ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ: Σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και συγκίνησης, το πρωί της Κυριακής 13 Ιουλίου 2025 τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στον υπαίθριο χώρο του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού Βουκουρεστίου, παρουσία πλήθους ιεραρχών, μοναχών και πιστών από κάθε γωνιά της Ρουμανίας, αλλά και της Ελλάδας.
Ρεπορτάζ: Βήμα Ορθοδοξίας
Η ημέρα σηματοδότησε τον εορτασμό των 630 Θεοφόρων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας, αλλά και την 251η επέτειο από τη μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου του Νέου στο Βουκουρέστι.
Τη φετινή επέτειο επισκίασε με θεία ακτινοβολία η άφιξη της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, την οποία κόμισε από το Άγιον Όρος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός, προσκεκλημένος του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.
Ένωση πίστης, εθνοεκκλησιαστικής μνήμης και μαρτυρίας
Η παρουσία της Τιμίας Κάρας, ενός από τα πολυτιμότερα πνευματικά κειμήλια της Ορθοδοξίας, αποτέλεσε κομβικό σημείο συνάντησης δύο εκκλησιαστικών παραδόσεων: της αγιορειτικής και της ρουμανικής. Στην τελετή συμμετείχαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Πλοεστίου, Σινά και Προχοβεάνου, ενώ το θείο λόγο εκφώνησε ο ίδιος ο Γέρων Εφραίμ, τονίζοντας τη διαχρονική επικαιρότητα του κηρύγματος του Αγίου Ιωάννη, αλλά και την πνευματική ακτινοβολία του Αγίου Όρους, “του ελευθέρου Βυζαντίου”, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Γέρων Εφραίμ υπενθύμισε τη σπάνια ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, η οποία διαφυλάσσει, πέρα από τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, και τις Τίμιες Κάρες των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, τις οποίες παρέδωσε στην αδελφότητα ο αυτοκράτορας Ιωάννης Στ’ Κατακουζηνός. Οι θησαυροί αυτοί αποδεικνύουν την ιστορική συνέχεια της Ρωμιοσύνης μέσα από τη διακονία της προσευχής και της νηπτικής ζωής στο Άγιον Όρος.
Στο συλλείτουργο παρέστησαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Γιαννιός, κληρικός της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός”.
Πλήθος πιστών συνέρρευσε για την ευλογία των Αγίων
Από την Παρασκευή 11 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 16 Ιουλίου, η Τιμία Κάρα του Ιερού Χρυσοστόμουεκτίθεται για προσκύνηση στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου. Πιστοί από ολόκληρη τη Ρουμανία και τη Μολδαβία συνέρρευσαν για να λάβουν ευλογία, μαζί με τα ιερά λείψανα των Αγίων Δημητρίου του Νέου, Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίου Νεκταρίου.
Η άφιξη της Κάρας πραγματοποιήθηκε με όλες τις τιμές, και ο Πατριάρχης Δανιήλ υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό “αποτελεί πράξη μεγάλης πνευματικής σημασίας”, φανερώνοντας την ενότητα της Ορθοδοξίας σε δύσκολες εποχές. Επισήμανε μάλιστα πως φέτος η Ρουμανική Εκκλησία τιμά τα 140 χρόνια από τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας της και τα 100 χρόνια από την αναγνώρισή της ως Πατριαρχείο, καθιστώντας την πανήγυρη σημείο αναφοράς στον ευρύτερο ορθόδοξο κόσμο.
Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα και τις δράσεις της Ρουμανικής Εκκλησίας για την επέτειο των 100 ετών από την ανακήρυξη σε Πατριαρχείο.
Μαρτυρία Ορθοδοξίας: Η Ρουμανία και η Ελλάδα πορεύονται μαζί
Το βαθύ πνευματικό αποτύπωμα του γεγονότος δεν περιορίζεται σε μια απλή λατρευτική εορτή. Η μεταφορά της Τιμίας Κάρας συνομιλεί με τη σύγχρονη γεωπολιτική και πνευματική ανασύνταξητων Ορθοδόξων λαών, μέσα σε έναν κόσμο που δοκιμάζει τις αξίες, τις παραδόσεις και την πίστη.
Ο ίδιος ο Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός, με αφορμή την παρουσία των λειψάνων, χαρακτήρισε τη Ρουμανία ως “έθνος με πνευματική δύναμη” και δώρισε στον Καθεδρικό Ναό εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Αντίστοιχα, ο Επίσκοπος Σινά κ. Παΐσιος εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη προς τη Μονή Βατοπαιδίου για την ευλογία της Κάρας.
Η ανταλλαγή των ιερών αυτών κειμηλίων και η συμπροσευχή των λαών λειτουργεί ως αντίδοτο στη σύγχυση και τη διχαστικότητα, υπογράμμισε ο Επίσκοπος Προχοβεάνου Τιμόθεος, αναφερόμενος στη διαρκή προσφορά του Αγίου Όρους στην Ορθοδοξία.
Θεσμική στήριξη και πολιτιστική συνεργασία
Στο πλαίσιο των πνευματικών ανταλλαγών και της ελληνορουμανικής φιλίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέτοιου τύπου προσκυνηματικές αποστολές, αναγνωρίζοντας την πολιτισμική τους σημασία για τη θρησκευτική διπλωματία.
Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών θησαυρών του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο δράσεων πολιτιστικής εξωστρέφειας.
Η Ορθοδοξία δεν γνωρίζει σύνορα
Η κοινή παρουσία Ελλήνων και Ρουμάνων κληρικών, θεολόγων και λαϊκών στο Βουκουρέστι στέλνει ισχυρό μήνυμα ενότητας, όχι μόνο σε θρησκευτικό αλλά και σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Στους δύσκολους καιρούς της σύγχυσης, των εθνικιστικών αναταράξεων και της αποϊεροποίησης της καθημερινότητας, οι ιερές μορφές των Αγίων, όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Δημήτριος ο Νέος, γίνονται σημεία πνευματικής αφύπνισης.
Η Ρουμανία και η Ελλάδα, μέσα από τις Εκκλησίες τους, δίνουν το παράδειγμα. Ότι η πίστη είναι γέφυρα. Ότι η Ορθοδοξία δεν γνωρίζει γεωγραφικά ή εθνοτικά όρια, αλλά πηγάζει από την αλήθεια του Ευαγγελίου και την εν Χριστώ ζωή.
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από το Άγιον Όρος ως το Βουκουρέστι, ταξίδεψε ως εικόνα και πράξη ενότητας. Μια ενότητα που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος μας.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από Πατριαρχειό Ρουμανίας