Μητροπολίτης Βεροίας: Το απόγευμα της Πέμπτης, 17ης Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το θέμα: «Κόλαση είναι η στέρηση του Θεού».
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:
Ολοκληρώνοντας την ανάλυση του εβδόμου άρθρου του Συμβόλου της πίστεως, του τελευταίου άρθρου που συνέταξαν οι Πατέρες της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, είχαμε μιλήσει για τη βασιλεία του Θεού, η οποία κατά την ομολογία των Αγίων Πατέρων είναι αιώνια και ατελεύτητη, όπως ακριβώς είναι και ο Θεός.
Τη βασιλεία αυτή και τα αγαθά της υπόσχεται ο Χριστός σε όσους κατά την ημέρα της μελλούσης κρίσεως θα βρεθούν εκ δεξιών του και θα ακούσουν τους λόγους του: «δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου».
Τι θα συμβεί όμως με εκείνους οι οποίοι θα βρεθούν στα αριστερά του θρόνου του Δεσπότου Χριστού, γιατί δεν τήρησαν τις εντολές του και πρωτίστως την εντολή της αγάπης;
Όσο και εάν είναι δυσάρεστη η απόφαση του δικαιοκρίτου Κριτού, δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε να μιλούμε γι᾽ αυτήν. Διότι όσο η αναφορά των αγαθών αυξάνει την προθυμία μας να τα αποκτήσουμε, άλλο τόσο η γνώση των τιμωριών και των κολάσεων μας αποτρέπει από το κακό που θα μας οδηγήσει σ᾽ αυτές.
Αυτό μας συστήνει, όπως είπαμε και στην περασμένη ομιλία και ο ιερός Χρυσόστομος, ο οποίος λέγει: «σας παρακαλώ, να συζητάτε για την κόλαση, να θυμάστε τη γέεννα. Γιατί το να θυμόμαστε τη γέεννα, δεν μας αφήνει να πέσουμε σε αυτή» (Ομιλ. Ψαλμ. 11, ΕΠΕ 5).
Όσο και αν μας λυπεί, λοιπόν, η κατάσταση αυτή, όσο και αν είναι όντως δυσάρεστη και τρομακτική, ακολουθώντας την προτροπή του ιερού Πατρός θα μιλήσουμε για την κόλαση με βάση την Αγία Γραφή και τους πατέρες της Εκκλησίας μας.
Στην τιμωρία των κακών και των αμαρτωλών αναφέρεται ο ίδιος ο Χριστός στο Ευαγγέλιο. Στην περιγραφή της μελλούσης κρίσεως (Ματθ. 25.41) ο Κύριός μας είναι σαφής και κατηγορηματικός απευθυνόμενος στους αμαρτωλούς: «Πηγαίνετε μακριά από μένα», λέγει, «στο πυρ το εξώτερο, που έχει ετοιμαστεί για το διάβολο και τους αγγέλους του».
Ας προσθέσω μία σκέψη του Μεγάλου Βασιλείου (Όροι κατ᾽ επιτομήν, ΕΠΕ 9, 324-328): «Κάποιοι», λέγει, «ερμηνεύοντας τον λόγο του Κυρίου «ο γνούς και μη ποιήσας δαρήσεται πολλάς», δηλαδή αυτός που γνωρίζει το θέλημα του Θεού, αλλά δεν το εφαρμόζει θα υποστεί πολλές τιμωρίες, υποστηρίζουν ότι εφόσον θα υπάρχουν στην κόλαση πολλές και ολίγες τιμωρίες ανάλογα, τότε θα υπάρχει και τέλος της κολάσεως». Αυτό όμως είναι διαβολική μεθοδεία, ώστε πιστεύοντας ότι η κόλαση δεν θα είναι αιώνια, να ζούν αμαρτωλά και απρόσεκτα.
Όμως αν η κόλαση θα έχει τέλος, θα έχει τέλος και η αιώνια ζωή. Δεν θα συμβεί όμως αυτό, ούτε η κόλαση ποτέ ούτε η βασιλεία των ουρανών θα έχουν τέλος.
Το «πολλάς» δηλώνει τη διαφορά των τιμωριών. Εφόσον ο Θεός είναι δίκαιος κριτής δεν είναι μόνο για τους καλούς αλλά και για τους πονηρούς. Όπως θα μοιράσει τα αγαθά, ανάλογα με τις καλές πράξεις των δικαίων, έτσι και τους πονηρούς θα τιμωρήσει ανάλογα με τις πράξεις τους. Άλλοι θα είναι άξιοι της άσβεστης φωτιάς, άλλοι των σκουληκιών, άλλοι του εξωτέρου πυρός, άλλοι του εσώτερου, άλλοι θα κατέβουν στον πυθμένα του Άδη, άλλοι στην επιφάνεια του Άδη. Και στην κόλαση δηλαδή θα υπάρχουν διαφορετικές τιμωρίες για τον καθένα, ανάλογα με το βάρος των αμαρτιών του.
Η πίστη στην ύπαρξη της κολάσεως είναι σημαντική για την ορθόδοξη Εκκλησία και είναι αναγκαίο και ωφέλιμο να βρίσκεται συνεχώς μέσα στην σκέψη μας. Γιατί η «μνήμη αυτής της κολάσεως, μεγάλα κατορθώσαι» δύναται.