ΣΕΙΣΜΟΣ: Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 04.20 σήμερα πρωί, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος, όπου η δόνηση έγινε έντονα αισθητή αλλά προκλήθηκαν και μικρής έκτασης ζημιές σε 3 μοναστήρια.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών Αγίου Ορους και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε περίπου 12 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, οι μοναχοί σε αρκετές Μονές ένιωσαν έντονα το σεισμικό χτύπημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καμπάνες χτύπησαν μόνες τους, ενώ προσκυνητές βγήκαν εσπευσμένα στους αύλειους χώρους. Δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί, αλλά υπήρξαν μικροζημιές σε κελιά και ρωγμές σε τοίχους παλαιών κτισμάτων.
Όπως έγινε γνωστό, τρεις ιστορικές μονές επηρεάστηκαν από τον σεισμό: η Μονή Χιλανδαρίου, η Μονή Δοχειαρίου και, περισσότερο, η Μονή Ιβήρων. Οι ζημιές χαρακτηρίζονται ήσσονος σημασίας, χωρίς να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία των μοναστηριών ή κίνδυνος για τους μοναχούς και τους προσκυνητές. Στην Ουρανούπολη, οι κάτοικοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς δηλώνουν ότι είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα.
Επιστημονικές εκτιμήσεις για τη δόνηση
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε το μέγεθος της δόνησης πάνω από 5 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα έγινε αισθητή σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα και Θράκη, ενώ η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής δημιούργησε ανησυχία στους κατοίκους.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας κ. Χουσιάδης τόνισε: «Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, γεγονός που αύξησε την ένταση. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας για κάποια μεγαλύτερη εξέλιξη. Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο και αναμένουμε μετασεισμούς».
Η εικόνα στο Άγιον Όρος
Η δόνηση βρήκε πολλούς μοναχούς κατά την πρωινή προσευχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σε ορισμένα παρεκκλήσια αναποδογύρισαν καντήλια και μικροαντικείμενα, ενώ επικράτησε ανησυχία για λίγα λεπτά. Οι αδελφότητες πάντως διατήρησαν ψυχραιμία. Ένας γέροντας σχολίασε: «Ο σεισμός είναι υπενθύμιση της ανθρώπινης αδυναμίας και της δύναμης του Θεού».
Παρέμβαση των αρχών
Η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκε άμεσα με ελέγχους σε δημόσια κτίρια, σχολεία και λιμάνια της Χαλκιδικής. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αποφεύγουν παλιά ή επικίνδυνα κτίρια.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας υπενθύμισε στους πολίτες τις βασικές οδηγίες: απομάκρυνση από ράφια και βαριά αντικείμενα, ασφαλή συγκέντρωση σε ανοιχτούς χώρους, και ετοιμότητα για πιθανές μετασεισμικές δονήσεις.
Συνεχής επαγρύπνηση
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου παρακολουθείται συνεχώς. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια σεισμογενή ζώνη, χωρίς ενδείξεις για ενεργοποίηση μεγαλύτερων ρηγμάτων.
Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα, ενώ για τις μοναστικές κοινότητες του Αγίου Όρους η εμπειρία του σεισμού αποτελεί ακόμη μια δοκιμασία που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και προσευχή.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου