Του Χάρη Παπαβασιλείου
Σε δεινή οικονομική κατάσταση, παρά τις γενναίες κρατικές ενισχύσεις που συνεχώς λάμβαναν, έχουν περιέλθει τα κόμματα των δύο κυβερνητικών εταίρων τα τελευταία χρόνια, με τα χρέη να τα «πνίγουν» και τους υπαλλήλους τους να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, γεγονός που ενισχύει την εικόνα απαξίωσής τους έναντι της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος.
Ενδεικτικά ήταν τα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου οι περίπου 200 εργαζόμενοι, απλήρωτοι επί 3,5 μήνες, προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις τους επιτελείς του κόμματος. Την ένταση δεν κατάφερε να περιορίσει ούτε ο γενικός διευθυντής της Συγγρού, Κώστας Τσιμάρας, ο οποίος δεσμεύθηκε πως, παρά τη γενικότερη οικονομική στενότητα, θα λάβουν εντός των ημερών έναν μισθό και τα υπόλοιπα οφειλόμενα θα έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η παραπάνω δυσάρεστη εξέλιξη, βέβαια, δεν είναι η μοναδική που έχει καταγραφεί στη Ν.Δ., καθώς λίγο πριν από το καλοκαίρι δρομολογήθηκε μείωση του μηνιαίου μισθού των υπαλλήλων κατά 15% μεσοσταθμικά, αλλά και απολύσεις εργαζομένων, από τους οποίους είκοσι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα ο γενικός διευθυντής του Κινήματος, Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ το 2012 στα κεντρικά γραφεία εργάζονταν συνολικά 190 άτομα, σήμερα τυπικά εργάζονται 30, αλλά ουσιαστικά 10, αφού άλλοι 10 είναι σε άδεια άνευ αποδοχών, 5 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και άλλοι 5 σε άδειες κυοφορίας-λοχείας ή αναρρωτικές.
Οι υπόλοιποι έφυγαν είτε γιατί έληξαν οι συμβάσεις εργασίας τους και δεν είχε το ΠΑΣΟΚ δυνατότητα να τις ανανεώσει, είτε γιατί συμφώνησαν να φύγουν λαμβάνοντας ένα μέρος της αποζημίωσης και των οφειλομένων. Ωστόσο, και αυτοί που εργάζονται παραμένουν επί μακρόν απλήρωτοι. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, οι εν λόγω εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις προκλητικές προτάσεις της διοίκησης του κόμματος για εξόφλησή τους με το 20% των οφειλομένων, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, με την οποία κατήγγειλαν τις πρακτικές αυτές απέναντί τους.
Στην παραπάνω εικόνα προστίθεται και η δυσκολία του ΠΑΣΟΚ -όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα συμβαίνοντα στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα- να καλύψει το μηνιαίο ενοίκιο των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη, που ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, αλλά και αυτό των 750 ευρώ του ΙΣΤΑΜΕ, που βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο επί της Λυκαβηττού. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι το γεγονός, που θεωρείται κοινό μυστικό εντός της Χαριλάου Τρικούπη, ότι τα χρέη του Κινήματος από παλαιότερα έτη ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει εξάλλου καταγραφεί στο πόρισμα για τα οικονομικά του.
ΧΡΕΗ ΣΤΗ ΔΕΗ
Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης συγκαταλέγονται και στους μεγαλοοφειλέτες δημοσίων οργανισμών. Μεταξύ άλλων, όπως έχει γίνει γνωστό, η Νέα Δημοκρατία έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, κάτι που γράφτηκε στον Τύπο και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το χρέος της «γαλάζιας» παράταξης μέχρι τον Απρίλιο ξεπερνούσε τις 461.000 ευρώ, με την Επιχείρηση και τη Νέα Δημοκρατία να έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό 24 δόσεων.
Είχε προηγηθεί ερώτηση της ανεξάρτητης πλέον βουλευτίνας Ραχήλ Μακρή, η οποία εγκαλούσε τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, και τη διοίκηση της Υπηρεσίας για τον ισχυρισμό τους περί προσωπικών δεδομένων στον οποίο στήριζαν την απόφασή τους να μην καταθέσουν τα έγγραφα που ζητούσε η βουλευτής. Οπως προκύπτει από την απάντηση της ΔΕΗ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Νέα Δημοκρατία κατέβαλε τον Δεκέμβριο του 2013 για το υπέρογκο χρέος της ποσό 100.000 ευρώ. Παράλληλα, αιτήθηκε νέα ρύθμιση 24 δόσεων για την οφειλή, η οποία μετά την πληρωμή των 100.000 ευρώ ανερχόταν σε 461.322 ευρώ. Και αυτός ο διακανονισμός εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ.
ΣΤΟ ΙΚΑ
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια απάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποκάλυψε την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠAΣOK, ύψους 360.000 ευρώ, προς το Ιδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA).
Πάντως, και τα δύο κόμματα έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε δραστική μείωση των δαπανών λειτουργίας τους, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις σπατάλες. Μεταξύ άλλων, τα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν μειώσει τον αριθμό των γραφείων τους ανά την επικράτεια όπου στεγάζονταν οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα κάλυψης των ενοικίων τους. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαδικασία εξόφλησης χρεών τοπικής κλίμακας. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. χρωστάει το ποσό των 35.000 ευρώ στο ΚΤΕΛ Ροδόπης για τη μεταφορά εκατοντάδων ψηφοφόρων της στις διπλές εκλογές του 2012 (τον Μάιο και τον Ιούνιο) στη Ροδόπη.
Με υπερδανεισμό κάλυπταν τις τεράστιες «τρύπες» τους
Μπορεί από το 2000 μέχρι και το 2013 τα κόμματα να έλαβαν από τον κρατικό κορβανά 700 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα περισσότερα κατέφυγαν και στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα σήμερα μόνο τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να χρωστούν περί τα 252 εκατ. ευρώ και μέσω νέων δανείων να προσπαθούν να καλύψουν τις μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους. Οι τράπεζες, βέβαια, έχουν σταματήσει να δίνουν στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων, κάτι που επιβεβαιώθηκε πριν από έναν χρόνο από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απαντώντας στα μέσα του 2013 σε σχετική ερώτηση διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος με το οποίο έκλεινε την πόρτα στη δημοσιοποίηση των όποιων στοιχείων για δάνεια σε κόμματα.
Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ωστόσο προέρχονται από πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος το 2013, στο οποίο τα δάνεια των κομμάτων χαρακτηρίζονταν ως «επισφαλή». Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα, για την περίοδο 2000-2011 το χρέος της Ν.Δ. για δάνεια είχε φτάσει στα 132,4 εκατ. ευρώ, του ΠΑΣΟΚ στα 120,7 εκατ. ευρώ, του ΚΚΕ στα 10,9 εκατ. ευρώ και του Συνασπισμού σε 8,2 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, και με τους τόκους να τρέχουν, το χρέος της Ν.Δ., σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, έχει φτάσει στα 160 εκατομμύρια ευρώ, του ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βούτση το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα επιτελεία των κομμάτων, πάντως, παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται, χωρίς όμως κανένας να αποκαλύπτει τους όρους τους. Τις επισημάνσεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Κομισιόν. Δεν είναι τυχαίο πως τον Φεβρουάριο ο τότε επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, απάντησε επισήμως στον Ελληνα ευρωβουλευτή Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που είχαν χορηγηθεί στα κόμματα είχε πάψει να εξυπηρετείται ήδη από τις αρχές του 2013.
Σοβαρά τα προβλήματα σε ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή
Οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή τους λειτουργία δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και αυτά της αντιπολίτευσης. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετώπισε το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», με τους εργαζόμενους να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν δεν τους καταβάλλονταν οι μισθοί δύο μηνών. Συγκεκριμένα, οι τεχνικοί του ραδιοσταθμού, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε 48ωρη απεργία, κάτι όμως που αποφεύχθηκε μετά την έγγραφη διαβεβαίωση της διοίκησης του εν λόγω ραδιοσταθμού για πλήρη αποπληρωμή όλων των οφειλομένων στους τεχνικούς, με το κλίμα βέβαια να παραμένει τεταμένο.
Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Χρυσή Αυγή λίγους μήνες μετά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησής της. Το εθνικιστικό μόρφωμα, μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του έκανε δημόσια έκκληση ζητώντας από τους ψηφοφόρους του την οικονομική στήριξη μέσω τραπεζικού λογαριασμού που ανοίχτηκε σε τράπεζα. Δύο είναι οι κύριες οικονομικές «πληγές» του κόμματος: Πρώτον, το γεγονός ότι άνοιξε δεκάδες γραφεία σε όλη την Ελλάδα, μετά την είσοδό του στη Βουλή το 2012. Ετσι, πληρώνει πολλές χιλιάδες ευρώ για ενοίκια, ενώ ένα εξίσου σημαντικό ποσό διατίθεται για τη μίσθωση του κτιρίου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του επί της Λεωφόρου Μεσογείων. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις δαπάνες για δικαστικά έξοδα. Ολόκληρος ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων κοστίζει ακριβά.
Παράλληλα, η απουσία ηγετικών στελεχών από τα τοπικά γραφεία λόγω της προφυλάκισής τους φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να έχει αποδυναμώσει τη συσπείρωση του κόμματος, με συνέπεια να μειώνονται και τα έσοδα της οργάνωσης. Αντίστοιχα προβλήματα είχε αντιμετωπίσει παλαιότερα και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος μπορεί να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν, ωστόσο έχει κλείσει τα περισσότερα γραφεία του ανά την επικράτεια μετά τις εκλογές του 2012.