωχιού, «το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει καμία νεότερη κινητικότητα».
Η συμφωνία θεωρείται κομβική, καθώς αφορά ζητήματα διοίκησης, προστασίας, περιουσιακών θεμάτων και νομικού καθεστώτος της Μονής στο έδαφος της Αιγύπτου. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Αίγυπτος επιθυμεί διαδικασία «αργής ωρίμανσης» λόγω των γεωπολιτικών ισορροπιών, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί στενά, επιδιώκοντας οριστική λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα της ιστορικής Μονής.
Διεθνές ενδιαφέρον – Ο ρόλος της UNESCO
Η διεθνής συζήτηση για την προστασία της Μονής Σινά έχει ήδη φτάσει και σε διακρατικούς οργανισμούς, με την UNESCO να παρακολουθεί διαχρονικά τις εξελίξεις, καθώς η Μονή είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πηγές αναφέρουν ότι η UNESCO επιθυμεί ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας, λόγω της ευρύτερης περιφερειακής αστάθειας.
Το επόμενο βήμα
Παράγοντες της Ορθόδοξης κοινότητας εκτιμούν ότι η επίσκεψη Γκίλφοϊλ αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διεθνούς προστασίας της Μονής. «Όσο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ παραμένει σε υψηλό επίπεδο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια σταθερή και βιώσιμη συμφωνία με την Αίγυπτο», αναφέρουν.
Ωστόσο η ακίνητη περιουσία της μονής είναι στον αέρα και δεν έχει επιλυθεί απολύτως τίποτα μετά την δικαστική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου της Αιγύπτου .
Την ίδια ώρα, η Εκκλησία του Σινά παραμένει προσηλωμένη στον πνευματικό και πολιτισμικό της ρόλο, προσδοκώντας ότι οι διπλωματικές διεργασίες θα οδηγήσουν σε λύσεις που θα εξασφαλίσουν το μέλλον της.





















