ΣΥΡΙΑ: Μια φωνή μέσα από το αίμα, ζητά φωνή διπλωματική.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Μετά τη φονική επίθεση στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, όπου τουλάχιστον 22 πιστοί δολοφονήθηκαν ενώ τελούσαν προσευχή, οι ελληνορθόδοξοι της Συρίας – οι εναπομείναντες Ρωμιοί του Λεβάντε – ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση μόνο ένα πράγμα: να μιλήσει για λογαριασμό τους.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν ζητάμε χρήματα. Ζητάμε να ενεργοποιήσετε τη φωνή σας».
Η αποκαρδιωτική σφαγή μέσα σε έναν από τους ιστορικότερους ναούς της Δαμασκού, ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την εγκατάλειψη των Χριστιανών της Συρίας από τη διεθνή κοινότητα. Στο vimaorthodoxias.gr μίλησαν μέλη της τοπικής ελληνορθόδοξης κοινότητας, περιγράφοντας με δάκρυα, την αίσθηση ότι έχουν ξεχαστεί από όλους – και κυρίως από την Ελλάδα.
«Δεν ζητάμε βίζες. Ζητάμε να ακουστούμε στα Ηνωμένα Έθνη»
Η επιστολή της κοινότητας προς την Αθήνα είναι σαφής: «Μην επιτρέψετε η σφαγή μας να μείνει χωρίς συνέπειες. Ζητήστε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν σας ζητάμε άσυλο ή προνόμια, αλλά να υπερασπιστείτε τη φωνή των ελληνορθόδοξων που πνίγεται καθημερινά στο αίμα.»
Η Ελλάδα, με την πνευματική και ιστορική της παρακαταθήκη, έχει ηθική υποχρέωση να υψώσει το ανάστημά της για μια κοινότητα που έχει τις ρίζες της από την εποχή της Αντιόχειας των πρώτων Αποστολικών χρόνων. Οι μαρτυρίες που έφτασαν στο vimaorthodoxias.gr κάνουν λόγο για συστηματική στοχοποίηση ελληνορθόδοξων, για απαγωγές ιερέων, και για ενεργή δράση εξτρεμιστικών ομάδων που κινούνται με τουρκική ανοχή στα σύνορα.
Αφύπνιση στην Κύπρο, αφωνία στην Αθήνα
Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε άμεσα πρέσβη στον τόπο της τραγωδίας και ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε προσωπικά τη συμπαράσταση της Κύπρου προς τις οικογένειες των θυμάτων, η ελληνική κυβέρνηση περιορίστηκε σε μία τυπική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς καμία πρόβλεψη για διπλωματική κίνηση ή παρουσία υψηλόβαθμου αξιωματούχου.
«Είναι σαν να μην υπάρχουμε», λέει χαρακτηριστικά στο vimaorthodoxias.gr ένας ηλικιωμένος πιστός από τη Χομς. «Αισθανόμαστε προδομένοι. Είμαστε οι τελευταίοι που μιλούν ελληνικά στη γη που γεννήθηκε η πρώτη Εκκλησία. Και όμως, η Ελλάδα δεν έστειλε ούτε έναν άνθρωπο. Μόνο η Κύπρος ήταν εδώ.»
Αυτή η αδιαφορία δεν είναι πολιτική. Είναι προσβολή στη μνήμη των Αγίων.
Οι επιζώντες του μακελειού στον Άγιο Ηλία έψαλαν Χριστός Ανέστη με φωνές σπασμένες από το σοκ. Κρατώντας στα χέρια τους εικόνες και στα πόδια τους αίμα, μαρτυρούν με πράξεις το μεγαλείο της Ορθοδοξίας και την ανάγκη για προστασία. Όπως αναφέρουν, χρειάζονται μια πολιτική στήριξη για να μην αφανιστούν.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί – και πρέπει – να ασκήσει πολιτική πίεση στα ευρωπαϊκά όργανα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαιτώντας διεθνή έλεγχο της κατάστασης και σαφή καταδίκη των διωγμών κατά των χριστιανών. Οι απλές καταγγελίες στα ΜΜΕ δεν αρκούν πια. Η σιωπή ισοδυναμεί με συναίνεση.
Μέχρι πότε οι Χριστιανοί της Ανατολής θα είναι οι αόρατοι μάρτυρες;
Η ελληνορθόδοξη παρουσία στη Συρία – με μοναστήρια, ναούς, σχολεία, αγίους και μάρτυρες – κινδυνεύει να εξαλειφθεί από την ιστορική μνήμη, αν η Ελλάδα δεν υψώσει την διπλωματική της φωνή. Είναι καιρός το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να περάσει από τις φράσεις συμπάθειας σε συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών.
Οι Χριστιανοί της Συρίας δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από αυτό που η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να προσφέρει: να μιλήσει για λογαριασμό τους, πριν χαθούν για πάντα από τον χάρτη της Ιστορίας.
We are not asking the Greek government for money or visas. We are asking for something far more meaningful: to use its diplomatic voice to call for an urgent U.N. meeting on the situation of Syrian Christians after the Saint Elias Church massacre. While your brethren mourn their… pic.twitter.com/WxfLj3Ev4z
— Greco-Levantines World Wide (@GrecoLevantines) June 24, 2025
vimaorthodoxias.gr – Αναδημοσίευση μόνο με ενεργό link προς την πηγή του άρθρου