ΔΡΑΜΑ: Θρησκευτική ανάταση, ιερά συγκίνηση και εθνική αυτογνωσία υπήρξαν μερικά μόνο από τα ανεκτίμητα δώρα που γεύτηκαν οι συμμετέχοντες στην πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή της ενορίας του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας στη γη της Ιωνίας.
Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα βήματα του Εθνοϊερομάρτυρος και Εθναποστόλου Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, του καταγομένου από τη Δράμα.
Από την Τρίγλια της Βιθυνίας, τον τόπο όπου ο Άγιος Χρυσόστομος πρωτοείδε το φως της επίγειας μαρτυρικής ζωής του το 1867, με τις πέντε εκκλησίες και το σχολείο που ίδρυσε, ξεκίνησε το ευλαβικό αυτό προσκύνημα. Επόμενοι σταθμοί υπήρξαν τα Μουδανιά και η Προύσα, με οδηγό την ιστορική εθνική μνήμη που εξυψώνει αλλά και πληγώνει, που παιδαγωγεί αλλά και ενισχύει το φρόνημα. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την ιερή πορεία υπήρξε ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, χαρισματικός και ευγενής, ο οποίος, με δικά του έξοδα, υποδέχθηκε και φιλοξένησε το σύνολο των προσκυνητών, συγκινώντας τους με την ευγένεια και την αγαπώσα κατά Θεόν καρδιά του.
Ακολούθησε η επίσκεψη στην αγαπημένη και αλησμόνητη Σμύρνη —την αρχόντισσα της Ιωνίας και τόπο του φρικτού μαρτυρίου του Αγίου Χρυσοστόμου—, που αποτέλεσε το επίκεντρο του προσκυνήματος. Εκεί όπου ο Ελληνισμός έλαμψε από την αρχαιότητα, αλλά και όπου γράφτηκε μία από τις τραγικότερες σελίδες της ιστορίας του, με το αίμα των ηρώων και μαρτύρων να ποτίζει κάθε γωνιά της πόλης και της ψυχής των προσκυνητών.
Η σκέψη όλων στράφηκε με πόνο στις ημέρες της μεγάλης συμφοράς του Μικρασιατικού Ελληνισμού, σταθμεύοντας ευλαβικά μπροστά στην ανυπέρβλητη θυσία του Αγίου Χρυσοστόμου, ο οποίος, ως «καλός ποιμήν», πρόσφερε τη ζωή του για το ποίμνιό του, χωρίς να δεχθεί καμία πρόταση σωτηρίας, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των ιερομαρτύρων της Πίστεως και του Γένους.
Αναπόσπαστο μέρος του προσκυνήματος υπήρξε και η επίσκεψη στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας, ο οποίος παραχωρήθηκε από τον προσφάτως εκδημήσαντα Πάπα Φραγκίσκο Α΄ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων της Σμύρνης, καθώς και στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, παραχωρηθέντα από το Ολλανδικό Προξενείο για χρήση από τους Ορθοδόξους. Ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος υπήρξε θερμός οικοδεσπότης, υποδεχόμενος τους προσκυνητές στο πέρας του Εσπερινού και παραθέτοντας δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ναού μαζί με τον αρχιμ. Ευγένιο και τους συνεργάτες του.
Η προσκυνηματική διαδρομή κορυφώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τη βασιλίδα των πόλεων και ιερά καθέδρα του Πάνσεπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Παναγία Βλαχέρνα, την Ιερά Μονή Βαλουκλή και την Αγία Σοφία, αυτό το ζωντανό σύμβολο της ένδοξης βυζαντινής κληρονομιάς. Η παρουσία τους στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι υπήρξε αυτονόητη, ενώ η ελπίδα παραμένει ζωντανή ότι σε μελλοντική επίσκεψη θα έχουν τη χάρη να προσκυνήσουν την σεπτή δεξιά του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος τότε απουσίαζε στην Ίμβρο.
11–16 Μαΐου 2025: Πέντε ημέρες γεμάτες πνευματικές εμπειρίες, πλημμυρισμένες από ιερότητα και ζωντανή εθνική μνήμη, σε τόπους-θησαυρούς του πολύτιμου Γένους μας και της φιλτάτης Ορθοδοξίας.