ΠΡΟΣΤΙΜΟ: Καμπάνα 20.000 ευρώ σε κανάλι εταιρείας που μεταδίδει στο YouTube στίχους που διαφημίζουν την εκτροπή και την ανομία – Πρώτη απόφασις για το Διαδίκτυο, στα 36 χρόνια λειτουργίας του
ΜΕΧΡΙ πρίν από λίγο καιρό, στο διαδίκτυο (πλήν των καθιερωμένων ενημερωτικών δικτυακών τόπων), υπήρχε μια αίσθησις ασυδοσίας και ατιμωρησίας. Οι διάφοροι «youtubers», «influencers» κ.λπ. θεωρούσαν ότι δεν τους ακουμπάει κανείς και έχουν το ελεύθερο να λέγουν ό,τι θέλουν. Ακόμη και να προβάλλουν την παρανομία. Αυτή η κατάστασις πλέον ανατρέπεται, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως έλαβε μίαν ιστορική απόφαση, επιβάλλοντας πρόστιμο 20.000 ευρώ σε «τράπερ», τα τραγούδια του οποίου (άν υποτεθεί ότι είναι τραγούδια) υμνούν τα ναρκωτικά, την παράνομη οπλοκατοχή και προβάλλουν τον μισογυνισμό.
Ίσως η απόφασις να μην μπαίνει στο πρόβλημα εις βάθος. Η ληφθείσα απόφασις όμως είναι μια αρχή. Είναι μάλιστα η πρώτη απόφασις για συγκεκριμένες διαδικτυακές παραβάσεις στα 36 χρόνια λειτουργίας του οργάνου. Οι αυστηροί νόμοι περί Τύπου, που είχαν εφαρμογή και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως, θα αρχίσουν εφεξής να θέτουν τα όρια της νομιμότητος και στις μέχρι πρό τινος ασύδοτες πλατφόρμες.
Χωρίς να αναζητήσει ευθύνες από το YouTube στην υπόθεση των τραγουδιών των τράπερ, το ΕΣΡ περιορίσθηκε σε ένα πρόστιμο της τάξεως των 20.000 ευρώ σε μία εκ των εταιρειών που ανεβάζουν μουσική τράπ, η οποία κατηγορείται ότι προωθεί την οπλοκατοχή, την οπλοχρησία, το εμπόριο των ναρκωτικών και την σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών.
Εν προκειμένω, η απόφασις αφορά τραγούδια του «τράπερ» Sin Boy. Η Αρχή, με την υπ’ αριθμ. 28/2025 απόφασή της, κατέληξε στην κυρωτική διαδικασία του προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην ΓΕΜ ΙΚΕ για το περιεχόμενο του καναλιού AlphaPop Records, το οποίο διατίθεται από το YouTube. Η προώθησις του επιμάχου περιεχομένου φέρνει ακροαματικότητα στα κανάλια της τράπ μουσικής και κατά συνέπεια διαφημίσεις από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, που συνοδεύονται από παραστατικά. Με τα έσοδα από τις πλατφόρμες και τα παραστατικά νομιμοποιούνται τά… «άλλα» που έρχονται, ενδεχομένως με μη νόμιμο τρόπο προς τους «ενδιαφερομένους».
Στην απόφαση αναφέρεται:
«Γίνεται συχνά εξύμνηση και προβολή μέσω των τραγουδιών έκνομων και βίαιων συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισης πλάνων οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.
– Γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές στους στίχους στα ναρκωτικά και στην αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών από την εμπορία τους.
– Γίνεται υποτίμηση των γυναικών με απαξιωτικές και προσβλητικές αναφορές σε αυτές.
– Οι στίχοι ορισμένων τραγουδιών περιέχουν υβριστικές εκφράσεις και λέξεις, ενώ ενίοτε προβάλλονται και προσβλητικές χειρονομίες.
– Γενικότερα, επιχειρείται συχνά η ανάδειξη μέσω των τραγουδιών ενός προτύπου εύκολου και άκοπου πλουτισμού και της επιτυχίας μέσω της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της παρανομίας».
Το σκεπτικό της ομοφώνου απόφασεως του ΕΣΡ εβασίσθη στο γεγονός ότι η εταιρεία «φορέας του ηλεκτρονικού καναλιού “AlphaPop Original”, παραβίασε τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας διατάξεις, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό.
Επιβάλλει σε αυτή: α) τη διοικητική κύρωση του προστίμου των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για την προσβολή της ηθικής και πνευματικής ανάπτυξης των ανηλίκων και β) της συστάσεως όπως μην προβάλλει πρόγραμμα χωρίς εγγραφή στο οικείο μητρώο επιχειρήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την απειλή επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».
Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβερνήσεως είχε ζητήσει να τοποθετηθούν φίλτρα στο YouTube. Όμως, τα τελευταία πέντε χρόνια η Κυβέρνησις αποφεύγει να συγκρουσθεί με τις πλατφόρμες, ενώ θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πολιτική ανάλογη με το «KIDS Wallet» για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δίδει στο ΕΣΡ την δυνατότητα να παρεμβαίνει «όταν μια υπηρεσία οπτικοακουστικών μέσων που παρέχεται από πάροχο υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας υπό τη δικαιοδοσία άλλου κράτους-μέλους παραβαίνει προδήλως, σοβαρώς και βαρέως το άρθρο 8 η την παρ. 1 του άρθρου 9 η μπορεί να βλάψει η να θέσει σε σοβαρό και μείζονα κίνδυνο τη δημόσια υγεία, να αποφασίσει ώς και την προσωρινή αναστολή της λήψης ή/ και της μετάδοσης της υπηρεσίας.» Και επίσης να καλέσει σε απολογία τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να έχουν έδρα στην χώρα «προκειμένου η τελευταία να καλέσει τον πάροχο να συμμορφωθεί προς τους εν λόγω κανόνες γενικού δημοσίου συμφέροντος.»
Η ευρωπαϊκή Πράξις για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο, αναφέρει πως τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 6% επί των παγκόσμιων εσόδων των πλατφορμών. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι ο Εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών και είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και τον έλεγχο συμμορφώσεως με τους κανόνες της Πράξεως για τις ψηφιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επίσης, το ΕΣΡ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρος έχουν οριστεί αρμόδιες για ζητήματα, όπως η διαφήμισις και η προστασία ανηλίκων.
Η νομοθεσία προβλέπει την τήρηση δύο μητρώων παρόχων οπτικοακουστικών μέσων και αλλοδαπών καναλιών από το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ έχει υποχρέωση να κοινοποιεί τον κατάλογο αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο Μητρώο των Οπτικοακουστικών Μέσων έχουν ενταχθεί συνολικώς 33 επιχειρήσεις. Η Οδηγία 2/2023 προβλέπει ότι το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να τηρεί Μητρώο Αλλοδαπών Καναλιών που μεταδίδονται στην Ελλάδα.
estianews.gr