ΔΑΜΑΣΚΟΣ: Με βαριά σιωπή, δάκρυα και έντονη προσευχή τελέστηκε την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 η Θεία Λειτουργία μνήμης στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, σαράντα ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που συγκλόνισε ολόκληρη τη Συρία και τη διεθνή ορθόδοξη κοινότητα.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στην αιματηρή επίθεση της 22ας Ιουνίου, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ενώ 63 ακόμη τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά.
Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’, η Εκκλησία της Αντιοχείας ανταποκρίθηκε με πνευματική εγρήγορση και ποιμαντική στήριξη προς τις οικογένειες των θυμάτων, τις τοπικές ενορίες και την τραυματισμένη κοινωνία της Δαμασκού.
Συλλειτουργία με βαθύ συγκινησιακό φορτίο
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Επιφανείας κ. Νικόλαος, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Σελευκείας κ. Ρωμανού, Νταράγιας κ. Μωϋσέως, Ιεραπόλεως κ. Αρσενίου και Λαρίσσης κ. Μωϋσέως. Στο πλευρό τους, δεκάδες ιερείς, μοναχοί και διάκονοι, οι οποίοι ανέπεμψαν προσευχή υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων, ίασης των τραυματιών και πνευματικής ενίσχυσης των πενθούντων.
Συγκλονιστική ήταν η παρουσία των οικογενειών των θυμάτων, που προσήλθαν ευλαβικά, μαζί με πλήθος πιστών από τη Δαμασκό και τα περίχωρα. Πολλοί από αυτούς, όπως μεταδίδουν και τοπικά μέσα, προσκύνησαν μέσα σε συνθήκες φορτισμένης συγκίνησης τα ερείπια του ναού και τον τόπο της έκρηξης, ζητώντας “παρηγοριά από τον Θεό και δικαιοσύνη από τους ανθρώπους”.
Μήνυμα ειρήνης από την Εκκλησία της Αντιοχείας
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των θυμάτων, με τον Μητροπολίτη Νικόλαο να εκφωνεί λόγους παρηγορητικούς αλλά και γεμάτους πνευματική δύναμη. Μετέφερε στις οικογένειες τη συμπάθεια, τα συλλυπητήρια και τις προσευχές του Πατριάρχη Ιωάννη Ι’, τονίζοντας πως ο ίδιος και η Εκκλησία θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σταθερή στήριξη του Πατριαρχείου προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της ενότητας. Η μαρτυρική Εκκλησία της Αντιοχείας, όπως τόνισε, αντέχει όχι με κοσμική ισχύ αλλά με την πίστη των ανθρώπων της και την ακατάλυτη ελπίδα στον Αναστημένο Χριστό.
Η Ορθοδοξία αντιμέτωπη με τη βία
Η επίθεση στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία αποτελεί μια ακόμη ματωμένη σελίδα στην ιστορία του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή. Παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η Εκκλησία της Αντιοχείας παραμένει ενεργή ποιμαντικά, κοινωνικά και πνευματικά, επιτελώντας δύσκολο έργο σε συνθήκες ανασφάλειας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η τοπική Εκκλησία έχει αναπτύξει δίκτυο ανθρωπιστικής βοήθειας, που περιλαμβάνει τη σίτιση πυρόπληκτων και θυμάτων τρομοκρατίας, την κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών και τη συντήρηση κατεστραμμένων ναών.
Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας της με φορείς της Ορθόδοξης Ανατολής και της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας, η Αντιόχεια εκπέμπει μήνυμα συνύπαρξης, ελπίδας και αποτροπής της θρησκευτικής βίας.
Αντανακλάσεις στην Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα
Η αναβίωση της Ορθοδοξίας στην πολύπαθη Συρία δεν περνά απαρατήρητη ούτε από τις ελληνικές εκκλησιαστικές αρχές. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, έχει εκδηλωθεί πρόθεση για αποστολή οικονομικής και υλικής βοήθειας μέσω της Αποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και συνεργασία σε προγράμματα στήριξης των πληγέντων.
Την ίδια ώρα, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών σε περιοχές που μαστίζονται από θρησκευτική βία.
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και μεταφέρει το σφυγμό της μαρτυρικής Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή, εκεί όπου η πίστη επιμένει να ανθίζει ακόμη και μέσα από τις στάχτες.