Νέα Ιωνία: Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον Περισσό της Ν. Ιωνίας.
Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή πολλών κληρικών.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ ο οποίος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο του Αγίου Ευσταθίου και στα τρία στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν: την «υπομονή», τη «δοξολογία» και την «ελπίδα», αρετές που, όπως τόνισε, πρέπει να κοσμούν τη ζωή κάθε πιστού χριστιανού.
Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, (μετά την ύψωση), τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένου από ιερείς και διακόνους τόσο της τοπικής Εκκλησίας της Ν. Ιωνίας, όσο και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.
Συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν ευλαβικά στο Ναό για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ευσταθίου, καθώς και το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, προστάτου και εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεως που φυλάσσονται εντός του Ναού.
Προ της Απολύσεως, ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας, επισημαίνοντας ότι ο Άγιος Ευστάθιος αποτελεί ζωντανό παράδειγμα εφαρμογής του θελήματος του Θεού στη ζωή του ανθρώπου. Τόνισε ότι ο Άγιος, παρά τις δοκιμασίες, τα δεινά και τις απώλειες που υπέστη, παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη, δίνοντας μαρτυρία υπομονής, καρτερίας και εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Κυρίου.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τέλος ότι το μήνυμα του Αγίου Ευσταθίου είναι πάντοτε επίκαιρο, καθώς καλεί κάθε χριστιανό να πορεύεται με θυσιαστική αγάπη, να δοξολογεί τον Θεό σε κάθε περίσταση και να ελπίζει στην αιώνια ζωή, την οποία χαρίζει ο Αναστάς Χριστός.
Το εσπέρας της εορτής και ώρα 6:30μ.μ. θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευσταθίου. Ακολούθως, θα ψαλεί Ιερά Παράκληση στον Άγιο Ευστάθιο.