ΤΟΥΡΚΙΑ: Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μια νέα έξαρση τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα: από τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις κινήσεις των πολεμικών της πλοίων, έως το «κρυφτό» των τουρκικών μηχανότρατων που αλωνίζουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνισαν στο vimorthodoxias.grότι η τακτική αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο πίεσης, με στόχο να καταστεί το Αιγαίο μια «γκρίζα ζώνη» αμφισβητήσεων.
Το νέο μέτωπο με τις μηχανότρατες
Από τη Σαμοθράκη μέχρι την Κάλυμνο, τουρκικές νεότευκτες μηχανότρατες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό μπαίνουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, εκμεταλλευόμενες τις στιγμές που τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται σε αποστολές έρευνας και διάσωσης μεταναστών. Οι εικόνες που έρχονται από τους Αρκιούς και τη Σύμη αποκαλύπτουν ένα επικίνδυνο «παιχνίδι»: τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν σε απόσταση μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων από τις ελληνικές ακτές, παραβιάζοντας κάθε έννοια κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές η αλιεία απαγορεύεται λόγω της αναπαραγωγής των ψαριών. Αυτό εντείνει την πρόκληση, καθώς πρόκειται για καταφανή παράβαση όχι μόνο του διεθνούς δικαίου αλλά και των κανόνων της Ε.Ε. για την αλιεία.
Εντατικοποίηση παραβιάσεων στον αέρα
Παράλληλα με την αλιευτική προκλητικότητα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει αυξήσει δραστικά τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Στελέχη του ΥΠΕΘΑ ανέφεραν ότι οι αναχαιτίσεις από την Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον σε καθημερινή βάση, με την Άγκυρα να δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας.
Το Υπουργείο τονίζει ότι το 2025 παρατηρείται μια από τις μεγαλύτερες συχνότητες παραβιάσεων της τελευταίας πενταετίας, με τις υπερπτήσεις να φθάνουν έως και σε κατοικημένα νησιά, όπως το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες.
Η διάσταση της αποτροπής
Η ελληνική απάντηση, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), είναι διττή: αυξημένη αποτροπή με συχνότερες περιπολίες, αλλά και διαρκής διπλωματική κινητικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως περιφερειακή δύναμη που δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Η Ελλάδα, ωστόσο, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα δείχνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή.
Ενέργεια και θαλάσσιες ζώνες
Οι τουρκικές προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην αλιεία και στον αέρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ενεργειακές εξελίξεις. Η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί με έρευνες σε θαλάσσιες ζώνες που αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ έχει «ανασύρει» τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σύμφωνα με ανάλυση του Υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για στρατηγική εργαλειοποίηση της ενέργειας και του διεθνούς δικαίου, ώστε να αμφισβητηθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το προσφυγικό ως εργαλείο πίεσης
Ένα ακόμη στοιχείο της τουρκικής στρατηγικής είναι η χρήση των μεταναστευτικών ροών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των αποπλεύσεων από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Η τουρκική ακτοφυλακή συχνά κάνει «τα στραβά μάτια», επιτρέποντας σε λέμβους με δεκάδες ανθρώπους να κινηθούν προς ελληνικά νησιά, γνωρίζοντας ότι τα πλωτά του Λιμενικού θα αναγκαστούν να απουσιάσουν από άλλα σημεία φύλαξης.
Η καθημερινότητα στα ακριτικά νησιά
Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών βιώνουν αυτή την πίεση σε καθημερινό επίπεδο. Από τους ψαράδες της Λέσβου μέχρι τους ακρίτες της Καλύμνου, η ανησυχία είναι έκδηλη. Όπως ανέφερε στο vimorthodoxias.gr τοπικός αιρετός, «δεν είναι μόνο το θέμα της εθνικής ασφάλειας· είναι και η ίδια η επιβίωση των νησιωτών που βλέπουν τις θάλασσές τους να λεηλατούνται και τις δουλειές τους να απειλούνται».
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΝΑΤΟ για τις τουρκικές ενέργειες. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των Βρυξελλών παραμένουν συγκρατημένες, με την Ε.Ε. να επιμένει στη γραμμή της «αποκλιμάκωσης» και του διαλόγου. Στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα σχολιάζουν ότι «η Τουρκία κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος, και όσο δεν υφίστανται συνέπειες, τόσο θα κλιμακώνει».
Η επόμενη μέρα
Η ελληνική πλευρά παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΘΑ, η στρατηγική είναι ξεκάθαρη: ψυχραιμία, αποτροπή και διεθνοποίηση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι συνεχείς επαφές του Υπουργείου με τους εταίρους, καθώς και οι δημόσιες καταγγελίες σε διεθνή fora.
Η πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα επιδιώκει να καταδείξει ότι η τουρκική στρατηγική πλήττει όχι μόνο την ίδια, αλλά και τη συνοχή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου πίεσης. Από τις μηχανότρατες και τις υπερπτήσεις μέχρι τις απειλές για έρευνες σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η Ελλάδα απαντά με συνδυασμό στρατιωτικής αποτροπής και διπλωματικών πρωτοβουλιών, έχοντας στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο.
Όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΘΑ στο vimorthodoxias.gr: «Η χώρα μας δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Οι ακρίτες μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός δίνουν καθημερινά την απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».