ΛΕΥΚΑΔΑ: Στον πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο του Νυδρίου, απέναντι από το Δημαρχείο, δεσπόζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη θέση του σημερινού ναού, προϋπήρχε ναός , χτισμένος στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, ο οποίος καταστράφηκε από τον σεισμό του 1948.
Ο σημερινός ναός , χτίστηκε το 1954, με όλες σύγχρονες προδιαγραφές των οικοδομικών κανονισμών για μελλοντικούς σεισμούς. Ο εξωτερικός χώρος του ιερού ναού , εχρησιμοποιείτο μέχρι το 1975 ως Κοιμητήριο της ενορίας Νυδρίου,έως ότου αγοράστηκε από την Κοινότητα άλλο οικόπεδο στο κέντρο του κάμπου και έπαψε να χρησιμοποιείται. Σήμερα στο χώρο αυτό στεγάζεται το Δημαρχείο.
Ο Ιερός Ναός έχει εσωτερικό μήκος 16,80 μ. και πλάτος 9,80. Το ύψος του είναι 5 μέτρα. Η κατασκευή του είναι με πέτρα χωρίς ενδιάμεσες κολώνες. Για την ανέγερση του ναού οι κάτοικοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί βοήθησαν με προσωπική εργασία. Στην οροφή του ναού υπάρχει η λεγόμενη ουρανία, ένας επιμήκης θόλος ημικύκλιος με ζωγραφισμένα αστέρια , αγγελούδια και στο κέντρο του θόλου ο ακοίμητος οφθαλμός. Το 1987 ξεκίνησε η αγιογράφηση του ναού.
Στο τέμπλο υπάρχουν εικόνες ζωγράφων διαφορετικής τεχνοτροπίας. Τα 4 Δεσποτικά , ίσως και το Δωδεκάορτο είναι του Βασίλη Σίδερη. Η εικόνα των Τριών Ιεραρχών και οι δύο αρχάγγελοι των Βημοθύρων είναι του Γ. Παπασταματίου από την Αθήνα. Η εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και του Μυστικού Δείπνου, καθώς και του Παντοκράτορος και των τεσσάρων Ευαγγελιστών της οροφής , είναι έργα των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους . Οι εικόνες των Προφητών κάτω από τα Δεσποτικά, και οι 8 μικρές στα Βημόθυρα της Ωραίας Πύλης, είναι του Σπύρου Κόγκα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν , κατασκευάστηκε ο γυναικωνίτης (1962), μια μικρή αίθουσα που χρησίμευε ως κατοικία ιερέως (1970) , στην εποχή μας λειτουργεί ως Κέντρο Νεότητας της Ενορίας Νυδρίου και Περιχώρων. Το 1979 κατασκευάστηκε το καμπαναριό και το 2000 ο Πρόναος.
Κάθε χρόνο , ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει λαμπρώς την Κοίμηση της Θεοτόκου με πλήθος πιστών να κατακλύζει τον ναό . Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου , την παραμονή της εορτής τελείται περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του Νυδρίου.
Ο νυν εφημέριος του ναού π. Νικόλαος Κοντοπρίας μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο συνεχίζουν το άξιο έργο των προκατόχων τους.
Πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Λάππα.
Βιβλιογραφία: Στοιχεία Ιερών Ναών Περιοχής Νυδρίου, Πρεσβυτέρου Αποστόλου Α. Ζαβιτσάνου, Εφημέριου Νυδρίου Λευκάδος, Νυδρί 2001.