ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ: Σε ένα ιδιότυπο διπλωματικό, θεσμικό και εκκλησιαστικό ναρκοπέδιο εξελίσσεται η υπόθεση της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, καθώς μετά την απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας στην Αίγυπτο, αναδείχθηκαν σοβαρές αδυναμίες νομικής προστασίας της ιστορικής αυτής Μονής, με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr φέρει βαρύτατο μερίδιο ευθύνης για το θεσμικό αυτό κενό.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου | vimaorthodoxias.gr
Επικίνδυνο κενό νομικής προσωπικότητας
Η απόφαση του εφετείου που αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, έφερε στο φως ένα πρόβλημα το οποίο ήταν εδώ και χρόνια γνωστό στους εκκλησιαστικούς κύκλους: η Μονή δεν διαθέτει αναγνωρισμένη νομική προσωπικότητα ούτε στην Αίγυπτο ούτε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ανεπάρκεια που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο οι αρμόδιοι ελληνικοί φορείς αδιαφόρησαν πλήρως, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός εύθραυστου νομικού πλαισίου γύρω από την παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή του Σινά.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρότι φέρεται τώρα να ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Μονής ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, κινείται με πολιτικά αργόσυρτους ρυθμούς, ενώ η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων κατηγορείται για διαχρονική απραξία στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Όπως σημειώνουν ανώτερες εκκλησιαστικές πηγές στο vimaorthodoxias.gr, «οι γραφειοκράτες της Γενικής Γραμματείας δεν αξιολόγησαν εγκαίρως τη σοβαρότητα του κινδύνου που ερχόταν από την πλευρά της Αιγύπτου».
Διπλωματικός πυρετός και διεθνής πίεση
Η ένταση της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί στην επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ Αλ Σίσι, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση επίλυση του θέματος με διατήρηση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πιέζει την κυβέρνηση της Αιγύπτου να παρέμβει υπέρ του μοναστηριού, ωστόσο είναι προφανές ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει, και κάθε μέρα που περνά χωρίς σαφείς θεσμικές κινήσεις, ενισχύεται ο κίνδυνος δήμευσης.
Παράλληλα, Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν υποβάλει γραπτές ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλοντας την παραβίαση του καθεστώτος προστασίας της Μονής, η οποία ανήκει στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι ενέργειες αυτές στοχεύουν να δημιουργήσουν διεθνή πίεση προς το Κάιρο, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
«Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο ιστορικό μοναστήρι να βρίσκεται νομικά στον αέρα και να τρέχουμε εκ των υστέρων», σημειώνει ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή. «Αν υπήρχε σοβαρή προετοιμασία, η υπόθεση της Ισμαηλίας θα είχε άλλη κατάληξη».
Η στάση της Σιναϊτικής Αδελφότητας
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται και η Σιναϊτική Αδελφότητα, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό, ο οποίος συνεχίζει ενημερώσεις και παραστάσεις σε θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς. Όπως έχει καταστήσει σαφές, η Μονή δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απώλεια της περιουσίας της ή την αποδυνάμωση του ιστορικού και πνευματικού της χαρακτήρα.
«Η Μονή του Σινά είναι φως που δεν πρέπει να σβήσει», δηλώνουν πηγές της Αδελφότητας στο vimaorthodoxias.gr. «Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα. Η ιστορία και η αποστολή της Μονής είναι συνυφασμένες με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία».
Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη;
Το ερώτημα πλέον που τίθεται ανοιχτά είναι: ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη μέχρι σήμερα ολιγωρία; Η Μονή Σινά δεν είναι μια οποιαδήποτε ορθόδοξη μονή· είναι σύμβολο του χριστιανικού κόσμου. Η Ελλάδα όφειλε να είχε διασφαλίσει εγκαίρως την πλήρη νομική προστασία της Μονής, πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε διπλωματική κρίση.
Αν δεν υπάρξει άμεση, συντονισμένη και νομοθετικά επαρκής απάντηση, το “βατερλό” της Μονής Σινά θα βαρύνει όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ιστορικά.