ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο Τραμπ φρενάρει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Η Μόσχα δηλώνει «ικανοποιημένη»-Μια νέα δυναμική φαίνεται να αποκτά η παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς η πλευρά Τραμπ αποσυνδέει πλήρως την Ουκρανία από οποιαδήποτε νατοϊκή προοπτική.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το Reuters, δεν έκρυψε τη χαρά του, βλέποντας την Ουάσινγκτον να συμμερίζεται τη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάγκη παύσης της ανατολικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «η Ρωσία παρακολουθεί με ικανοποίηση τις τοποθετήσεις στελεχών της αμερικανικής πλευράς» για την ανάγκη μιας σταθερής ευρωπαϊκής ισορροπίας, χωρίς νέα μέλη στο ΝΑΤΟ στα ανατολικά της σύνορα. Πρόκειται για έμμεση στήριξη στο διαχρονικό επιχείρημα της Μόσχας πως η στρατιωτική περικύκλωση δημιουργεί «υπαρξιακές απειλές».
Κέλογκ: «Δεν είναι στο τραπέζι η ένταξη της Ουκρανίας»
Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε σεισμό με τις δηλώσεις του στο ABC News:
«Για εμάς, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στο τραπέζι. Και η ανησυχία του Πούτιν είναι εύλογη».
Πρόκειται για μια ανοιχτή διαφοροποίηση από τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία δημοσίως στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική του Κιέβου. Ωστόσο, η δήλωση Κέλογκ συνοδεύτηκε από την εκτίμηση ότι ένα ενδεχόμενο ειρηνευτικό μνημόνιο «πρέπει να περιλαμβάνει ρητή δέσμευση για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
Όπως μεταδίδει το Politico Europe, οι θέσεις αυτές έχουν πυροδοτήσει νέες συζητήσεις στους κόλπους των Ευρωπαίων συμμάχων, με τον πρόεδρο της Τσεχίας, Πέτρ Παβέλ, να παραδέχεται πως «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ρεαλιστική προς το παρόν».
Η Ρωσία πατάει «γκάζι» στα πεδία των μαχών – 472 drones χτύπησαν σε ένα βράδυ
Παράλληλα, η Μόσχα εντείνει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αναφορά του TASS, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με 472 drones και πυραύλους σε ένα μόνο βράδυ, πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Οδησσό, Ντνίπρο και Νικολάγιεφ.
Η κλιμάκωση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο «πίεσης πριν τις διαπραγματεύσεις» που αναμένονται στην Κωνσταντινούπολη, με τον Πούτιν να επιδιώκει να διαμορφώσει το ισοζύγιο πριν από την επόμενη φάση των συνομιλιών.
Το tilegrafimanews.gr μετέδωσε ότι στις επιθέσεις καταστράφηκαν κέντρα ελέγχου, υποδομές logistics και αποθήκες όπλων που παρέχονται μέσω δυτικών αποστολών.
Προς την Κωνσταντινούπολη: Η Ρωσία, οι Ευρωπαίοι και η σιωπηλή αμερικανική στήριξη
Σύμφωνα με τον Κέλογκ, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο συνομιλιών που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στην Τουρκία, με τη συμμετοχή συμβούλων ασφαλείας από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την εγγύηση αποχής από νατοϊκές προσεγγίσεις στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Το μνημόνιο που ετοιμάζεται αναμένεται να έχει ως βάση αυτές τις προϋποθέσεις, με τη Μόσχα να επιμένει πως «χωρίς διασφάλιση ουδετερότητας, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη».
Παράλληλα, ο ΟΗΕ συνεχίζει να παρακολουθεί την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, όπου –κατά τις εκτιμήσεις του Κέλογκ– οι νεκροί και τραυματίες ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύριο. «Αυτός ο πόλεμος είναι βιομηχανικής κλίμακας. Δεν είναι μια τοπική σύγκρουση, αλλά ένας πόλεμος ευρύτερης αναμέτρησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ζελένσκι: «Η Ρωσία υπονομεύει τις συνομιλίες πριν καν αρχίσουν»
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται όλο και πιο πιεσμένος. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ανέφερε πως η Μόσχα κάνει τα πάντα ώστε να ακυρώσει στην πράξη τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης:
«Δυστυχώς, η Ρωσία παρεμβαίνει ενεργά ώστε η επόμενη πιθανή συνάντηση να μην αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».
Το Κίεβο ζητά από το Κρεμλίνο να αποστείλει εγκαίρως γραπτό υπόμνημα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η απάντηση παραμένει ασαφής.
Μια παγκόσμια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη – Η Μόσχα επενδύει στη Δύση που αλλάζει
Το γεγονός ότι η πλευρά Τραμπ υιοθετεί ρητορική που συμβαδίζει με το αφήγημα Πούτιν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Η Ρωσία δεν χρειάζεται να επιτύχει στρατιωτική νίκη, αν επιτύχει πολιτική αναγνώριση των θέσεών της από έναν μελλοντικό Αμερικανό πρόεδρο.
Η Ουκρανία αποδυναμώνεται, όχι μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και στον διεθνή διπλωματικό διάλογο. Την ίδια στιγμή, η ΝΑΤΟϊκή συνοχή δοκιμάζεται, με κράτη της Κεντρικής Ευρώπης να πιέζουν για επιθετική στάση και άλλους να ζητούν πολιτικό ρεαλισμό.
Ο Πούτιν, ψυχρός και σταθερός, κλείνει το μάτι σε μια Δύση που αρχίζει να τον ακούει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο μάχη με όπλα. Είναι και μάχη αφηγήσεων – και η Ρωσία δείχνει να ανακτά έδαφος.