ΚΥΠΡΟΣ: Σε έντονο κλίμα προβληματισμού συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Κύπρο για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να παύσει από τον θρόνο της Πάφου τον Μητροπολίτη Τυχικό.
Ρεπορτάζ: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η είδηση έχει προκαλέσει όχι μόνο τοπικές, αλλά και υπερεθνικές αναταράξεις, με φωνές από την Ελλάδα, τον Ορθόδοξο κόσμο και τον απλό λαό να εκφράζουν ανησυχία και δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της υπόθεσης.
Το απόγευμα της Κυριακής, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημαρχείου Πάφου σε ειρηνική διαμαρτυρία, ζητώντας από την Ιερά Σύνοδο να επανεξετάσει την απόφασή της. Με πλακάτ που ανέγραφαν «Άξιος ο Τυχικός» και «Αποκατάσταση της Αλήθειας», οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι δεν έγιναν ξεκάθαρες οι λόγοι που οδήγησαν στην έκπτωσή του, ενώ αρκετοί ανέφεραν πως η πνευματική παρουσία του ήταν όχι μόνο ουσιαστική αλλά και επουσιώδης.
Η ομάδα Πρωτοβουλίας Ενοριτών της Μητρόπολης Πάφου ανέγνωσε δημόσια επιστολή που εστάλη προς την Ιερά Σύνοδο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην οποία τίθενται ζητήματα θεολογικής στάσης του Τυχικού, χειροτονίες, ποιμαντική ευθύνη αλλά και η εκκλησιολογική του προσέγγιση. Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν «νηφαλιότητα, φιλάνθρωπη κρίση και διάκριση», ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για πολιτική ή εσωτερική χειραγώγηση στην τελική απόφαση.
Παράλληλα, σύμφωνα με το philenews.com, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος ως Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πάφου προχωρά σε διοικητικές ρυθμίσεις, απομακρύνοντας δύο ιερείς που φέρονται να αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν πιστούς, σε ένδειξη στήριξης προς τον Τυχικό. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από κύκλους της Εκκλησίας ως «προληπτική αποκατάσταση τάξης», ωστόσο για μερίδα πιστών θεωρείται αυστηρή και διχαστική.
Πολλοί αναλυτές διερωτώνται αν η συγκεκριμένη απόφαση της Ιεράς Συνόδου ελήφθη αποκλειστικά με ποιμαντικά ή εκκλησιολογικά κριτήρια, ή αν επηρεάστηκε από εξωτερικούς παράγοντες. Οι συζητήσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους σε Ελλάδα και Κύπρο περιστρέφονται πλέον γύρω από τον ρόλο των ΜΜΕ, τη στάση πολιτικών παραγόντων και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Συνόδου. Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος διέψευσε πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε παρέμβει υπέρ του Τυχικού, σύμφωνα με σχετική δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στον ΡΙΚ.
Την ίδια ώρα, αρκετοί πιστοί εκφράζουν την απορία τους γιατί η Ιερά Σύνοδος δεν δημοσιοποίησε περισσότερα στοιχεία για τα εκκλησιαστικά «παραπτώματα» που φέρεται να βάρυναν τον Μητροπολίτη Πάφου. Η γενικόλογη διατύπωση και η ταχύτητα της έκπτωσης ενισχύουν το αίσθημα αδιαφάνειας σε μία περίοδο που η Εκκλησία δοκιμάζεται από εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα.
Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δεν έχει ανακοινώσει επίσημη ημερομηνία για τη νέα εκλογική διαδικασία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου, οι εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, με τον Αρχιεπίσκοπο να επιθυμεί ευρεία διαβούλευση και ομαλότητα.
Η υπόθεση του Μητροπολίτη Τυχικού έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για διαφάνεια και θεσμική ισορροπία στην Εκκλησία της Κύπρου. Ενώ η πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου προχωρεί με σταθερότητα, η ανησυχία του λαού παραμένει έντονη. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Πάφος και η Εκκλησία της Κύπρου ζουν μία περίοδο βαθιάς αναδιοργάνωσης και απολογισμού.