ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: “Ο Άγιος Παντελεήμων θεραπεύει εκεί που σταματούν τα ανθρώπινα χέρια”, έλεγαν οι γεροντάδες στο Άγιον Όρος και οι κληρικοί των Ποντίων, της Κωνσταντινουπόλεως και της Νικομήδειας.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Ο Άγιος Ιαματικός Παντελεήμων, ο προστάτης των ασθενών, των γιατρών και των πολιτικιωτών, δεν είναι ένας ακόμα Μάρτυρας της Εκκλησίας, αλλά ο ενσαρκωμένος λόγος του Ελέους, που έδρασε με τρόπο θαυμαστό, ιαματικό και πέρα από φυσικές δυνατότητες σε αναρίθμητες περιπτώσεις.
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ , με ευλάβεια και συγκίνηση, τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος με ένα αφιέρωμα στα θαυμαστά γεγονότα της ζωής και της παρουσίας του, όπως καταγράφηκαν από συγχρόνους του, αλλά και μαρτυρήθηκαν από μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας, από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη έως τον Όσιο Παΐσιο και τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.
Ο Άγιος της ιατρικής με τα ουράνια φάρμακα
Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας και μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του Ευστόργιο και σε σπουδαίους ιατρούς. Έλαβε ιατρική κατάρτιση, αλλά όταν γνώρισε τον Ιερέα Ερμόλαο και βαπτίστηκε Χριστιανός, συνδύασε τη γνώση με τη Χάρη, κάνοντας την ιατρική του Χριστού πνευματικό εργαλείο θεραπείας.
Η μεγαλύτερη θαυματουργία του πριν το μαρτύριό του ήταν η ανάσταση ενός παιδιού που είχε πεθάνει από δάγκωμα φιδιού, κάτι που στάθηκε η αφορμή για την καταδίκη του από τους ειδωλολάτρες. Το φίδι, σύμφωνα με τον συναξαριστή, περπάτησε προς τα πίσω και το παιδί ανέστηενώπιον όλων.
Θαύματα κατά τους διωγμούς και μαρτυρίες από το Άγιον Όρος
Ο Άγιος, κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, δεν ένιωθε πόνο, τα καρφιά του έβγαιναν μόνα τους, το μολύβι που του έβαζαν στο στόμα χανόταν, και οι δήμιοί του μεταστρέφονταν. Η φωνή που ακούστηκε από τον ουρανό, «Δούλε μου Παντελεήμων, έλα στην αιώνια χαρά», ήταν η στιγμή που ο Θεός άλλαξε και το όνομά του από Παντολέων σε Παντελεήμων.
Κατά τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο Άγιος «παρίσταται κάθε φορά που του απευθύνεται κάποιος άρρωστος με πίστη», και πολλές φορές εμφανίζεται με λευκή ιατρική ποδιά, κρατώντας ένα φιαλίδιο με έλαιο.
Ο Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης διηγούνταν το εξής συγκλονιστικό:
«Σε μοναχό που έπαθε παράλυση της δεξιάς πλευράς, προσευχηθήκαμε ολονυκτίς με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Παντελεήμονος. Στις 4 τα ξημερώματα, τον είδαμε να σηκώνεται από το κρεβάτι του, περπατώντας κανονικά, και να λέει: “Ήρθε και με άλειψε ένας γιατρός από τη Νικομήδεια”».
Τι έλεγαν οι παλαιοί Άγιοι της Εκκλησίας
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αποκαλούσε τον Παντελεήμονα «θεία ιατρεία της Οικουμένης» και πρότεινε στους ασθενείς να λένε κάθε μέρα την ευχή:
«Άγιε του Θεού Παντελεήμον, θερμέ Ιατρέ και Αντίληψι των εν ασθενείαις, πρέσβευε υπέρ ημών».
Ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής αναφέρει πως ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευε όχι μόνο ασθένειες του σώματος, αλλά και «τους μολυσμούς της ψυχής». Ο ίδιος γράφει ότι σε εποχές πανώλης, όταν όλα τα φάρμακα είχαν εξαντληθεί, μοναχοί στην Καππαδοκία έκαναν αγρυπνία στον Άγιο και η επιδημία σταμάτησε μέσα σε τρεις ημέρες.
Τα θαυμαστά γεγονότα στους πολιτικιώτες και η ευλάβεια του Γένους
Στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε ναός του Αγίου Παντελεήμονος στα Ψωμαθειά, όπου κάθε χρόνο, στις 27 Ιουλίου, προσέρχονταν χιλιάδες πιστοί. Οι πολιτικιώτες διατήρησαν την παράδοση και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται σήμερα ο γνωστός ναός του Αγίου Παντελεήμονος.
Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, κατά τη δεκαετία του 1950, είχε αφηγηθεί δημόσια την ιστορία ενός τετραπληγικού που σηκώθηκε μετά από αγρυπνία στον Άγιο Παντελεήμονα, και έκτοτε πήγαινε κάθε χρόνο ξυπόλητος στον εορτασμό του.
Ο λαός τον αποκαλεί “Παρακλητικό Ιατρό”, και σε πολλά χωριά της Θράκης, ακόμη και σήμερα, υπάρχει το έθιμο να βράζουν “το λουτρό του Αγίου”, δηλαδή νερό με φύλλα δάφνης, το οποίο πίνουν οι ασθενείς για ευλογία.
Θαυματουργικές προσευχές του Αγίου Παντελεήμονος
Παρακάτω παρατίθενται δύο από τις πιο γνωστές προσευχές – ικεσίες που χρησιμοποιούν οι πιστοί:
Προσευχή ασθενούς στον Άγιο Παντελεήμονα:
«Άγιε Παντελεήμον, Ιατρέ και προστάτα, ελέησόν με τον ασθενή και ανίσχυρον. Καθάρισον το σώμα και την ψυχήν μου από πάσης βλάβης και πόθου. Έλα, Άγιε του Θεού, και στάσου πλησίον μου, ως ιατρός, ως φίλος, ως ελπίδα. Αμήν.»
Ευχή για τρίψιμο με έλαιο από καντήλι του Αγίου:
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ὁ Θεὸς ἡμῶν, διὰ τῶν πρεσβειῶν τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος τοῦ Ἱαματικοῦ, ἰασαί μου τὴν νόσον· λύτρωσαί με τῆς ἀδυναμίας, ἀνάστησόν με ἐκ τῆς κλίνης, ἐλέησόν με διὰ τὸ μέγα σου ἔλεος. Αμήν.»
Η Χάρη του Αγίου δεν λείπει από την Εκκλησία
Ο Άγιος Παντελεήμων δεν έπαψε να ιατρεύει. Η Χάρις του ενεργεί αθόρυβα αλλά σταθερά, εκεί όπου τα φάρμακα δεν φτάνουν, εκεί που η ελπίδα φαίνεται να έχει τελειώσει. Για αυτό, και σε κάθε γωνιά του ελληνισμού, οι ναοί του Αγίου Παντελεήμονος είναι γεμάτοι από τάματα, φωτογραφίες ιατρείων, μηχανήματα, ακτινογραφίες, παιδικά παπούτσια και κεριά που δεν λιώνουν από τον χρόνο.
Το vimaorthodoxias.gr, με σεβασμό και πίστη, καλεί όλους τους πιστούς να προσευχηθούν στον Άγιο Παντελεήμονα με απλότητα και καρδιά καθαρή. Γιατί εκείνος θα ακούσει. Γιατί εκείνος ήδη βρίσκεται δίπλα μας.
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Ο Άγιος Παντελεήμων να είναι ο ιατρός της ζωής και της ψυχής μας.