Αργολίδα: Η Νέα Κίος Αργολίδας είχε την ιδιαίτερη ευλογία να τιμά με κάθε λαμπρότητα την εορτή των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, καθώς τη μέρα αυτή τιμά όλους τους Αγίους που κατάγονται από τη Κίο της Βιθυνίας.
Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025, παραμονή της εορτής των Αγίων της Νέας Κίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, από τους ιερείς π. Δημοσθένη Γάτσιο και π. Ηλία Γάτσιο.
Η Ιερά Εικόνα των Αγίων φυλάσσεται στον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης Νέας Κίου.
Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας, από τον 16ο αιώνα και μετά, αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Άγιοι Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.
Η Νέα Κίος στην Αργολίδα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Βρίσκεται στο μυχό του Αργολικού κόλπου, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Ναύπλιο και 7 χιλιόμετρα νότια από το Άργος, του οποίου θεωρείται επίνειο. Αποτελούσε έδρα του «Καποδιστριακού» Δήμου Νέας Κίου. Σήμα της πόλης είναι η Αργώ. Στη Νέα Κίο εκβάλλουν δύο ποταμοί, ο Ίναχος και ο Ερασίνος. Τα νερά τους δημιουργούν στη γύρω περιοχή πολλά έλη, γι’ αυτό και η περιοχή αναφέρεται σε παλιούς χάρτες και ως «Βάλτος». Κοντά στην κωμόπολη, από την πλευρά του Ερασίνου ποταμού, βρίσκεται το αρχαίο Τημένιο, επίνειο του αρχαίου Άργους.
Ως πόλη έχει καλή ρυμοτομία, ενώ προσφέρει χώρους αναψυχής και περιπάτου στους κατοίκους της. Με τη διαρκή, πολυετή συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα θεωρείται σημείο αναφοράς στην Αργολίδα σε αυτόν τον τομέα.
Η Νέα Κίος διαθέτει λιμάνι, το οποίο αποτελεί επίνειο του Άργους.
Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, πόλης 15.000 κατοίκων, χτισμένης στο μυχό του Κιανού κόλπου της Προποντίδας, έδρας της Μητρόπολης Νικαίας και επινείου της Προύσας. Οι πρόσφυγες της Κίου, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μεταφέρθηκαν στην Καλαμαριά όπου έμειναν λίγα χρόνια και μετά ξεκίνησαν οι περισσότεροι για την Αργολίδα, όταν τους δόθηκε χώρος για να εγκατασταθούν, ενώ άλλοι είχαν αναχωρήσει για την Πιερία ώστε να ιδρυθεί μετέπειτα η Παραλία Κατερίνης.
Η ίδρυση της Νέας Κίου ξεκίνησε το 1926, μετά από ενέργειες ειδικής επιτροπής που συστάθηκε το 1925, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Χρήστος Δελής. Η κατοίκηση ξεκίνησε το 1927 και αναγνωρίστηκε ως οικισμός στην απογραφή του 1928. Λόγω της βαλτώδους περιοχής, χρειάστηκε πολύς κόπος και θυσίες για να γίνει μια κωμόπολη-πρότυπο, όπως χαρακτηρίζεται.
Όταν έφτιαξαν οι πρόσφυγες τη Νέα Κίο, η πρώτη εκκλησία που οικοδομήθηκε ήταν αφιερωμένη στην Αγία Ειρήνη, φτιαγμένη από πλίθρα. Το 1981 γκρεμίστηκε, ώστε να φτιαχτεί στη θέση της καινούργιος ναός λόγω περιορισμένου χώρου του παλιού ναού. Ο νέος ναός εγκαινιάσθηκε το 1990 και θεωρείται από τους μεγαλύτερους ναούς της Αργολίδας· εκτιμάται ότι χωρά περίπου 1.000 άτομα. Γιορτάζει στις 5 Μαΐου.
Το 1952 οικοδομήθηκε η δεύτερη εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία Θεομάνα – Οδηγήτρια, η οποία είναι πολιούχος της Νέας Κίου, και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, κατά την Απόδοση της εορτής της Κοίμησης. Εκεί βρίσκονται οι εικόνες της Θεομάνας – Οδηγητρίας, της Κουκουζέλισσας – Τριχερούσας, της Ευαγγελίστριας, της Πορταΐτισσας και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι οποίες διασώθηκαν από την Κίο της Μικράς Ασίας. Στις 12 Ιουλίου γιορτάζει η Παναγία Τριχερούσα ή Κουκουζέλισσα. Είναι η κεντρική ενορία της πόλης, αλλά λόγω χωρητικότητας οι μεγάλες λειτουργίες γίνονται στον ναό της Αγίας Ειρήνης.
Το 1960 κτίσθηκε στο κοιμητήριο της Νέας Κίου, έξω από την πόλη στα βόρεια, εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Μηνά.
Λειτουργεί από το 1982 το Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ενδυμασίες και διάφορα αντικείμενα από την Κίο της Μικράς Ασίας, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη Νέα Κίο. Το όνομα του μουσείου είναι αναφορά στον Ευρυσθένη Λασκαρίδη, γιατρό ο οποίος έκδωσε βιβλία για την ιστορία της Κίου.