ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: Με ιδιαίτερη κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση ετοιμάζονται να εορτάσουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, του συγχρόνου Αγίου που κατέκτησε τις καρδιές των πιστών με την απλότητα, τη σοφία και την ταπείνωσή του.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η 12η Ιουλίου, ημέρα κοιμήσεως του Οσίου, αποτελεί για την Ορθόδοξη Εκκλησία ημέρα μεγάλης πανηγύρεως και πνευματικής ευφροσύνης.
Η φετινή πανήγυρη, όπως κάθε χρόνο, θα κορυφωθεί στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Από το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουλίου, οι πύλες της Μονής θα είναι ανοιχτές για να υποδεχθούν τα πλήθη των προσκυνητών, που αναμένονται και φέτος από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Πρόγραμμα αγρυπνίας και προετοιμασία προσκυνητών στη Σουρωτή
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Μονής, την παραμονή της εορτής, δηλαδή την Παρασκευή 11 Ιουλίου, η ιερά αγρυπνία θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Για λόγους ασφαλείας και καλύτερης οργάνωσης, η άνοδος στο μοναστήρι με Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπεται. Η μεταφορά των προσκυνητών θα γίνεται αποκλειστικά με λεωφορεία, σε τακτικά δρομολόγια από προκαθορισμένα σημεία της περιοχής.
Η Ιερά Μονή υπενθυμίζει στους προσκυνητές ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους τηρούν τους ενδυματολογικούς κανόνες ευπρέπειας: γυναίκες με μακριές φούστες και καλυμμένους ώμους, άνδρες με μακριά παντελόνια και μπλουζάκια με μανίκια. Δεν επιτρέπονται βερμούδες, εξώπλατα, κοντές φούστες, ούτε αμάνικα. Ούτε η Μονή παρέχει φούστες ή μαντήλια, γι’ αυτό και ζητείται από τους επισκέπτες να είναι προετοιμασμένοι.
Παράλληλα, σημειώνεται ρητά ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο εντός του ιερού χώρου.
Η Μονή συνιστά στους προσκυνητές να φέρουν μαζί τους ομπρέλα, νερό και μια ζακέτα, ιδιαίτερα για όσους παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της αγρυπνίας, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία στην περιοχή πέφτει αισθητά.
Πανελλήνια συμμετοχή και αγάπη του λαού για τον Άγιο
Δεν είναι μόνο η Σουρωτή που ετοιμάζεται για τη μεγάλη αυτή ημέρα. Σε δεκάδες παρεκκλήσια και ναούς που τιμούν τον Άγιο Παΐσιο σε όλη την ελληνική επικράτεια, θα τελεστούν πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες, αγρυπνίες, παρακλήσεις και εσπερινοί. Από το Άγιον Όρος, όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Άγιος, μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κύπρο, οι καμπάνες θα ηχήσουν χαρμόσυνα και τα βλέμματα θα στραφούν στον ουρανό, προς τον Άγιο που δίδαξε με το βίωμά του τη δύναμη της ταπείνωσης, της προσευχής και της πίστης.
Σημαντικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και από τις Ορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Αγγλία. Ιεροί ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Παΐσιο υπάρχουν πλέον σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού και οι ομογενείς προσέρχονται με ευλάβεια, δείχνοντας έμπρακτα τη βαθειά τους σύνδεση με τις ρίζες και την πίστη τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν προγραμματιστεί πνευματικές ομιλίες και προβολές αφιερωμένες στο έργο και τη διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου, με ιδιαίτερη μέριμνα προς τη νεολαία, η οποία όπως φαίνεται έχει αναπτύξει μια μοναδική σχέση με τον σύγχρονο Άγιο.
Ο Άγιος Παΐσιος και οι νέοι: Μια σχέση βαθιά και ζωντανή
Ο Άγιος Παΐσιος δεν είναι ένας Άγιος μακρινός ή «άγνωστος». Είναι ο Άγιος του λαού, ο γέροντας με τον απλό λόγο, με την προσευχή που άλλαζε ψυχές, με τη σοφία που γεννιόταν στην ερημιά και έφτανε να αναπαύει χιλιάδες ψυχές σε όλο τον κόσμο. Οι νέοι, ιδίως, τον αναζητούν, τον διαβάζουν, τον επικαλούνται, ακούνε τους λόγους του, είτε μέσα από βιβλία, είτε από ηχογραφήσεις ή μαρτυρίες ανθρώπων που τον συνάντησαν.
Η σχέση του με τους νέους δεν ήταν διδακτική με τον συνηθισμένο τρόπο. Ήταν πατρική. Δεν έκρινε, δεν καταπίεζε. Μιλούσε στην καρδιά. Ήξερε πώς να σκύψει στο πρόβλημα του άλλου, πώς να χαμογελάσει παρηγορητικά, πώς να καθοδηγήσει διακριτικά, με ταπείνωση και αγάπη.
Και είναι αυτή ακριβώς η αγάπη που φέρνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς στις εκδηλώσεις της μνήμης του. Όχι από υποχρέωση, αλλά από ευγνωμοσύνη. Όχι για να «θυμηθούν» τον Άγιο, αλλά για να ζητήσουν την ευχή του, να τον ευχαριστήσουν, να σταθούν με δάκρυα μπροστά στον τάφο του και να πουν: «Σε νιώθουμε κοντά μας, Άγιε Παΐσιε. Μην μας ξεχάσεις».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει, με την παρουσία τέτοιων αγίων μορφών, να κρατά αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας στον σύγχρονο κόσμο. Και η ετήσια εορτή του Αγίου Παϊσίου είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρτυρίες αυτής της ζωντανής πνευματικότητας.