• Διαφήμιση
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα
TV
Radio
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, 2025
6 °c
Athens
12 ° Fri
12 ° Sat
12 ° Sun
11 ° Mon
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News

«Πώς επιδιορθώνεται μια χώρα»: Συζήτηση με τον π. Βασίλειο Θερμό στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Newsroom από Newsroom
13/10/2025 | 14:00
σε ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
59
SHARES
220
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Εάν βρεθούν ηγέτες έντιμοι οι οποίοι θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν την ανομία, δεν θα την ανεχθούν πια και θα σεβαστούν τους θεσμούς, τότε αρκετά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θα τους ακολουθήσει. Αυτό δημιουργεί μια νέα κατάσταση και αργότερα, συν τω χρόνω, εμπεδώνεται σιγά-σιγά και στις νεότερες γενιές.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς


Στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, ο Θεολόγος κ. Δημήτρης Γκαλημανάς, Υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου ‘‘Παρουσία’’ φιλοξένησε τον Συγγραφέα π. Βασίλειο Θερμό, Δρα Θεολογίας, Ψυχίατρο παιδιών & εφήβων, πρ. Καθηγητή στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, σε μία συζήτηση για το βιβλίο του συγγραφέα «Πώς επιδιορθώνεται μια χώρα: Ψηφίδες διάγνωσης και ανθολόγιο προτάσεων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘‘Αρμός’’.

Το βιβλίο είναι το δεύτερο του συγγραφέα με κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό και περιλαμβάνει σύντομα κείμενα τα οποία αποτέλεσαν αρθρογραφία πάνω στην επικαιρότητα, από το 2018 έως το 2024, κρίνουν κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, ζητήματα νοοτροπιών, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να κάνουν και προτάσεις.

Μιλώντας για την λέξη “επιδιορθώνεται” που υπάρχει στον τίτλο, ο π. Βασίλειος παρατήρησε ότι διορθώνουμε συνήθως ένα λάθος, αλλά η εντύπωσή του απ’ την κατάσταση της χώρας μας, είναι ότι ο δημόσιος βίος μας δεν περιλαμβάνει απλώς λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Περιλαμβάνει ζημιές και οι ζημιές απαιτούν επιδιόρθωση, αφού η ζημιά είναι κάτι παραπάνω από λάθος.

«Θέλω να πω με αυτό ότι η χώρα μας έχει συσσωρεύσει πλήθος τέτοιων βλαβών στον κοινωνικό ιστό, στο δημόσιο τομέα, στην πολιτική κουλτούρα, στις νοοτροπίες της κοινωνίας, σε πολλούς τομείς οι οποίες απαιτούν επιδιόρθωση. Το να διορθωθεί ένα λάθος είναι σχετικά πιο εύκολο αν υπάρχει βούληση. Εδώ όμως έχουμε μία δυσκολία στην επιδιόρθωση χρόνιας βλάβης. Σε αρκετά σημεία του βιβλίου τονίζω ότι η αλλαγή εσφαλμένων νοοτροπιών και η επιδιόρθωση προβλημάτων που χρονίζουν, ουσιαστικά απαιτεί μία συνεργασία ευρύτερη.»

Δεν είναι έργο μιας κυβέρνησης μόνο, τόνισε, αλλά ένα από τα προβλήματα και μια από τις ζημιές που έχουμε πάθει, είναι ότι μας λείπει η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. Και επίσης απαιτεί και βούληση από το λαό. Δηλαδή ακόμη και αν κάποιοι ηγέτες έπαιρναν την πρωτοβουλία για κάποια τολμηρά μέτρα, υπάρχει ενδεχόμενο μια μερίδα του λαού να το εμποδίσει αυτό. Αλλά φυσικά υπάρχει και μια μερίδα του λαού η οποία θα ανακουφιστεί γιατί το ζητάει.

Ο π. Βασίλειος στο βιβλίο του εντοπίζει ότι σαν λαός και σαν χώρα παραλάβαμε πολύ καλούς θεσμούς, αλλά είχαμε φτωχή θεσμική συνείδηση και ελλιπή εσωτερίκευση αυτών των συγκεκριμένων θεσμών. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο από τα βαλκανικά κράτη το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά εκτός αυτού και τα συντάγματά της ήταν αρκετά προοδευτικά. Οι θεσμοί που προβλέπονταν και συνεχίζουν να προβλέπονται είναι αρκετά ισχυροί, που φυσικά χρειάζονται διορθώσεις και τροποποιήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι στην πράξη, σ’ αυτά τα 200 χρόνια ελεύθερου βίου, δεν υποστηρίζονται οι θεσμοί από τη νοοτροπία και των ίδιων των πολιτικών και της κοινωνίας. Δηλαδή το έλλειμμα θεσμικής συνείδησης χαρακτηρίζει και τους ηγέτες και το λαό και επιπλέον υπάρχει και σήμερα ακόμη η πελατειακή σχέση.

«Η θεσμική συνείδηση απαιτεί μια ψυχική εσωτερίκευση των θεσμών. Δηλαδή απαιτεί να καταστήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς υπάρχουμε στον κόσμο και στην κοινωνία και πολιτικό όραμα. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Δηλαδή υπάρχει μία προσδοκία να λειτουργούν οι θεσμοί όταν μας συμφέρει η λειτουργία τους, αλλά δεν έχουν γίνει ψυχική μας πραγματικότητα και με τον τρόπο αυτό υπονομεύονται διαρκώς οι θεσμοί.»

Για να επέλθει η εσωτερίκευση των θεσμών, ο π. Βασίλειος κάνει την υπόθεση ότι εάν βρεθούν ηγέτες έντιμοι οι οποίοι θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν την ανομία, δεν θα την ανεχθούν πια και θα σεβαστούν τους θεσμούς, τότε αρκετά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θα τους ακολουθήσει. Αυτό δημιουργεί μια νέα κατάσταση και αργότερα, συν τω χρόνω, εμπεδώνεται σιγά-σιγά και στις νεότερες γενιές.

Η μετατόπιση των αξιών πήγε προς την έννοια του ευδαιμονισμού που πια δεν γνωρίζει σύνορα κομμάτων. Δηλαδή ο ευδαιμονισμός έγινε όραμα για όλες τις παρατάξεις και είναι μεγάλος αντίπαλος της θεσμικής συνείδησης. Ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ σε αυτούς τους δυο αιώνες ανεξάρτητου κράτους μία πολιτική κουλτούρα της κοινωνίας, της βάσης δηλαδή, η οποία να νοιαζόταν για το δημόσιο συμφέρον. Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος δεν υπάρχει και όπως παρατήρησε ο π. Βασίλειος, ο Έλληνας μπορεί να θυσιαστεί ο ίδιος για την οικογένειά του αλλά δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το δημόσιο συμφέρον. Από το κράτος περιμένει πάρα πολλά, ενώ το υπονομεύει ο ίδιος με ποικίλους τρόπους.

Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πέρα από την πολιτική βούληση, το αν κάποιοι ηγέτες δράσουν διορθωτικά, απαιτεί πολύ δουλειά και στο σχολείο, στην εκπαίδευση. Βέβαια απαιτεί εργασία στην οικογένεια από τους γονείς εκείνους οι οποίοι τα αντιλαμβάνονται αυτά., απαιτεί και από την Εκκλησία αντίστοιχη εργασία.

Ο π. Βασίλειος αναφέρεται ακόμη στο βιβλίο του, στις “φυλές” της ελληνικής κοινωνίας που δεν είναι τοπικές κουλτούρες οι οποίες διαφέρουν, αλλά είναι ομάδες, στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που χαρακτηρίζονται από εντελώς άλλο πολιτισμικό όραμα., σχεδόν ασύμβατο.

Αυτοί οι άνθρωποι συνυπάρχουν μέσα σε μία κοινωνία, αλλά δυστυχώς δεν συνυπάρχουν με σεβασμό. Γιατί εννοείται ότι είμαστε διαφορετικοί, αλλά λείπει αυτός ο σεβασμός, κάτι το το οποίο βλέπουμε πάρα πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου επικρατεί επιθετικότητα, υβρεολόγιο, μια κατάσταση δηλαδή η οποία είναι πολύ θλιβερή. Κάθε κοινωνία σε κάθε χώρα θα έχει ποικιλία, σκεφτόμαστε διαφορετικά, αλλά πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε, να μας ενώνει κάτι κοινό.

«Η διαφορά είναι ευλογία και ισχύει αυτό για όλα τα σύνολα. Χρειαζόμαστε τις διαφορετικές νοοτροπίες οι οποίες άλλοτε έχουν προέλευση τοπική και άλλοτε άλλες αιτίες. Το πρόβλημα για μια χώρα γεννάται όταν τη διαφορά τη βλέπουμε ως απειλή, όχι ως ευλογία, δηλαδή ευκαιρία συμπληρωματικότητας. Τέτοιες διαφορές η χώρα μας δυστυχώς τέτοιες νοοτροπίες, έχει να δείξει πολλές.

Ας πούμε, μαστίζεται η χώρα μας εδώ και πάνω από 100 χρόνια, απ’ τις συνέπειες του εθνικού διχασμού. Λογικό είναι, υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, άλλες εκτιμήσεις, Αλλά ο εθνικός διχασμός το 1915 και μετά έφτασε σε σημεία μεταφυσικής πια έχθρας, δηλαδή δαιμονοποιήθηκε ο αντίπαλος.»

Σε άλλο σημείο του βιβλίου του, ο π. Βασίλειος αναφέρεται στη φιλαναγνωσία σαν ερέθισμα ευρύτερης παιδείας. Σημειώνοντας πως είναι μία πολύ θλιβερή ιστορία να υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανθρώπων οι οποίοι δεν διαβάζουν ποτέ κανένα βιβλίο. Εδώ δεν έχουμε μόνο ότι πρέπει το σχολείο να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία και χρειάζεται στρατηγική σε όλες τις βαθμίδες για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο. Αλλά είναι ότι και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία και τα διδακτικά βιβλία τα οποία παρέχονται, κάνουν τους ανθρώπους να μη θέλουν να διαβάσουν πια μετά.

Πρώτα οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι αιχμαλωτίστηκαν από την τηλεόραση πριν έρθουν τα έξυπνα κινητά και κατόπιν ήρθαν οι συσκευές αυτές. Και τώρα οι συσκευές αυτές βρέθηκαν στα χέρια των νέων ανθρώπων οι οποίοι ήδη δεν διάβαζαν. Αν είχε αγαπήσει τη μελέτη η κοινωνία αυτή, αυτό θα δημιουργούσε ένα ανάχωμα.

«Αν η χώρα ήταν ένας άνθρωπος θα λέγαμε ότι θα χαρακτηριζόταν από αντιφάσεις πολλές, από ναρκισσισμό σε συνδυασμό με αίσθημα μειονεξίας και κατωτερότητες. με συμπεριφορές κακομαθημένου ανθρώπου ο οποίος δεν ανέχεται να υπάρχουν κανόνες ή θεωρεί ότι αυτός ειδικά μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Και επίσης ο άνθρωπος αυτός θα χαρακτηριζόταν και από έντονες επιθετικές ενορμήσεις, μια εσωτερική επιθετικότητα την οποία δεν ξέρει πώς να τη χειριστεί δηλαδή και κατά καιρούς προς τα έξω ή αυτοκαταστροφικά.»

Η αυτοκαταστροφικότητα του ασθενούς που λέγεται Ελλάδα, φανερώθηκε σε εμφυλίους πολέμους, σε διχασμούς, σε εθνικές συμφορές. Αλλά εκτός από αυτά τα εντυπωσιακά που έχουν ένα εκρηκτικό χαρακτήρα, φανερώνεται αργά και σταθερά, σε χρόνια βάση, το γεγονός ότι το δημόσιο συμφέρον καταπατάται, υπονομεύονται οι θεσμοί, υπάρχει οικονομική αιμορραγία, όλα αυτά είναι αυτοκαταστροφικά σημάδια.

Απ’ την άλλη αυτός ο ασθενής, η Ελλάδα, έχει θαυμάσια χαρίσματα, αν δούμε πως έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχημένων επιστημόνων και των γραμμάτων εκτός συνόρων. Αλλά και εδώ έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι έντιμοι, αγωνίζονται ενάντια στο ρεύμα αυτό που περιεγράφηκε, ανθρώπους οι οποίοι στον τομέα τους καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες.

Και ο π. Βασίλειος στο κλείσιμο της συνάντησης επέλεξε κάποιες εκφράσεις από την προσευχή προς το Άγιο Πνεύμα, που είναι Παράκλητος. «Μας παρηγορεί το Πνεύμα της αληθείας και του ζητάμε “σκήνωσον εν ημίν και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος”. Χρειαζόμαστε ως λαός και παρηγοριά και αλήθεια και μετάνοια και κάθαρση.»





Ετικέτες: ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Share24Tweet15ΑποστολήΑποστολή
Προηγούμενο άρθρο

Τρισάγιο στην στήλη των πεσόντων αποφοίτων της Σχολής Πλοιάρχων Ύδρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σχετικά Άρθρα

Τρισάγιο στην στήλη των πεσόντων αποφοίτων της Σχολής Πλοιάρχων Ύδρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

από Newsroom
13/10/2025 | 13:30

Ύδρα: Τελέσθηκε το Σάββατο 11η Οκτωβρίου 2025 το καθιερωμένο Τρισάγιο στην στήλη των πεσόντων αποφοίτων της Σχολής Πλοιάρχων Ύδρας –...

Διοργάνωση εκδήλωσης Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την Ι.Μ. Μαρωνείας

από Newsroom
13/10/2025 | 10:30

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2025, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, διοργάνωσε εκδήλωση...

Η Μητρόπολη Δημητριάδος υποδέχεται την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρικεριώτισσας

από Newsroom
13/10/2025 | 10:00

Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: Σπουδαίο γεγονός και εξαιρετική ευλογία για την πόλη του Βόλου συνιστά η έλευση και ολιγοήμερη παραμονή στον Μητροπολιτικό...

 

Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

Επικαιρότητα ΕΔΩ

Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα – Όλες οι γιορτές

Όλες οι προσευχές : Προσευχή

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  στο Google News

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr

Γίνε Μέλος της Ομάδας μας

  • 149.6k Fans
  • 7.4k Followers
  • 138k Subscribers
  • 2k Subscribers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μητρόπολη Αθηνών :Λαμπρή Χειροτονία του Επισκόπου Σκιάθου Ιωάννη – Συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δώδεκα Ιεράρχες

από Γιώργος Θεοχάρης
12 Οκτωβρίου, 2025

Ρεπορτάζ : Γιώργος Θεοχάρης - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025 η εις...

Περισσότερα

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ:  Ο Επιφάνιος στη Μ. Παντοκράτορος και στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία εν μέσω εκκλησιαστικών αντιδράσεων

12 Οκτωβρίου, 2025

Με ήπιο ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

12 Οκτωβρίου, 2025

12 Οκτωβρίου – Γιορτή σήμερα: Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

12 Οκτωβρίου, 2025

ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ

3 Μαΐου, 2010

ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ

7 Μαΐου, 2010

Προσευχή στην Παναγία Γιάτρισσα εις πάσαν ασθένεια- ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!

2 Ιουλίου, 2020

ΛΑΜΙΑ: Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός– Πλήθος Αρχιερέων τίμησε τον Μητροπολίτη Συμεών στα ονομαστήριά του

12 Οκτωβρίου, 2025

Με ιερή συγκίνηση η Αθήνα υποδέχτηκε την Τιμία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου – Την κόμισε ο Γέροντας Εφραίμ της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

12 Οκτωβρίου, 2025

Άγιοι Ανάργυροι: Η Θαυματουργή Προσευχή υπέρ υγείας των Αγίων Αναργύρων

1 Νοεμβρίου, 2024

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

  • «Πώς επιδιορθώνεται μια χώρα»: Συζήτηση με τον π. Βασίλειο Θερμό στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
  • Τρισάγιο στην στήλη των πεσόντων αποφοίτων της Σχολής Πλοιάρχων Ύδρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Από τον Άγνωστο Στρατιώτη στα χωράφια της αγωνίας – Το μπλόκο Μητσοτάκη στις “καταλήψεις”, η καυτή πατάτα Δένδια και τα 800 εκατ. που περιμένουν οι αγρότες
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήρε εξιτήριο: «Όλα καλά, δόξα τω Θεώ» – Τι λένε οι γιατροί και οι άνθρωποι του νοσοκομείου
  • Μητροπολίτης Κιλκισίου: Ο Αρχιεπίσκοπος είναι έτοιμος να επιστρέψει στα καθήκοντά του
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΦΚΑ – Εξτρα σύνταξη έως 920 ευρώ με διπλές εισφορές για 224.172 επαγγελματίες: τι αλλάζει με τα αναδρομικά στις συντάξεις 
  • Διαφήμιση
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Translate »

Add New Playlist