Την πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν σήμερα στο Βατικανό ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ’ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε ένα κλίμα ευγένειας, σεβασμού και «καλών διαθέσεων».
Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου έλαβε χώρα την επομένη της ενθρόνισης του νέου Πάπα, κατά την οποία παρέστησαν επίσης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Κατά τη συνάντηση, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχήθηκε εγκάρδια στον νέο Ποντίφικα, ενώ του προσέφερε συμβολικά δώρα και εκδόσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της θεολογικής συνέχειας και της πνευματικής επικοινωνίας των δύο Εκκλησιών. Ο Πάπας από την πλευρά του τόνισε ότι βλέπει τον Πατριάρχη ως «αδελφό» και χαρακτήρισε τη συνάντηση «ευλογημένη απαρχή διαλόγου και ενότητας».
Σημείο αναφοράς η Νίκαια – Αναβίωση μιας ιστορικής πρωτοβουλίας
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου είχε προγραμματιστεί από τον αείμνηστο Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια συμβολική συνάντηση με αφορμή τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο νέος Πάπας, ερωτηθείς σχετικά την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ξεκάθαρα: «Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Την ετοιμάζουμε με προσευχή και ευθύνη».
Από πλευράς Φαναρίου, η Νίκαια θεωρείται σημείο θεολογικής εμβάθυνσης και εκκλησιολογικής μνήμης, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας παρακολουθεί στενά τη διαδικασία λόγω του ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτικού της συμβολισμού.
Οι πρώτες δηλώσεις του Πάπα και το πνεύμα συνύπαρξης
Κατά την ομιλία του στην τελετή ενθρόνισης, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ μίλησε για την αγάπη του Θεού όπως αποτυπώνεται στο ελληνικό ρήμα «αγαπάω», σημειώνοντας ότι αυτή η αγάπη «είναι χωρίς υπολογισμούς, χωρίς όρια, χωρίς ανταλλάγματα». Με ταπεινότητα δήλωσε ότι «με επέλεξαν χωρίς να έχω καμία αξία, είμαι εδώ για να υπηρετήσω, όχι να διατάξω», δίνοντας τον τόνο της παπικής του θητείας.
Ο Λέων ΙΔ’ ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα για την Καθολική Εκκλησία αποτελεί η ειρήνη, η συνύπαρξη και η προσέγγιση με τις “αδελφές Εκκλησίες”, επαναφέροντας τον όρο που έχει κατά καιρούς προκαλέσει θεολογικές αντιπαραθέσεις, αλλά και ελπίδες.
Διαθρησκειακές προσεγγίσεις και οι πρώτες επαφές
Σήμερα το πρωί, ο Πάπας δέχθηκε εκπροσώπους άλλων χριστιανικών δογμάτων και θρησκειών, προβάλλοντας ένα πρόσωπο ειρηνικό και ανοικτό στον διάλογο. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη σύγκληση μιας νέας επιτροπής «συντονισμού διαλόγου» σε συνεργασία με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ενότητα των Χριστιανών, με σκοπό να θεσμοθετηθούν νέες βάσεις επικοινωνίας.
Η σημερινή συνάντηση δεν ήταν μόνο τυπική. Ήταν σύμβολο, βήμα και μήνυμα. Έδειξε ότι τα πρόσωπα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εκκλησιαστικό διάλογο και πως, όταν η πίστη συνοδεύεται από ταπείνωση, μπορεί να ανοίξει δρόμους. Το μέλλον θα δείξει αν αυτός ο δρόμος οδηγεί σε πνευματική συνάντηση ή μένει στα όρια της διπλωματίας.