ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ: Σε διπλωματικό ναρκοπέδιο έχει μετατραπεί η υπόθεση της ιστορικής Ιεράς Μονής Σινά, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που αμφισβητεί την κυριότητα της Μονής και των εδαφών της.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, δείχνει να αιφνιδιάστηκε, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο και την ετοιμότητα των αρμόδιων υπουργείων.
Η υπόθεση, που αγγίζει ευαίσθητες εκκλησιαστικές και γεωπολιτικές ισορροπίες, φέρνει στο προσκήνιο την αστοχία του ελληνικού κράτους να θωρακίσει έγκαιρα τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μονή Σινά — ένα μοναστήρι που αποτελεί σύμβολο του ελληνορθόδοξου πολιτισμού με διαθρησκειακή βαρύτητα.
Η απόφαση-έκπληξη και η απουσία του ΥΠΕΞ
Η απόφαση του αιγυπτιακού Εφετείου, που αποδομεί στην πράξη προηγούμενη συμφωνία, προκάλεσε σοκ. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζονται ενοχλημένες, καθώς «το θέμα είχε ανατεθεί σε άλλη κατεύθυνση», υπονοώντας τον περίεργο ρόλο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο μέχρι πρόσφατα χειριζόταν μεγάλο μέρος της επικοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή Σινά.
Πηγές της αντιπολίτευσης μιλούν στο παρασκήνιο για «πρωτοφανή προχειρότητα, όπου οι αρμοδιότητες εναλλάσσονται κατά βούληση», με αποτέλεσμα η Μονή να μένει εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο. Αρκετοί θυμούνται την πρόσφατη υπόθεση με το καλώδιο μεταφοράς ρεύματος, στην οποία, όπως αναφέρουν, η ελληνική στάση προκάλεσε αντίθετα αποτελέσματα.
Επείγουσα επίσκεψη Γεραπετρίτη με φόντο τις σκιές
Την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Κάιρο συνοδευόμενος από εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού. Η αποστολή αναλαμβάνει δύσκολη αποστολή: να ανακτήσει χαμένο έδαφος και να επανενεργοποιήσει τη συμφωνία που είχε διαμορφωθεί μεταξύ των δύο κρατών, αλλά ποτέ δεν υπεγράφη επισήμως.
Ο στόχος, όπως διαρρέουν πηγές των υπουργείων, είναι να υπάρξει εξωδικαστικός διακανονισμός και ρητή διαβεβαίωση από την Αίγυπτο πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής.
Το χαρτί της UNESCO και η ελπίδα μέσω διεθνών οργανισμών
Στα χέρια της ελληνικής πλευράς βρίσκεται έγγραφο της UNESCO, με ημερομηνία 2002, στο οποίο η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως την κυριότητα της Μονής από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή Σινά.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές προειδοποιούν ότι «το δικαστικό προηγούμενο αλλάζει το πεδίο», ενώ ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, καθώς η απόφαση του Εφετείου έχει ήδη ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων για την περιοχή.
Ποιες είναι οι ευθύνες της Αθήνας;
Ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να καθυστερήσει την αποστολή υψηλόβαθμου κλιμακίου, καθώς και η απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής μέχρι την έναρξη του διπλωματικού θρίλερ. Αρκετοί επισημαίνουν ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει ενταχθεί εξαρχής στα κεντρικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με συμμετοχή της Βουλής και διακομματική ενημέρωση.
Η απουσία θεσμικής αντίδρασης στην αρχική απόφαση, η αργοπορημένη ενεργοποίηση του ΥΠΕΞ, καθώς και η εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας «ως διαμεσολαβητή» χωρίς νομική ισχύ, εκθέτουν τη χώρα σε διπλωματικό και εκκλησιαστικό επίπεδο.
Τι φοβούνται στο Φανάρι
Αξιωματούχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα: φοβούνται ότι ένα προηγούμενο «εκχωρήσεων» ή αδράνειας θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη και για άλλες παρεμβάσεις σε ορθόδοξες περιουσίες και προσκυνήματα, εντός και εκτός Μέσης Ανατολής.
Όπως λένε μοναχοί με γνώση της κατάστασης, «το Σινά δεν είναι απλώς χώρος λατρείας, είναι πνευματικό οχυρό του Ελληνισμού εδώ και 15 αιώνες – και αυτό δεν μπορεί να παίζεται στη διπλωματική ρουλέτα».
Το θέμα παρακολουθείται στενά από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ με συνεχή ενημέρωση από διπλωματικές και εκκλησιαστικές πηγές.