Σε μια στιγμή που η γεωπολιτική ρευστότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αγγίζει νέα όρια, η Ελλάδα στέλνει ηχηρή απάντηση κυριαρχίας μέσω των ενεργειακών της πρωτοβουλιών, με αιχμή την προκήρυξη θαλάσσιων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Η αντίδραση έρχεται ως απάντηση στη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ, η οποία παρουσίασε αναθεωρητικούς χάρτες που προβάλλουν παράλογες αξιώσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι εξελίξεις δεν αφορούν απλώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο — αλλά τον έλεγχο της πνευματικής, γεωστρατηγικής και ηθικής υπόστασης της Μεσογείου.
Η Κρήτη στο επίκεντρο: Γεωπολιτική πίστη και ενέργεια
Η ελληνική απάντηση δεν στηρίζεται σε κλιμακούμενη ρητορική, αλλά σε πράξη και πρόνοια. Η απόφαση να συνεχιστεί ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση θαλάσσιων οικοπέδων έχει ως ορίζοντα την 12η Σεπτεμβρίου, με την Chevron να εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει — κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά τη συνομιλία της αντιπροέδρου της με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) έχει αναρτήσει όλα τα τεχνικά στοιχεία και περιβαλλοντικά πρωτόκολλα, δείχνοντας ότι η διαδικασία συνδυάζει ανάπτυξη και οικολογική συνείδηση. Ταυτόχρονα, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι εντός του Ιουλίου ολοκληρώνεται και η θεσμοθέτηση δύο θαλάσσιων πάρκων: ένα στο Ιόνιο και ένα στο Νότιο Αιγαίο. Πρόκειται για περιοχές με περιβαλλοντική και γεωπολιτική σημασία — και η οριοθέτησή τους ενοχλεί, σύμφωνα με πηγές, την τουρκική πλευρά.
Χαρτομαχία από Τρίπολη – Στη σκιά της Άγκυρας
Η νέα ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ περιείχε ανακριβείς απεικονίσεις θαλάσσιων ορίων, εμπνευσμένες από τη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι δηλώσεις της κυβέρνησης Ντμπέιμπα έχουν καταγραφεί αλλά δεν έχουν καμία επίσημη νομική ισχύ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επανέλαβε σε ανακοίνωσή του ότι η μέση γραμμήείναι η μόνη αποδεκτή βάση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, διαβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση ούτε υποχωρεί, ούτε θορυβεί. Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει τη στρατηγική του “ήπιας αποφασιστικότητας”, η οποία συνοδεύεται από ισχυρή ενεργειακή διπλωματία και συμμαχίες ουσίας.
📡 Διεθνής κάλυψη: Η γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης στο μικροσκόπιο
Το CNN μεταδίδει πως «η Ελλάδα χρησιμοποιεί την Κρήτη ως κόμβο ενεργειακής και διπλωματικής σταθερότητας». Σε αναλυτικό του ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η Chevron επιδιώκει διεύρυνση παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρεί την Ελλάδα “νησίδα νομικής και επενδυτικής προβλεψιμότητας”.
Το Reuters εστιάζει στον χαρακτήρα της ελληνικής απάντησης: «Χωρίς παρεκτροπές, αλλά με επιμονή στην πράξη και στο διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του πρακτορείου, η προσέγγιση της Ελλάδας εμπνέει εμπιστοσύνη στους δυτικούς επενδυτές και δυσκολεύει τις κινήσεις της Άγκυρας.
Το Bloomberg αναλύει τη στάση της Chevron ως στρατηγική δοκιμή ισχύος στην περιοχή, ενώ το Al Jazeera περιγράφει τη στάση της Λιβύης ως «χρονικά συγχρονισμένη με την τουρκική διπλωματία», αφήνοντας αιχμές για προσχεδιασμένη πρόκληση ενόψει Σεπτεμβρίου.
Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες και το πνευματικό βάθος της γεωγραφίας
Η Κρήτη, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα δεν είναι απλώς ελληνικά νησιά. Είναι ιεροί τόποι με βαθιές ορθόδοξες ρίζες, που κουβαλούν όχι μόνο εθνική αλλά και πνευματική κληρονομιά. Όπως είχε πει ο μακαριστός Χριστόδουλος:
«Δεν υπερασπιζόμαστε σύνορα μόνο από πέτρα και χώμα, αλλά σύνορα που είναι ποτισμένα με πίστη και μαρτύριο».
Η εκκλησιαστική γεωγραφία της Ελλάδας αλληλεπιδρά με τον γεωπολιτικό της ρόλο, ειδικά όταν πρόκειται για περιοχές που βρέθηκαν στο στόχαστρο επιβουλής. Το Υπουργείο Πολιτισμούέχει ήδη χαρακτηρίσει την ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης ως πεδίο πνευματικής και πολιτιστικής προστασίας.
Η Ελλάδα απαντά με πράξεις και όχι με φωνές. Δεν ενδίδει στις φαντασιώσεις χάρτινης κυριαρχίας που διακινούνται σε χαρτιά και σε άτυπα μνημόνια. Η Κρήτη, με το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, γίνεται το φυσικό ανάχωμα και πνευματικό σύμβολο μιας Μεσογείου που αντιστέκεται. Και όσο η Αθήνα ενισχύει τις συνεργασίες της με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, τόσο αποδυναμώνονται οι επιθέσεις του νεο-οθωμανισμού και οι σκιές του παρελθόντος.